Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж през 2020 г.

Снимка: Ан Алекс

Художникът от български произход Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина, съобщиха френски официални лица, цитирани от АФП.

Артистът, известен с опаковането на Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод, ще покрие френския монумент с 25 000 м сребърно-син рециклируем материал, който ще бъде прикрепен с червена връв за следващите две седмици през април 2020 г., съобщи центърът за изкуство и култура „Жорж Помпиду“.

Опаковането ще съвпадне с мащабна изложба в Парижката галерия на работи на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта им с най-стария мост във френската столица през 1985 г.

„35 г., след като Жан-Клод и аз опаковахме Понт Ньоф, нямам търпение да работя отново в Париж върху Триумфалната арка“, заяви 83-годишният Кристо.

Публични средства няма да бъдат влагани в инициативата. Финансирането ще дойде от продажбата на подготвителни рисунки, модели и оригинални литографии на други обекти на Кристо, уточни френската служба за национални монументи.

Идеята на Кристо и Жан-Клод за Триумфалната арка датира от 1962 г. „Близо 60 години по-късно проектът най-накрая се превръща в реалност“, обяви в становището си службата.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Анани, Христо и Стефан с баща си във Варна (1945 г.)

Христо Явашев преди Кристо

Вчера в галерия Credo Bonum беше открита документалната изложба „Роден в Габрово“, разказваща за семейството и детството на Христо Явашев – Кристо и първите му стъпки в изкуството. Експозицията съдържа фотографии и документи от държавен архив – Габрово и..

публикувано на 28.03.19 в 15:04
Кадър от документалния филм „Да ходиш по вода“

Приближаване до Кристо

Днес за двадесет и трети път се открива Международният София филм фест . Довечера в зала 1 на НДК ще може да видите документалния филм на Андрей Паунов за Кристо - „Да ходиш по вода“. След смъртта на Жан-Клод – съпруга и партньор в творчеството му, Христо..

публикувано на 07.03.19 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време-пространствените полета на Огняна Серафимова

„Време-пространствени полета“ - изложба от инсталации на Огняна Серафимова е подредена във вътрешния двор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.  Изложбата е съпътстващо събитие на художествения форум „Изкуството като..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Във Варна започва XX-ият Световен анимационен фестивал

Той се открива на 11 септември във ФКЦ - Варна. Официалното закриване и връчването на наградите ще бъде на  15 септември 2024 г. Тази година Световният фестивал на анимационния филм - Варна има своето юбилейно 20-то издание. Събитието има за цел да..

публикувано на 10.09.24 в 12:12

Музикален полет над Дунава

Международен симпозиум посветен на „Музиката на Дунавските държави“ се провежда във Варна, като част от международния музикален фестивал „Варненско лято“. Във форума се проследяват традициите и съвременните тенденции в класическата музика на..

публикувано на 09.09.24 в 15:27

Приключи 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол

40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол приключи с концерт на "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития - изложби, кино прожекции,..

публикувано на 08.09.24 в 10:54

Филм на Педро Алмодовар е победител на кинофестивала във Венеция

Завърши 81-ият кинофестивал във Венеция. Спечели го испанския режисьор Педро Алмодовар с филма "Съседната стая“. От 21 филма в конкурсната програма, 5 от които италиански, с наградата "Златен лъв“ за най-добър филм според очакванията бе..

публикувано на 08.09.24 в 09:57
Аладжа манастир

Три музея работят на празника във Варна

На 6 септември, когато се отбелязва Денят на съединението на Княжество България и Източна Румелия, както и на 22 септември, Денят на независимостта на България, гражданите ще имат възможност да посетят “Аладжа манастир”, “Побити камъни” и обект..

публикувано на 06.09.24 в 10:15