Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от страната се събират във Варна за IT хакатон

Снимка: архив

Хакатон на тема „Подобри ежедневието си чрез технологии” се провежда днес и утре във Варна. Студенти от цялата страна се събират в студентската читалня на университетската библиотека в Технически университет Варна, за да развият идеите си и да обменят опит.

Хакатонът ще има състезателен характер. Участниците трябва да учат във висше учебно заведение, като тяхната специалност трябва да е във сферата на IT технологиите. Допускат се до участие студенти от всички университети в страната. Желаещите да участват ще бъдат разпределени по отбори от по двама до петима студенти. Целта е да се разработят софтуерни или хардуерни проекти с избрана от екипите технология, които биха могли да бъдат полезни в ежедневието.  Необходимите средства – лаптопи, хардуерни устройства и софтуер, трябва да бъдат осигурени от участниците.  Розалия Кънева, член на студентския съвет към Технически университет Варна  е една от организаторите на събитието.  Тя ни каза, че е хубаво младежите да се включат в хакатона, защото по време на състезанието не само ще обменят интересни идеи, но и ще се запознаят с хора, с които имат сходни интереси.

Утре отборите ще презентират и представят своите проекти пред жури от варненска IT компания.  Всеки участник от трите най-иновативни отбора, които представят решение на актуален ежедневен проблем чрез технология, ще спечелят предметни награди. Първа награда е очила за виртуална реалност, втора – слушалки, а трета тениски и чаши.  Радио Варна пожелава  успех на всички участници.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър 4,30 е средният резултат на матурата по БЕЛ тази година

Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца, съобщиха от МОН,  предаде БНР. Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5..

публикувано на 07.06.24 в 13:14

Задържаха мъж, буйствал и обиждал медици в болницата в Каварна

Полицията е задържала мъж, който буйствал и обиждал медицинския персонал в Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна. Съобщението за инцидента в болницата в Каварна е подадено на телефон 112 на 6 юни около 22.00 часа. Докладвано е за мъж в нетрезво състояние, който е извършвал непристойни действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от..

публикувано на 07.06.24 в 11:15

Екоминистърът Петър Димитров: Незаконни зауствания в дерета замърсяват Шокъровия канал (ВИДЕО)

Незаконни зауствания в дерета отвеждат фекално-битови отпадъчни води в Шокъровия канал, а след това се изливат в морето.  Това показва проверка на компетентните органи, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който инспектира съоръжението. Мониторинг показва, че има замърсяване в канала, който е водосборен само за дъждовна вода...

публикувано на 07.06.24 в 10:45

Нова измама: Съобщения от Индонезия и Филипините в WhatsApp застрашават личните данни

Мащабна кампания за измами превзема приложението What s App и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.   "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello" . Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците..

публикувано на 07.06.24 в 10:43

Тежък инцидент: Бързият влак Варна - Мездра уби работник на БДЖ в Плевенско

Бързият влак Варна - Мездра блъсна двама работници на БДЖ, единият от тях е загинал на място. Инцидентът е станал снощи около 22 часа на ЖП секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16.35 ч. от Варна вчера, съобщава БНТ. Фаталният инцидент става по време на работа на подбивна машина, поддържаща железопътния път...

публикувано на 07.06.24 в 10:34

До 20 юни възстановяват движението по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“

До 20 юни уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“ ще бъде възстановена до носещия слой, което ще позволи пускане на автомобилното движение, съобщават от общинския пресцентър. В участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са..

публикувано на 07.06.24 в 10:09

Учени ще обсъждат стопанските трансформации в глобалния свят край Варна

Международната научна конференция "Стопанските трансформации в глобалния свят" започва във Варненския свободен университет. Двудневният научен форум събира близо 50 участници от различни страни и университети, които ще представят докладите си в три направления: · Управленски трансформации в условията на несигурност, · Икономическата..

публикувано на 07.06.24 в 07:23