Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборна румънска изложба гостува в Градската художествена галерия във Варна

Изложбата „24+24 LIMITROPHE” е проект, който се организира и реализира в сътрудничество със Съюз на българските художници и Съюза на визуалните артисти в Румъния. Откриването е днес от 18.00 часа в Градска художествена галерия във Варна. Куратори са Зузу Каратанасе от Румъния и професор Валери Чакалов от България. Експозицията поставя началото на художествен културен обмен между двете държави. До края на годината селекция от 24-ма български художинци ще върне визитата с изложба в Румъния. Румънските произведения на изкуството от „24+24 LIMITROPHE” ще останат в залите на Градската художествена галерия във Варна до 14 април, сподели художникът Разван Драгош.

Изложбата се казва "24+24 LIMITROPHE (пограничен)"...

Това означава, че тук във Варна са поканени 24-ма артисти от Румъния. Това са 24 много важни художници от Съюз на художниците в страната ни. В изложбата участват председателят на творческия съюз, заместник-председателят и почетния председател на сдружението, както и други важни и международно признати артисти, които са познати в много страни. Работите, които сме представили в тази гостуваща сборна изложба, са изпълнени в различни техники – керамика, графика, маслени творби, текстил, скулптура и много други. Всъщност с тази изложба поставяме началото на художествен обмен. Защото 24-ма художници от България след това ще гостуват в Румъния. За това и я нарекохме "Лимитроф" – "Пограничен" – заради границата между Румъния и България.

Тази изложба представя ли съвременното румънско изкуство?

Да, разбира се, всяка творба е на съвременен художник от Румъния. Това са творци, които работят днес. Също така в изложбата са представени серия от работи, не само по една картина от автор. Всеки участва с повече творби, както сам е решил. Искаме да покажем всички контрасти в изобразителното изкуство в Румъния. Произведенията заемат целия първи етаж на Градската художествена галерия във Варна.

Кои са така най-отличителните имена в Изложбата?

Тук е представен Александру Гилдуш, който е почетен председател на Съюза на румънските визуални артисти и е печелил много големи международни награди. Тук е и председателят на съюза Петру Лукачи и неговият заместник Георги Дикан, който има много изложби извън Румъния. И много други. Тук е представена с текстилни платна Даниела Фрумушано. Тя също има много международни изложби, както и Овидиу Ионеску с неговите керамични скулптури, който през 1992 печели много престижна награда в Япония. 

С тази изложба представяте най-различни аспекти от румънските популярни артисти?

Точно така, много и различни художествени техники като графика, текстил, скулптури, керамика. Изложбата е сборна, защото в румънския съюз не членуват само художници, които рисуват. Избрахме произведения на артисти от всички творчески направления. Представили сме традиционни и модерни техники.

Каква е ситуацията с изкуството в Румъния? Правителството помага ли?

Имаме много институции, които участват в подпомагането на изкуството в Румъния. Партнираме си с правителството.

Това национална политика ли е?

Имаме различни програми, които помагат на румънските артисти и които се спонсорират от правителството. Водим директни разговори с представителите на властта. Голяма част от проявите, които съюзът организира, са подпомагани от правителството.

Нещо да добавите накрая?

Много сме доволни, че гостуваме във Варна. За нас е чест да направим тази изложба. Също така се радваме, че имаме шанса да направим подобна изложба на български артисти в Румъния - да осъществим тази обмяна на изкуство през границата. Има много други изложби на румънски художници в България, но не и на това ниво.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на..

публикувано на 21.03.24 в 12:57