Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решиха на първо четене:

И кметствата вече ще имат собствени бюджети

Снимка: БГНЕС

Депутатите подкрепиха с редица резерви на първо четене правото на кметовете на кметства да разполагат със собствени бюджети. С приетите на този етап текстове в Закона за местното самоуправление беше решено, че кметовете задължително ще участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на строителни обекти. 

Основната цел на законопроекта е въвеждане на правила за справедливо разпределение на средствата след много случаи на конфликти на местно ниво.

Председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" поясни:

"Случва се през целия мандат, понякога и доста мандати, едно населено място да е обречено на абсолютен недостиг на средства от общинския бюджет, защото въпросният местен кмет, колкото и да е обичан от населението, не е обичан, съответно, от управляващите и Общината".

Младен Шишков от ГЕРБ подчерта, че така ще се гарантират минимални средства за районните кметове и кметовете на кметства: 

"И да не се налага за един пирон да ходят да се молят на общинския кмет да им пуска служебен аванс".

Депутатите обаче видяха много повече негативи, отколкото позитиви в измененията в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Управляващите възприеха предложенията като начало на дебати, но не и като концепция. Според Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" финансова независимост на районните кметства ще доведе до хаос в трите големи града - София, Пловдив и Варна: 

"Ние в трите града създаваме абсолютно независими нови кметове. Този кмет на големия град тогава за какво го избираме".

Танер Али от ДПС попита:

"След като кметовете на кметства ще участват в приемателни комисии, дали ще носят и споделена отговорност".

В опит да се направи финансова децентрализация ще се създадат и проблеми, смята и Емил Христов от ГЕРБ.

В свое становище Сдружението на кметовете на кметства и това на общините също изразяват несъгласие с редица от предложенията в закона. Заради многото резерви по законопроекта беше подкрепен максимално дълъг срок между двете четения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максимални..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14

РЗИ - Добрич: Морската вода в Кранево и Албена е чиста

Резултатите на изследвани проби на морската вода от всички 20 зони зони за къпане,  включително в трите зони – „Албена“, „Кранево-централен“ и „Кранево-юг“, са в норма, съобщават от РЗИ-Добрич.

публикувано на 01.07.24 в 17:48

Възстановяват прекъснатото осветление заради откраднати кабели в различни части на Варна

На фирмите за поддръжка е възложено възстановяването на прекъснато уличното осветление в определени части на града, съобщават от общинската администрация. По данни на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ се подготвя рехабилитация на осветлението по бул. „Цар Освободител“ (в района на автоборсите) и в централната част на район „Владислав..

публикувано на 01.07.24 в 16:47

Спасители това лято ще има и на Камчия и Фичоза

На 7 от неохраняемите плажове във Варна и областта вече ще има спасители. Във община Варна плажовете, на които вече ще има спасителни постове, са:  "Буните 2 - изток", "Буните 2- запад" и "Фичоза", съобщават от Областна управа - Варна. На територията на община Аврен попадат няколко плажа, повечето, от които в курорта Камчия. Сигурността на къпещите..

публикувано на 01.07.24 в 16:27

В Балчик не стигат работниците, няма кой да чисти тревата по тротоарите

Сериозен недостиг на работна ръка изпитва общинското предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“ в Балчик, няма кой да чисти пътни артерии. Нямаме работници, има кола, но няма сметосъбирачи. Нужни са ни минимум трима чистачи, ръководител звено чистота, счетоводител, обобщи нуждата от работна ръка в разгара на лятото управителят на БКС инж...

публикувано на 01.07.24 в 16:16