Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо умират делфините?

Снимка: Архив

Защо умират делфините? Може ли инфразвук от подземните ядра да предскаже земетресение?

Отговорите на тези, но и на много други въпроси ще търсят учените в новата лаборатория по хидроакустика вече в Техническия университет във Варна. Основно ще бъдат изследвани подводни шумове, сигнали и вибрации на морски съдове и съоръжения. За какво още ще бъде полезна новата техника разказват пред репортера Валери Великов Ивайло Неделчев и Христо Живомиров  от екипа на лабораторията - чуйте в прикачения звуков файл и утре в сутрешния блок на Радио Варна.Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на образованието д-р Петър Николов ще се срещне с академичния състав и студентите  на университет. Той  ще представи промените, които се очаква да бъдат внесени в Закона за висшето образование и ще коментира актуални въпроси, свързани с развитието на ТУ – Варна. Срещата е в сряда, 10 април, от 14 часа в зала 114 на първия етаж в Машинно-технологичния факултет.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна пета по строителство на нови сгради

През първото тримесечие на 2020 г. местните администрации в област Варна са издали разрешителни за строеж на 153 жилищни сгради с 680 жилища в тях и 91 023 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 30 други сгради с 25 645 кв. м РЗП. Това съобщават от Териториално статистическо бюро- Североизток. Спрямо предходното тримесечие издадените..

публикувано на 03.06.20 в 11:34

Собственици на фитнес зали във Варна готови на протест

Собствениците на фитнес зали са готови да протестират, ако не получат безвъзмездна помощ от държавата. С около една трета са намалели посетителите на залите през последните два-три месеца в сравнение със същия период на миналата година. Близо половината от работещите в спортните центровете са съкратени. "Работата е по-малко от очакваното ",..

публикувано на 03.06.20 в 11:31
Мая Манолова

Мая Манолова дава брифинг във Варна

Днес от 13:00 ч. председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще даде брифинг в гр. Варна, в  хотел „Одесос“. Манолова ще представи плана си с 19 мерки за 19 месеца за възстановяване на икономиката и връщане на хората на работа след кризата с коронавируса. Този план тя обяви на протеста пред Министерския съвет на 23..

публикувано на 03.06.20 в 11:18

Велополицаи в Морската и това лято

От началото на юни до края на септември велополицаи отново ще патрулират всекидневно във варненската Морска градина. Старши полицай Красен Димитров и полицай Даяна Генчева са велополицаити, които патрулират в Морската градина от 1 юни до септември. От 10 до 22 часа. За Димитров това е трета година на тази позиция, а за Генчева - ново..

публикувано на 03.06.20 в 11:12

Свличане от ската над Алея първа във Варна

Свличане на скални маси от ската над Алея първа в Морската градина във Варна е станало тази нощ.  То е преди известно заведение в близост до Офицерски плаж-запад, съобщи слушател на Радио Варна.  Няма пострадали, но явно дъждовете напоследък са причина за свличането. След тях по ската тече вода и има опасност на пътя да паднат нови скални..

обновено на 03.06.20 в 11:05

Втора матура по избираем предмет - репортаж от Варна

Днес е втората матура за дванадесетокласниците. Във Варна над 3 хиляди зрелостници имат право да се явят на матурата По-бърза ли е е подготовката за началото на изпита, дали след опита преди ден по-бързо става настаняването на учениците, дезинфекцията и как започна деня в няколко варненски училища в квартал "Чайка" - репортаж на Емилия Николова :..

публикувано на 03.06.20 в 10:51

Свикват експертна комисия за свличането на ската над Алея първа

Областният управител Стоян Пасев е разпоредил комисия от експерти да извърши оглед на мястото, където има свлечена земна маса на Алея Първа в Морската градина , в близост до Офицерски плаж-запад. Свличането е предизвикано от валежите, след тях по ската тече вода и има опасност на пътя да паднат нови скални късове. След заключението на..

публикувано на 03.06.20 в 10:50