Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бензин в кръвта" или един моторист във Варна

Снимка: oboia.org

Варна е българският Лос Анджелис през погледа на мотористите в града. Причината – времето край морето е подходящо за каране на мотор през цялата година. Всички отдадени на тази страст към моторите са единодушни, че трябва да се внимава на пътя и това важи както за мотористите, така и за хората зад волана на леките и тежкотоварните коли.

Какво е да си отдаден на моторите и как изглежда "градската джунгла" във Варна през погледа на един моторист? Огнян Атанасов, студент в Морско училище, който вече трета година не се разделя с мотора си разказва доколко е уверен в уменията си.



"Никой не пази мотористите на пътя", споделя Оги, както го наричат приятелите му. "Колкото и добър шофьор да си, колкото и да си уверен в уменията си, никога не можеш да бъдеш сигурен кой е насреща ти, защото арогантността и масовото неспазване на правилата у нас са почти издигнати в култ", споделя той.

За начинаещи, и не само, мотористи, ето и няколко правила за каране и оцеляване в градски условия, обобщени от софийския мотоклуб "Див Петел":

1. Бъди щедър, давай път. Всеки моторист е супер уязвим, затова няма никакъв смисъл да се бори с колите - най много да си докараш ремонт - я на мотора, я на твоето тяло.

2. Не чупи огледалата на колите, бъди спокоен. Колкото и да те дразни това, че някой не ти дава път, приеми го спокойно - на следващият светофар той ще е вече зад тебе. Освен това, ако се намираш в собственият си квартал, тези хора в колите може да са твоите съседи, а при беда човек първо се обръща за помощ към съседа. Възможно е човека в колата да се окаже твоят бъдещ работодател.

3. Карай с разумна скорост. Според мене на главните улици една скорост от 60кмч, а в кварталите -40кмч е достатъчна. При по-висока скорост е нужен по-дълък спирачен път, а 1-2 метра може да не достигнат, за да се избегне ПТП... В градски условия ако минеш на един светофар на зелено почти 80% е вероятно на следващият да си на червено (освен ако няма зелена вълна). Когато си на по-главна улица, най безопасно е да се движиш със скоростта на колоната в която си.

4. Пази дистанция. Достатъчната дистанция отпред ти дава допълнително време и място при критична ситуация. Моят навик е да държа 10-20 метра дистанция (според скоростта) до предишният участник в движението, и при рязко спиране от негова страна имам достатъчно време и място, за да не прибягвам до екстремно спиране.

5. Гледай, гледай, гледй. Факта че си видял как на една кола и се завъртат гумите на ляво означава, че може да очакваш обратен завой. Колкото по-рано се изнесеш в лавата половина на своята лента, толкова по-вероятно е да те видят, толкова по-вероятно е и да избегнеш една евентуална критична ситуация. В кварталите има деца - те не се оглеждат - приеми го за факт и ще си спестиш най-малкото много нерви.

6. Никога не заобикаляй (изпреварвай) от дясно. Не че аз не го правя понякога... От дясната страна се намират пасажерите на колите, те нямат навика да гледат преди да си отварят вратите. Освен това водачите също нямат навика да гледат в дясното огледало, така че те могат да ви притиснат до бордюра без да искат.

7. Стой на дистанция от автобуси. Автобусите, камионите, баничарките и бусчетата имат гадният навик да ни пречат на видимостта, когато ги заобикаляш те ти закриват погледа над кръстовището. Покрай спрелият на спирка автобус винаги може да се намери пешеходец който слиза и пресича без да гледа.

8. Пази се от "мотористите" в голфове. Това са едни от най опасните участници в движението. Няма смисъл да си правиш дръпки със тях, просто приемаш факта, че тръгваш по-бързо от тях на кръстовище и няма какво да им доказваш.

9. Лявозавиващи на кръстовище. В западните материали доста често споменават, че голям брой от инцидентите са причинени от ляво завиващи.

10. Релсите са нещо много коварно. Преминавай ги под колкото може по-тъп гъгл, 90 градуса е най-добре. При ЖП прелези внимавай за разковани дъски, дупки и т.н.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12