Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василена Шопова: „Танцувала съм всичко, без дервишки танци“

Автор:


Във Варна се състоя голям танцов форум. Дворецът на културата и спорта беше домакин на световна танцова квалификация. Това се случва за първи път у нас. Много български таланти изпробваха късмета си на сцената. Водеща на това тържество беше 5-кратната световна шампионка по модерни танци Василена Шопова. Буквално часове преди началото на официалната състезателна програма я откривам зад кулисите и правя кратко интервю с нея.

Защо точно на теб се спряха да си водеща?

Аз съм дългогодишна танцьорка, още съм хореограф, акробат. Всичко в едно. Занимавам се с въздушна акробатика с партньора ми. Изпълнявам във въздуха обръч, воали и други сложни неща.

Преди това да разбирам, че си се занимавала с акробатика ?

Не. Дълго време съм играла спортна гимнастика. Бях в националния отбор, но през цялото време съм се занимавала и с танци. Майка ми също е хореографка. През цялото време сме правили различни неща и в танците и в спортната гимнастика. Така успях да стана и световна шампионка.

Не ми отговори на въпроса защо те избраха за водеща?

Едно от изискванията беше да са познати лица и да са от този бранш. Заедно с моя партньор Виктор Алеков сме ставали три пъти световни шампиони. Всички ни познават и затова се спряха на нас. Ръководителите на световната федерация ни познават добре и смятат, че сме много важна част от цялата тази организация. Познават ни абсолютно всички и нещата се получиха.

Много стилове, много танцьори и много изисквания.Нивото какво е?

Нивото е много високо. Малко колективи се осмеляват да участват на този форум. По тази причина участниците не са чак толкова много. Все едно са селектирани. Хореографите не си позволяват да пуснат на сцената нещо просто ей така. Винаги нещата са добре изработени, смислени и изглеждащи перфектно.

Ти добра танцьорка ли си?

Аз ли трябва да го кажа ?

Да..?

Смятам, че да...

Какво е нещото което най обичаш да танцуваш ?

Компетентна съм във всички стилове.

Извинявай, но ще те попитам на колко години си?

На 22 съм.

Кога успя за това кратко време да научиш толкова видове танци?

От 4 годишна съм в този бранш. Може да се каже дори от на мама коремчето /смее се/.

На тези световни квалификации как може да се реши човек да участва?

Нивото е високо. Всички исгат да отидат на финали. Възможно е обаче да не се класираш. Това не трябва да те отказва от танците, а напротив. Ти трябва да продължиш да работиш и да чакаш следващата такава квалификация. Някои ръководители за съжаление точно това не успяват да обяснят на учениците си.

Как преминава една голяма гала и защо винаги е в Пореч /Хърватия/ ?

Винаги е там. Точната причина не мога да кажа, но явно защото се представят отлично, като домакини. Всичко се случва в една голяма зала на острова.Трябва да се види. Атмосферата е невероятна. Всеки нещо прави и навсякъде е залято буквално от шоколад.

Защо, шоколад ?

Защото дава енергия. В нашите среди по време на тренировки и състезания се яде много шоколад. В рамките на тези финали в Хърватия по улиците се играе денонощно. Има много уъркшопи, през цялото време. Можеш да видиш примерно участник на сцената. След като слезе от нея той веднага влиза в следващата зала и започва да учи нещо ново. Страхотно е. Вечерта на плажа с участието на представители на всички държави се прави нещо като дискотека, но не точно. Пуска се интернационална музика и се танцува през цялото време. Така в продължения на няколко дни. Изживявала съм това три пъти.

Тук можете да чуете още от интервюто ми с Василена Шопова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05