Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич търси европари за изграждане на приют за бездомни

Снимка: БГНЕС

Община Добрич ще кандидатства с проектно предложение за изграждането на Приют за бездомни лица и семейства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Добрич е единственият областен град в България, който все още няма общински приют. Центрове за временно настаняване има единствено към църквата „Света Троица“ и към Фондацията „Ръка за помощ“. До този момент Община Добрич осигуряваше подслон и храна за бездомните хора само през зимните месеци в общински имот, който обаче няма статут на социална услуга. С проекта се предвижда приютът да работи целогодишно и в него освен подслон и храна, нуждаещите се да получават социална помощ и психологическа консултация. Идеята на кметския екип беше одобрена и от Общинския съвет на Добрич,

Проектът на Община Добрич за изграждането на Приют за бездомни лица и семейства вече е входиран в Националния институт по културно наследство, тъй като предвидената за целта сграда е архитектурно-строителен обект с местно значение. Рушащата се от години къща се намира на ул. „Хан Кардам“ и е в близост до редица институции. По думите на зам.-кмета по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева нуждата от такава услуга е голяма, тъй като броят на бездомните хора непрекъснато нараства, а общината няма къде да ги настанява.

Живеещите в близост до сградата, отредена за приют, са изразили недоволството си от намеренията на Община Добрич чрез подписка. Д-р Баева обаче е на мнение, че бездомните лица не са крадци или убийци, а човешки същества, които имат нужда от подкрепа

Обществената поръчка за ремонта на къщата, отредена за приют, ще започне, след като срокът за съгласуване на проектното предложение в Националния институт по културно наследство изтече. Надеждите са, че най-късно това ще стане през месец юли, а самите строителни дейности вероятно ще стартират в началото на 2020 година. Средствата, необходими за ремонта, са около половин милион лева и се отпускат от Оперативната програма „Региони в растеж“. Община Добрич винаги се е стремяла да осигури индивидуална подкрепа за бездомните хора, според индивидуалните им нужди, споделя още д-р Баева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди притеснени от вероятен внос на чума по овцете от Румъния

Опасения чумата по дребните преживни животни в Румъния да се пренесе в България заради внос на единични бройки овце, имат животновъди в Североизточна България. Това каза за Радио Варна Данаил Николов фермер от варненското село Доброглед, който отглежда близо 400 овце. По думите му има хора, които се примамват от по-ниските цени на животните в северната ни..

публикувано на 12.08.24 в 15:50

ВиК-Варна: Приключихме нашата работа по ул. "Прилеп"

Тече възстановяването на настилката на ул. "Патриарх Максим" в местността Пчелина, работата по изграждане на битовата канализация по ул. "Вдъхновение" предстои да започне след това. Това каза Сава Коев, ръководител на големия ВиК-проект.  Протестиращи в Пчелина: Не издържаме вече! Фирмата-изпълнител: До 6 септември улиците ще бъдат възстановени..

обновено на 12.08.24 в 15:47

Влаковете от София до Варна вече с електронни устройства за продажба на билети

БДЖ въвежда дигитални устройства (PDA) за продажба на билети във влаковете по най-натоварените направления  София - Варна - София и София - Бургас - София. С тази стъпка ще бъдат преустановени случаите на дублиране на билети със запазено място, тъй като PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, с която работят и всички..

публикувано на 12.08.24 в 15:47

ОДК-Варна с обучения по български език за украински деца с временна закрила

Общинският детски комплекс във Варна  организира обучение по български език на украински деца от 1. до 4. клас, които са с временна закрила. Обучението е напълно безплатно и ще се проведе в периода от 2 до 14 септември и има за цел да помогне адаптацията на децата към българската образователна система.  Обученията са в рамките на 60 учебни часа, а..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Служители на МВР излязоха на мълчалив протест във Варна

Служители от структурите на МВР във Варна излязоха днес на мълчалив протест. Те се събраха пред сградата на полицията в морската столица. Недоволството на служителите идва от факта, че много често се сменят не само министрите, но и другите ръководни кадри в МВР, което създава недоволство и в гражданите, поясни за Радио Варна ст. ком. Димитър Димитров,..

публикувано на 12.08.24 в 14:31

Инвеститор организира информационна кампания за изграждане на вятърни паркове в Добруджа

Инвеститор (ВЯТЪРЕН ПАРК ДОБРУДЖА ЕООД) организира допълнителна информационна кампания в селищата, където има инвестиционни намерения за изграждане на вятърни паркове. В община Балчик това са Соколово и Тригорци, а предстоящите датите са 14 и 16 август, в Соколово от 11.00 до 12.00 часа, а в Тригорци от 11.30 до 12.30 ч. Припомняме, продължителен дебат..

публикувано на 12.08.24 в 13:26

НПО-та искат вето на промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Неправителствени организации и граждански активисти ще внесат днес в президентството искане за вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде БНР.  Забрана за пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация в градини и училища одобри НС Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 12:11