Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-после: Приет е планът на парка в "Аспарухово"

От днес - 24 април, Аспаруховият парк има одобрен план за регулация и застрояване. Няколко преработвания, оспорвания, протести и приблизително 22 години бяха нужни за това.

До месец, ако няма обжалване на решението след публикуването му, ще бъде възложена и първата задача от разработването, каза за Радио Варна главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Заявка за обжалване на устройствения план в зала пленарна дадоха от сдружение "Варна диша". Според представителя Свилен Стойчев, година след екологичната оценка от 2015 г., там е намерено рядко растение и планът трябва да бъде спрян за нова екологична оценка.

„Приемането на плана ще даде нова перспектива за просперитета на „Аспарухово“, заяви пред съветниците кметът на Варна Иван Портних и изтъкна, че планът е елемент от последователната политика за развитие на района.

„В началото имаше недоверие към плановете ни за обновление на района, но с реализираните инвестиции всеки един вижда промяната. Факт е, че ние изпълняваме това, което обещахме на жителите на „Аспарухово“, посочи Иван Портних.

Той отхвърли твърденията за застрояване на парка. „В публичното пространство се изговарят лъжи и неистини, че на това уникално място предстои изграждането на хотели. Правят се какви ли не внушения, но хората разбират, че става думи за спекулации“, категоричен бе Иван Портних.

От трибуната  в зала „Пленарна“ той съобщи новината, че днес е пристигнало писмо от Фонда на фондовете за Рибарско пристанище „Карантината“, с което се дава зелена светлина за изграждането на модерното съоръжение. По думите му строителните работи реално  може да започнат в следващия месец-месец месец и половина.

Планът за Аспарухов парк обхваща територия от близо 47 хектара и е изцяло съобразен с Общия устройствен план. Той предвижда в най-пълна степен запазване на зелените площи и дървесната растителност в парка. Ще има детски кътове, спортни игрища, атракционни обекти, които ще обслужват изцяло обществените интереси. Заложената максимална плътност на застрояване е 1 %.

Влизането на автомобили в парка ще бъде абсолютно забранено. Достъп ще имат единствено колите  на полицията, пожарната и спешна помощ, както и превозните средства, използвани за почистване и поддръжка на алеите и зелените площи. В периферията на парковата зона ще бъдат обособени паркинги, с които ще се сложи край на безразборното паркиране в района.

Това е първата стъпка към подобряването на парковата среда в кв. „Аспарухово“ и превръщането й във втората морска градина на Варна. Представа за новата визия на парка ще даде паркоустройственият план, който предстои да бъде изготвен.

В парка може да бъде създадена студентска гора, каза пред съветниците главният архитект Виктор Бузев. Инициативата на Икономически университет – Варна е уникална за Югоизточна Европа и в Аспарухов парк можем да я реализираме, поясни той.

Какво обясни арх. Бузев пред Доротея Николова - чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът за леки и товарни автомобили на част от граничните пунктове по границата с Румъния, Сърбия и Турция, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин. На границата с Румъния трафикът е интензивен на  ГКПП "Кардам", ГКПП "Оряхово" и ГКПП "Никопол" на изход за товарни..

публикувано на 04.08.24 в 09:49

Ватиканът заяви, че е „натъжен“ от сцената с Тайната вечеря

Ватиканът заяви, че е натъжен от сцената, приличаща на пародия на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, която бе представена на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Париж, предаде Ройтерс. "Светият престол беше натъжен от някои сцени по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се..

публикувано на 04.08.24 в 09:34

Няколко огнища горят в района на Невестино

Над 900 дка са изгорели в пожара край Невестино . Огънят е стигал буквално до къщите на хората в село Илия, Кюстендилско, информира NOVA . „ До вчера вечерта тук беше огнен ад. Тази сутрин в 06:00 часа 7 горски стопанства са тук в района, основно от северната част на фронта на пожара”, заяви Кирил Иванов , директор на Държавното горско стопанство..

публикувано на 04.08.24 в 09:31

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е в стабилно състояние

От МБАЛ „Пирогов“ съобщиха, че 9-годишното дете, пострадало на плажа в гр. Созопол, е със стабилни жизнени показатели. Момчето беше доведено по въздух от Бургас до София със самолет C-27J "Спартан". Полетът се реализира от медицински екип на болница "Пирогов" при колаборация с Министерство на..

публикувано на 04.08.24 в 09:26

Над 60% от пожарите в България са предизвикани от небрежност, сочи международен доклад

Според доклада на Европейската информационна система за горски пожари България (ЕИСГП) е на второ място по пожари в Европа за 2024 г. Страната обикновено преживява около 600 горски пожара всяка година. Тези инциденти годишно засягат средно около 10,000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро. Според..

публикувано на 04.08.24 в 08:44

Протест в Аспарухово заради сеч в името на кооперация

Десетки жители на квартал Аспарухово, общински съветници, кметът на района Ивайло Маринов, участваха в протест пред терен в центъра на квартала, където ще бъдат отсечени седем кедъра, за да се построи кооперация.  Хората заявиха категорично,че ще направят жива верига и няма да допуснат изсичането,още повече, че проектът предвижда подземен..

публикувано на 03.08.24 в 20:38

Пожарът на сметището в Цалапица е потушен

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване..

публикувано на 03.08.24 в 16:48