Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландското образование през погледа на един варненски учител

| обновено на 12.04.19 в 11:51
Петко Петков
Снимка: Д.Дончева



Финландската образователна система си струва да бъде видяна отблизо. Точно затова група учители и ученици от Варна не пропуснаха възможността да го направят.Те гостуваха на едно средно училище в град Куопио, по програма Еразъм+  за обмен на учители и ученици. Варненската група е от Средното училище „Св. Климент Охридски” и включваше трима учители и шест ученици. 

Училищата във Финландия впечатляват с перфектната си материална база и с методите на преподаване на учителите, сподели за Радио Варна Петко Петков, директор на училище „ Св. Климент Охридски”. Някои неща, обаче, е по-добре да не бъдат включвани в нашата образователна система, смята той.

Какво Ви впечатли най-силно в училището, в което бяхте?

Материалната база. В кабинета по музика има 20 китари, 20 укулеле, 9 безжични микрофона, 3 кийтборда, всякакъв вид перкусии и мултимедия. Кабинетът по готварство включва всичко от абсорбатора до съдомиялната машина -  ножове, посуда, чаши, чинии и т.н. Такива кътове имаше 6. В материалната база не можем да ги стигнем. Но това, което би могло да започнем да прилагаме у нас, е принципа всеки да взема някакво участие в съответния час. Говоря предимно за часовете по готварство, рисуване и спорт, защото децата придобиват определени умения. След часа по готварство всичко беше измито, лъснато, съдомиялните заредени и пуснати. Чак тогава децата напуснаха стаите. Естествено през цялото време бяха по чорапи.

Същото е и в другите часове. Няма персонал, който да дойде и да изчисти. Децата сами прибират, подреждат, измиват, изчистват и тогава напускат съответния кабинет.

Това, което на мен ми направи най-добро впечатление, е липсата на състезателния и съревнователен дух между децата. Т.е. това, което е при нас - винаги да съм най-добрия спрямо останалите. Там децата не че не се съревновават, но го правят сами със себе си.

Как се случва това?

Какво съм бил вчера, какво съм бил преди месец, какво съм можел преди година. Това е съревнованието - да надскочиш себе си и да покажеш, че можеш повече. Точно това, мисля че трудно би могло да навлезе в нашето образование от психологическа гледна точка. Това, което ми се струва, че не можем да приложим у нас по никакъв начин е отношението между учител и ученик. Говорят си на "ти", по всяко време ученика може да прекъсне учителя, да го поправи, независимо прав ли е или не.

Как е планиран учебният ден?

Занятията започват в 9.00 часа и приключват в 15.00 часа.

При нас кога ще се случи едносменният режим на обучение? Имаме срок от 10 години, за да го въведем.

Моят единствен въпрос е: Това какво помага на работещите родители?

Как са решили проблема във Финландия?

Най-често срещания модел съм видял в Холандия  - единият от родителите работи или надомна работа, или на намален работен ден, съответно с намалено заплащане.

Това означава, че организацията на учебния ден на децата у нас е съобразена с удобството на родителите и не е мислено дали е полезна за децата.

Точно така.

До колко е свободно детето да присъства в час и да взема участие?

Това е другото нещо, за което според мен у нас не трябва да мислим за прилагане и аз не го одобрявам. Детето ако иска слуша, ако не иска не слуша в час. Ако иска пише, ако не иска - не пише. Ако иска си играе на телефона. Казва, че не му е интересно. Едно такова дете видях, изпратиха го в библиотеката, седна там и там стоя до края на часа.

Ако имате право да изберете къде да сте учител - в България или във Финландия - коя страна ще изберете? 

Като мотивация, като условия и като психо климат бих предпочел Финландия. Но като отношение към учител, към институция, като самочувствие  аз съм си българин. Предпочитам тук. За мен едно от основните неща, на които трябва да научим децата е и на обществените порядки - живота в социума. Това включва елементарното говорене на "вие" на по-възрастен човек независимо кой е той. Още повече учителят. Така че, като цяло бихме могли да заимстваме нещо от финландското образование и ако реформата в България най-сетне придобие завършен вид, да се олекоти учебното съдържание, като се приведе в съответствие с информационното общество на 21 век.

Т.е. учителят вече да не е източникът на знания, а посредникът между знанието и децата. Казано по друг начин - учителят да казва на кой сайт и на коя страница може да се намери информацията. Той само да насочва. За съжаление все още в нашето образование учителят е източникът на информация. След начален етап на образование това вече трябва коренно да се промени. До тогава - да. Това е за мен глобалният философски въпрос като крайна цел на реформата, която трябва да извървим в България. Дай Боже, да стане докато се пенсионирам!

Чуйте още в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

обновено на 26.07.24 в 09:33

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10