Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 9 бебета се родиха с помощта на общинската инвитро програма

2
Снимка: Гео Калев, Столична община

9 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма от началото на миналата година до края на януари 2019 г., съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За периода от 2015 – 2018 година общо новородените, чийто родители са ползвали общинската програма, са 48. За същия период в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми са били осигурени средства в размер на 503 000 лева от бюджета на Варна.

Тази година бюджетът на инвитро програмата е 160 000 лв. Предвидени са възможности за плащане до 2 000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3 500 лв. - на двойка с донорски генетичен материал.

Кандидатите трябва да отговарят на някои от следните критерии: Двойки, на които предстои извършване на предварителни изследвания, манипулации и медицински услуги за доказване причината за репродуктивните проблеми, които не се поемат от Центъра за асистирана репродукция – гр. София, и от НЗОК; Двойки, които са изразходвали 4 опита за инвитро процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция - гр. София , като предоставят  медицинска документация за тези опити; Двойки, които са показани за извършване на ин витро на естествен (спонтанен) цикъл, при възраст на жената до 43 г.; Двойки, които са показани за ин витро процедура с донорски генетичен материал, при възраст на жената до 48 г.

Подробна информация за необходимия набор от общи документи и специфична медицинска документация, необходими за кандидатстване, е достъпна на сайта на Община Варна. Документите се подават на гише №13 на първия етаж в сградата на общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 20 август

На 20.08.2024 от 00:30 ч. до 23:00 ч. , поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - карето, заключено между бул. Христо Ботев, бул. Девня, бул. Васил Левски, ул. Д-р Пискюлиев. На 20.08.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради..

публикувано на 20.08.24 в 05:50
Варна

Слънчево и горещо време във вторник

Утрото във вторник ни посреща с лека прохлада и едва доловим полъх на вятъра. Днес отново ще е предимно слънчево и горещо. Следобед от запад ще се развива купеста облачност и на изолирани места не е изключено да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед временно до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 32° и 37°, по..

публикувано на 20.08.24 в 05:48

Шофьор самокатастрофира на АМ "Черно море"

Шофьор е самокатастрофирал на автомагистрала "Черно море" в посока Варна. Той е карал в нивата и незнайно как се е блъснал в мантинелата, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР. Водачът на лекия автомобил "Ауди" е без наранявания, отказал е да бъде тестван за алкохол и наркотици, отказал е и лекарска помощ, уточниха от пресцентъра на..

публикувано на 19.08.24 в 20:39
Петър Чобанов

Готовност за служебен премиер изрази Петър Чобанов

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър, предаде БНР.  Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:48

Костадин Костадинов във Варна: Бъдещото развитие на България е заложник на един човек - Пеевски

Бъдещото развитие на България е заложник в момента на един човек - Пеевски. Tака коментира във Варна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов ситуацията с неодобрения от президента състав на бъдещия служебен кабинет. Избори - след 20 октомври, президентът отказа да подпише указа за назначаване на кабинета "Кожарева" Той каза още, че..

публикувано на 19.08.24 в 17:10

Задържаха за хулиганство мъж от село Самуилово

Мъж от добричкото село Самуилово е бил задържан от полицията за непристойно поведение и хулиганство. Вследствие на инцидента е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на населеното място с цел профилактика на криминалния контингент и осигуряване на обществения ред. Сигналът за възникнал конфликт на територията на село..

публикувано на 19.08.24 в 16:11

Петима са задържани с наркотици при специализирана полицейска операция в Добричко

Петима души са задържани от служители на Първо Районно управление в Добрич и на Районното управление Балчик  при специализирана акция на полицията в Добричко.  Акцията (от 10 до 16 август ) е била срещу разпространението на наркотици след проведени оперативно – издирвателни мероприятия на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при..

публикувано на 19.08.24 в 16:03