Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добрич търси европари за изграждане на приют за бездомни

Снимка: БГНЕС

Община Добрич ще кандидатства с проектно предложение за изграждането на Приют за бездомни лица и семейства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Добрич е единственият областен град в България, който все още няма общински приют. Центрове за временно настаняване има единствено към църквата „Света Троица“ и към Фондацията „Ръка за помощ“. До този момент Община Добрич осигуряваше подслон и храна за бездомните хора само през зимните месеци в общински имот, който обаче няма статут на социална услуга. С проекта се предвижда приютът да работи целогодишно и в него освен подслон и храна, нуждаещите се да получават социална помощ и психологическа консултация. Идеята на кметския екип беше одобрена и от Общинския съвет на Добрич,

Проектът на Община Добрич за изграждането на Приют за бездомни лица и семейства вече е входиран в Националния институт по културно наследство, тъй като предвидената за целта сграда е архитектурно-строителен обект с местно значение. Рушащата се от години къща се намира на ул. „Хан Кардам“ и е в близост до редица институции. По думите на зам.-кмета по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева нуждата от такава услуга е голяма, тъй като броят на бездомните хора непрекъснато нараства, а общината няма къде да ги настанява.

Живеещите в близост до сградата, отредена за приют, са изразили недоволството си от намеренията на Община Добрич чрез подписка. Д-р Баева обаче е на мнение, че бездомните лица не са крадци или убийци, а човешки същества, които имат нужда от подкрепа

Обществената поръчка за ремонта на къщата, отредена за приют, ще започне, след като срокът за съгласуване на проектното предложение в Националния институт по културно наследство изтече. Надеждите са, че най-късно това ще стане през месец юли, а самите строителни дейности вероятно ще стартират в началото на 2020 година. Средствата, необходими за ремонта, са около половин милион лева и се отпускат от Оперативната програма „Региони в растеж“. Община Добрич винаги се е стремяла да осигури индивидуална подкрепа за бездомните хора, според индивидуалните им нужди, споделя още д-р Баева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът подкрепи правителството за покупката на COVID-ваксини

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет участие на страната ни в сключените от Европейската комисия споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19. Така на практика депутатите дадоха зелена светлина за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech..

публикувано на 03.12.20 в 13:20

ВиК- Варна: Засега не се очаква промяна на цената на водата

Не се очаква промяна на цената на водата във Варна след днешното обсъждане в КЕВР.   Новите цени на водата за 26 различни района на страната, които ще влязат в сила от началото на следващата година, бяха обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с..

публикувано на 03.12.20 в 13:01

Първо ваксинират лекари, сестри, санитари и полицаи

На работно съвещание при премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 , който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб...

публикувано на 03.12.20 в 12:49
Костадин Ангелов

Проф. Ангелов: COVID-ваксина ще се поставя само след информирано съгласие

„Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна за всички български граждани. Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие на всеки един пациент, който желае да си я постави. Ваксината ще се поставя от лекар, който ще преценява..

публикувано на 03.12.20 в 12:28

Парламентът отхвърли президентското върху Закона за ДДС

Със 121 гласа „за“, 74 „против“ и без „въздържал се“ парламентът преодоля поредното президентското вето, с което на практика отново потвърди част от върнатите за ново разглеждане промени в Закона за ДДС , предаде репортер на БГНЕС. Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане конкретен параграф от закона, приет на 19 ноември т.г. С него се..

публикувано на 03.12.20 в 11:53

Новият дневен център за хора с увреждания в "Аспарухово" отвори врати

Новият Център за подкрепа на хора с увреждания, включително и на такива с тежки множествени увреждания, отвори врати на 1 декември , съобщиха от дирекция "Социални дейности" към Община Варна. Основната цел на проекта е осигуряване на качествена грижа за 90 пълнолетни лица с увреждания от общината, като иновативен модел на услуги. Социалното заведение в..

публикувано на 03.12.20 в 11:12

Хотелите в Албена остават затворени за Коледа и Нова година

Всички хотели в курорта "Албена" остават затворени за коледните и новогодишните празници. Комплексът може да се използва за разходки. Най-важното за всички нас е да запазим здрави нашите семейства. Затворени са всички наши хотели, въпреки възможностите за спорт, рекреация и СПА, извън активния сезон. Това каза Красимира Стоянова - директор на..

публикувано на 03.12.20 в 10:54