Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменя се допълнителният имотен данък в курортите, реши парламентът

Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси

Снимка: архив

Депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси. 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април. 

На всички жители на общините, в които има национални курорти и които са платили авансово данъка за 2019 година и са ползвали отстъпка от 5%, с промените в Закона за местните данъци и такси общините ще трябва да върнат разликата или да уведомят гражданите дали са съгласни тя да бъде използвана за други вземания.

Председателят на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова разясни какво са длъжни да правят общините и гражданите, за да бъде коректно върната сумата:

"Тази отмяна на Конституционния съд важи от 1 януари 2019 г. и общините следва служебно да преизчислят данъка на всички тези хора, които са засегнати от отменената разпоредба, да им го съобщят и ако тези хора са си платили данъка, да им го възстановят или прихванат за други техни задължения, ако те желаят това". 

Промените в спешен порядък в Закона за местните данъци и такси идват след решението на Конституционния съд, съгласно което по-високите налози в курортите водят до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. Досегашните текстове предвиждаха имотите в курортни населени места, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпети петък е!

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Иисус Христос бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда. Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни. Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за..

публикувано на 03.05.24 в 06:21

Облаци и дъжд на Разпети петък

Днес ще има значителна облачност с валежи от дъжд, с по-големи количества и на повече места в следобедните часове. Ще е почти тихо, по-късно следобед ще се появи слаб вятър от източна четвърт. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 13°-15°.

публикувано на 03.05.24 в 06:14

Откриха линии за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес

В Областна дирекция на МВР във Варна e създадена организация за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни, съобщават оттам. На тел. 112 се приемат денонощно сигнали за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на изборите. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към..

публикувано на 02.05.24 в 18:03
Снимката е илюстративна

Допълнителни автобуси във Варна в нощта на Великден

Допълнителни курсове ще извършват автобусите във Варна в нощта на събота срещу неделя, навръх Великден. Вижте разписанието: - Автобусна линия 17 от Катедрала – 00:40 ч. и в 01:50, а от Галата в  23:00 ч. и 01:10 ч.; - Автобусна линия 22 от спирка „бл. 407“ в 22:45 ч. и в 01:20, от сп. "Централна поща" - в 00:40 ч. и 02:00 ч.; - Автобусна линия 31..

публикувано на 02.05.24 в 16:04

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието

Български фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. "По повод подобни непредвидени и злополучни събития и..

публикувано на 02.05.24 в 13:38

Задачите по математика за НВО в 10. клас ще са по-практически

Задачите по математика от външното оценяване в 10 клас ще са по-практически ориентирани. Това обмислят в Министерството на образованието, каза ресорният министър проф. Галин Цоков. Той коментира идеята след официалното награждаване на победителите в Балканската олимпиада по математика, която се проведе край Варна.   Припомняме,  България спечели 8..

публикувано на 02.05.24 в 10:12

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност, на отделни места с валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-15°. Изгрев на Слънцето за Варна в 06:02ч., залез в 20:09ч. Продължителност на деня – 14 часа и 7 минути...

публикувано на 02.05.24 в 06:06