Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК за предизборната кампания: За партии - не повече от 2 млн. лв., за инициативен комитет - 100 000

Снимка: БГНЕС

Общият размер на финансирането на предизборната кампания на партиите и коалициите в изборите за членове на Европейския парламент на 26-и май не може да надхвърля два милиона лева, а за инициативен комитет - сто хиляди лева. Това реши Централната избирателна комисия, която прие със свое решение условията и реда за финансиране на предизборната кампания. Подробностите от репортера Мария Костова:

Предизборната кампания се финансира със собствени средства на партиите и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните от тях кандидати, както и със средства, дарени от физически лица.

Държавата предоставя средства за медийни пакети на партиите, коалициите и инициативните комитети.

Даренията от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надхвърлят повече от 10 000 лева за една календарна година.

Забранява се получаването на анонимни дарения под каквато и да е форма, както и средства от юридически лица, от еднолични търговци, средства от религиозни институции, чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия.

Сметната палата публикува на Интернет-страницата си отчетите на партиите, коалициите и инициативните комитети в 15-дневен срок от изтичането на срока за представянето им.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново слънчево и горещо

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за 17 август 2024 г. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по крайбрежието - от източна четвърт. Максимални температури от 32° до 37°,  по Черноморието между 28° и 31°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до..

публикувано на 17.08.24 в 10:12

Румен Гайтански се е предал на властите, задържан е за 72 часа

Ден след като получи обвинения по аферата със заема от ББР, Румен Гайтански сам се предаде с адвоката си. Това стана днес следобяд и в момента бизнесменът в следствения арест. Според неговия адвокат,  Гайтански още в четвъртък се е явил в Антикорупционната комисия, но бил върнат за следващия ден. Припомняме, че Румен Гайтански бешее..

обновено на 17.08.24 в 09:52

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

обновено на 17.08.24 в 09:39

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26

От понеделник тръгват германските вагони на влаковете София – Варна и Варна – София

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч. Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч. Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна..

публикувано на 16.08.24 в 16:15

Екоминистърът: Няма изгледи за воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на МОСВ

Няма изгледи да бъде въведен воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на Министерството на околната среда и водите. Това каза ресорният министър Петър Димитров.  Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас,12 от тях са за битово-питейни нужди, а пет-за резервно..

публикувано на 16.08.24 в 16:05