Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ето ги номинациите за награда "Варна" в областта на образованието и науката

Съветниците от ПК „Наука и образование“ одобриха номинациите за награда „Варна“ в сферата на науката и на висшето образование, както и в системата на предучилищното и основното образование.

Наградата се присъжда с решение на Общинския съвет всяка година в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Номинациите в сферата на науката и висшето образование са:

Хуманитарни науки

Индивидуална награда: Кап. I ранг проф. д-р Калин Спасов Калинов – за научен проект „Аспекти на теорията на организациите“ .

Колективна награда:   Научен колектив с ръководител проф. д-р Галина Николова Шамонина - за проект Международна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

Индивидуална награда: Доц. д-р Йордан Радков Димитров, дм - за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на пневмологията и фтизиатрията.  

Колективна награда:   Екипът на „Център по интервенционална рентгенология“ към УМБАЛ „Света Марина“ - Варна с ръководител д-р Чавдар Христов Бъчваров - за принос в развитието и прилагането на

иновативни медицински методи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.  

III . ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ:

Индивидуална награда: Проф. д-р Зоя Костова Младенова - за научно изследване „Трансформационни процеси в областта на икономическата теория в България през периода 1990-2011г. (поглед отвътре)“.  

Колективна награда: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Милена Тенчева Кичекова - за Международен проект за креативни умения „Варна спагети инженеринг“.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

Индивидуална награда: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова - за разработката „Алтернативен метод за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в индекса за енергийна ефективност на корабите“.

 Колективна награда: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Стефан Николов Кюлевчелиев - за разработката „Метод за предпроектно изследване на хидродинамиката на подводен апарат при мисия в близост до свободната водна повърхност“.  

Номинации за награда „Варна“ 2019 г. в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Радина Росенова Узунова - ученичка от Х IIклас в Първа езикова гимназия .Носител на престижни литературни награди с утвърждаване авторитета на гимназията на национално и регионално ниво. Първа награда на Националния конкурс“Любовта в нас“, втора награда на Национален конкурс „Христос воскресе – радост донесе“ и много други.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Теодор Димитров Христов – ученик от Х IIклас в Спортно училище „Георги Бенковски“, национален състезател по „кикбокс“. Отлично представяне на световно първенство в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и множество първи места от държавни лични и отборни първенства.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Юлияна Божимирова Ангелова – старши учител по музика в ДГ № 18 „Чайка“. Нейни възпитаници се представят успешно на концерти, конкурси ифестивали.

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Галина Парашкевова Парушева – Радева – учител по изобразително изкуство в ОУ „Захари Стоянов“. В работата си прилага оригинални и иновативни методи, а нейни възпитаници се класират на призови места на регионално, национално и международно равнище.

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Палмира Здравкова Дачева – старши учител по философия в МГ „Д-р Петър Берон“. Работи с даровити деца в областта на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални философски олимпиади и състезания. Участва в конференции, работи по проекти и програми.  

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен преподавател по спорт „кикбокс“ в Спортно училище „Георги Бенковски“. Изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорт „кикбокс“ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и международни отличия.

VIII. “Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

Детска градина № 17 „Д-р Петър Берон“ с директор Драгомир Николов Бакалов. Колективът е ориентиран към всички нови тенденции и виждания за развитие на предучилищното образование. Дейността на детската градина е насочена към формиране на отношение към природосъобразен и здравословен начин на живот.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

Основно училище „Захари Стоянов“ с директор Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Успешни изяви на учениците на състезания, олимпиади и проекти, както на национално така и на европейско ниво.

Х. „Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ с директор Павлин Панов Петков. Гимназията има цялостен принос в развитието на образованието както във Варна, така и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, колективният дух на учителите, с активното сътрудничество на ученици и родители, водят до изключителни резултати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев.  Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но..

публикувано на 18.07.24 в 16:55

Одобриха шестте предложения за почетен гражданин на Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. Съветниците подкрепиха номинацията на  Борислав Дряновски,  историк и изследовател, автор на поредица книги, сред които за кметовете на Варна, за носителите на..

публикувано на 18.07.24 в 16:47

Земеделски организации се обявиха в подкрепа на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

Представители на 20 организации до момента от селскостопанския сектор и на земеделската общност, се обявиха против искането на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева Те определят като неистина..

публикувано на 18.07.24 в 16:31

Само за ден събраха 80 хиляди лева за пожарогасители

Дарителската кампания чрез PLATFORMATA.BG за купуване на ранцеви пожарогасители успя да събере 80 хиляди лева само за едно денонощие. Това съобщи за Радио Варна инициаторът на кампанията Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците. Целевата сума е 120 хиляди лева, с която да купят оборудване за овладяване на горските пожари..

публикувано на 18.07.24 в 16:25

Над 50% ръст на приходите от нощувки във Варна през май

Над 50% ръст на приходите от нощувки са отчетени във Варна през май т.г., сравнено със същия месец на предходната година. Те достигат 19,7 млн. лв., като 5,1 млн. лв. са  постъпленията от българи, а 14,6 млн. лв. - от чужди граждани, съобщават от Териториално статистическо бюро - Североизток. Общият брой на нощувките в областта е с 20% повече...

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Парична гаранция от 10 хил. лева на бившия лидер на ДПС във Варна Сали Табаков

Състав на Варненския окръжен съд определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева на бившия лидер на ДПС във Варна и общински съветник от партията Сали Табаков, обвинен за сключване на неизгодни сделки, пране на пари и притежаване на боеприпаси. Съдът  прецени, че няма опасност Табаков да се укрие, има постоянен адрес,..

публикувано на 18.07.24 в 15:43