Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Бургас ще има медицински университет

Медицински факултет най-вероятно ще има и в Бургас. Това става ясно от проект на решение на МС за внасяне на подобно предложение до Народното събрание, съобщава вестник "Сега". Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ опитва да изпревари готвения от просветното министерство мораториум върху откриването на нови вузове, филиали и нови за тях специалности.

Факултетите, които обучават по специалности от регулираните професии, каквато е медицината, се разкриват с решение на НС, за разлика от другите, за които е нужно само положително становище от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в момента разполага с 4 факултета – по технически, природни и обществени науки и по обществено здраве и здравни грижи. Има разкрити и департамент за чуждоезиково обучение и три колежа – Медицински, Технически и Колеж по туризъм. Намерението за нов медицински факултет е одобрено с решение на Академичния съвет на вуза преди година. На 7 февруари 2019 г. идва положителната оценка от НАОА за откриване на факултета, но предстои и акредитиране на програмите.

Проектът на висшето училище предвижда в новото основно звено да се обучават студенти по специалност медицина в магистърска степен. Според него академичният състав ще се състои от 54 души, разпределени в 9 катедри. В него „ще се подготвят лекари за нуждите на региона – за системата на спешната, доболничната и болничната помощ, диспансерите, центровете за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина“, пише в мотивите към проекта. В него е посочено още, че вузът разполага с необходимата материално-техническа база, а за провеждането на необходимата клинична практика на студентите от факултета университетът е предприел сключването на договори с УМБАЛ „Дева Мария“ и УМБАЛ – Бургас.

„Проектът е пуснат за обществено обсъждане, ще се реши в зависимост от разговорите“, коментира просветният министър Красимир Вълчев, цитиран от в. „Сега“. Той посочи, че в последните години приемът в медицинските направления е бил разширяван най-много и в този смисъл може да се говори, че мрежата е достатъчно уплътнена. Откриването на нов медицински факултет, според него, няма да доведе до подобрение на достъпа до висше образование, не е сигурно и че това ще увеличи броя на студентите по медицина, от което страната ни има нужда. По думите му обаче бургаският университет е направил много инвестиции в последните години, има много добре оборудвана база, както и преподаватели, което е предпоставка за високо качество на обучението.

Ако парламентът одобри проекта, висшите училища, които обучават студенти по медицина, ще станат седем. В момента това направление се предлага в четирите медицински университета в София, Варна, Плевен и Пловдив, както и в СУ и Тракийския университет в Стара Загора.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор самокатастрофира на АМ "Черно море"

Шофьор е самокатастрофирал на автомагистрала "Черно море" в посока Варна. Той е карал в нивата и незнайно как се е блъснал в мантинелата, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Водачът на лекия автомобил "Ауди" е без наранявания, отказал е да бъде тестван за алкохол и наркотици, отказал е и лекарска помощ, уточниха от пресцентъра на..

публикувано на 19.08.24 в 20:39
Петър Чобанов

Готовност за служебен премиер изрази Петър Чобанов

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър, предаде БНР.  Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:48

Костадин Костадинов във Варна: Бъдещото развитие на България е заложник на един човек - Пеевски

Бъдещото развитие на България е заложник в момента на един човек - Пеевски. Tака коментира във Варна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ситуацията с неодобрения от президента състав на бъдещия служебен кабинет. Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева" Той каза още, че..

публикувано на 19.08.24 в 17:10

Задържаха за хулиганство мъж от село Самуилово

Мъж от добричкото село Самуилово е бил задържан от полицията за непристойно поведение и хулиганство. Вследствие на инцидента е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на населеното място с цел профилактика на криминалния контингент и осигуряване на обществения ред. Сигналът за възникнал конфликт на територията на село..

публикувано на 19.08.24 в 16:11

Петима са задържани с наркотици при специализирана полицейска операция в Добричко

Петима души са задържани от служители на Първо Районно управление в Добрич и на Районното управление Балчик  при специализирана акция на полицията в Добричко.  Акцията (от 10 до 16 август ) е била срещу разпространението на наркотици след проведени оперативно – издирвателни мероприятия на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при..

публикувано на 19.08.24 в 16:03

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, цитиран от БНР. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка..

публикувано на 19.08.24 в 16:00

Възрастна пешеходка загина на място в Кранево, блъска я водач, употребил амфетамин

За трагичния инцидент, станал на 16 август, около 13:00 часа, съобщават днес от пресцентъра на областната дирекция на МВР.  На място е установено, че микробус „Мерцедес“, управляван от 58-годишен мъж блъска пресичаща пътното платно жена на 81 години, която загива на място. При извършената проверка на водача на товарния автомобил за употреба на..

публикувано на 19.08.24 в 15:33