Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Магията на къната с Цвети

| обновено на 04.09.19 в 06:40

И днес на сцената на Fun city + предстои интересна среща. От 17 до 20 ч. Цветелина Петкова ще рисува с къна, ще разкаже за смисъла и символиката на това източно изкуство, наречено Махенди.

Казва се Цветелина, но всички й казват Цвети!

Повече от цветна е. И обича цветя. Най-вече да ги рисува с къна!

Не е магьосница, но е магична.

Заразява с усмивка! И покорява с прекрасен син поглед.


Живее в собствен свят и прави света на другите приказен!

Душата й е чиста по детски, ръцете й са оцветени като на децата.


Разликата е, че нейните са с махенди- изкуството на рисуване с къна, идващо от източните култури. Получената татуировка е временна и стои до две седмици.

Това изкуство е считано за неотменна традиция в редица страни и напоследък привлича и европееца.

Европа практикува татуиране върху кожата за цял живот, арабските, азиатските и някои африкански страни използват метод, който временно оцветява кожата. По този начин хората имат възможност през живота си да правят различни картини, без да увреждат кожата и да не вредят на здравето си.

Има няколко стила на Mehendi. Сред тях са: индийски, северноафрикански, арабски и азиатски стилове.

Хората в Северна Африка понякога предпочитат да рисуват без конкретни модели форми, и просто да нарисуват краката или дланите си с къна. Азиатският е един вид смес от арабски ииндийски стилове. На фалангите на пръстите или страничните части на краката може да се приложи непрекъснат слой къна.

Индийският мехенди е нещо впечатляващо. Използват се различни символи: цветя, кръгове, спирали, образи на животни и др. В Индия мехеди е не само естетическа декорация на тялото.

Например Хена картини често се правят преди ритуали, традиционни празници. Вероятно няма да срещнете нито една индийска булка, чиито ръце и крака да не са  украсени със сложни модели.

Цветът на къната става по-тъмен един-два дни след прилагането му, затова не се страхувайте, че шаблоните веднага ще имат бледо червен цвят.

Тъй като къната е естествено хипоалергенно вещество, Мехенди няма да навреди, няма да предизвика дразнене и зачервяване на кожата.

Процесът на прилагане на мехенди не причинява дискомфорт и болка.

Днес мехенди е оригинална декорация за всякакви поводи: коледни партита, сватби, рождени дни, тематични партита и др.


За някои, Мехенди е традиция, за други – верен талисман, а за трети – почит към модата и начин на изразяване.
Репортерът ни Ваня Славова се срещна с Цвети. Усети благоуханието на къната и попита как започва всичко:

- Много ми е приятно. Казвам се Цвети. От четири години и половина рисувам с къна.

- Как започна всъщност това занимание?

- На мен ми беше мечта да ме нарисуват с къна. И отидох на едно събитие. Там срещнах една дама, която рисуваше с къна. Изключително колоритна личност, англичанка, живяла много години в Тибет и усвоила от там древните знания. Аз поисках да ме нарисува. Тя ми нарисува едната ръка и инстинктивно си подадох лявата ръка. Тогава не знаех всъщност какво означава. Но това нещо ме дръпна. Така както примерно си привлечен от магнит. Магнитът както привлича метала, така и аз бях привлечена по същия начин. В следващия момент отидох и си подадох и другата ръка. Жената хвана ръката ми и ми каза: "Идва ми да ти рисувам символ, който рядко ми излиза да рисувам. Това е много специален символ, времето ще ти отговори какво съм ти дала". Тогава не знаех нищо за къната. За мен това беше една красива, модерна рисунка, която аз исках да имам на ръката си.
- Да уточним, че махендито е богато понятие, с голяма символичност в себе си?

- Да, така е. За повечето хора махенди е една красива рисунка с къна. А всъщност къната е изключително мощна. В онзи момент, когато ме нарисуваха за първи път нямах представа. Но в мен се запечатаха думите на англичанката, че времето ще ми даде отговор.

-Какъв беше отговорът на времето?

-Когато къната, която ми нарисува, се изтри от ръцете ми, аз хванах едно конусче и почнах да рисувам себе си, след време и приятелките си. Те започнаха да ми споделят какво им се е случило, след като съм ги нарисувала. След една година на същото събитие аз отидох вече като рисуваща. Потърсих Кристин, въпросната дама, да й кажа какво ми се е случило, благодарение на вдъхновението, което тя ми е дала. Тя, дамата живееше във Велико Търново, тук, в България. Общи познати обаче ми казаха, че  е починала. Тогава разбрах, че тя ми е прехвърлила тази фина енергерика, която може да се прехвърли само от човек на човек. Намерих и информация какво означава рисуването от вътрешната страна на ръцете.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да играем и да учим едновременно?

Методи Атанасов е един от идеолозите и основен двигател на инициативата "Играя и уча". Той пътува с бус пълен с игри, за да се срещне с децата и да им помага да учат благодарение на техния вроден стремеж да и учат чрез игра. "Играя и уча" е инициатива на издателство "Клевър Бук" За четвърта поредна година "Играя и уча" тръгва..

обновено на 25.02.20 в 14:24

Грузия: вкусна и различна

Пъстра, красива, омагьосваща, но и непозната и различна е днешна Грузия, а най-голямото й богатство са хората. Преминали през различни кръговрати в историята си, грузинците са запазили чувството си на принадлежност и дълг към родната земя, към културата и нравствеността си, осланяйки се на миналото, ясно стъпили в настоящето и вперили поглед..

публикувано на 25.02.20 в 09:51

Галина Георгиева: Щастлива съм много, а в същото време малко обидена и тъжна

Варненските състезателки на „Аква спорт“ направиха за пореден път истински фурор на Държавното първенство, първи епап от отборната надпревара на България.  Нейните момичета спечелиха почти всички отличия, но въпреки това Галя е леко тъжна и обидена. Можете да чуете разговора с нея тук в интервю за Радио Варна и да разберете какво се случва.  Иначе..

публикувано на 24.02.20 в 13:57

Театърът чете във Варна

„Театърът чете“ - Второ издание - 22 февруари, 18.00, Сцена Филиал Творби от Гео Милев и Леда Милева представят Гергана Арнаудова, Полина Недкова и Константин Соколов. Водеща Милена Кънева . Дългосрочният проект е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 г. Всеки..

публикувано на 22.02.20 в 11:36

Varna Buddies-усещане за Варна чрез изкуство

Вдъхновени от красотата на Варна двама млади графични дизайнери създадоха проект, целящ да предаде усещането за Варна чрез изкуство. Получават се интелигентни, любопитни и много забавни версии на сувенири със стилизирана версия на чайки, море, вълни, варненски изгреви, вкл. така характерните за Варна днес котки. Техните, обаче харесват..

обновено на 20.02.20 в 09:32

Левски е бил в мир с това, че неговият гроб най-вероятно няма да бъде намерен

"Образът на Васил Левски в родовата памет" – среща – дискусия на тази тема се състоя в Двореца в Балчик между ученици и родственицата на Апостола Христина Богданова – един от 29-те живи родственици по линия на сестра му Яна и зет му Андрей. Лъвски скок, Освобождението, най-големият герой на България, смелост, борба – така децата..

обновено на 19.02.20 в 11:07

"Опознай Варна!" - за да я заобичаш още повече!

Албена Маринова и Мария Георгиева са две дами, които успяват да "откраднат" малко свободно време от иначе забързаното си ежедневие и да набележат неизвестни или известни за някои места във Варна ( а скоро и извън Варна), за да съберат любознателни хора и да се поразходят. Подобни срещи имаше два пъти досега, до стария чинар в кв. "Аспарухово" и в..

публикувано на 17.02.20 в 10:36