Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономическият университет във Варна навърши 99 години

Вековен юбилей подготвя екипът на Икономически университет – Варна. На 14 май 2020 - та ще се навършат 100 години от откриването на първото икономическо висше училище у нас. За 99-тата годишнина днес, 14.05.2019 г., бе подготвена специална документална изложба. Тя е озаглавена „99 от 100 – академични традиции в бъдещето“ и е отворена за всички варненци и гости на града.
В 10.00 ч. започва тържеството по повод празника на университета, на което ще бъде връчена академичната награда „Студент на годината“. По повод годишнината бе обогатен и галерийният фонд на университета с дарение от 27 картина на бележития варненски художник Стоимен Стоилов и дъщеря му Диана Стоилова. Стоилов направи и забележителното монументално пано „Стена на символите“. За празничните арт-събития пред Мариела Димитрова разказват ректорът на ИУ проф.Пламен Илиев и галеристът Валерий Пощаров:
Снимка

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Академик Александър Гинцбург

Русия вече има ваксина срещу COVID-19 и започва ваксинирането на хора

Русия започва тестове за ваксина срещу COVID-19 Всички разработчици, които са участвали в създаването на ваксината, доброволн вече са се ваксинирали. Първият ваксиниран в Русия е ръководителят на вирусологична лаборатория акад. Ал. Гинцбург. Разбирайки  безопасността на ваксината, а и заради отговорността,..

публикувано на 03.06.20 в 13:10

ГДБОП спря сайт, разпространявал незаконно книги в интернет

При акция на ГДБОП в София и Варна е бил спрян сайтът Spiralata.net заради незаконно разпространение на литературни произведения в интерне т, съобщиха от МВР. От сайта е можело да бъдат изтеглени безплатно книги, преведени на български език, на световноизвестни автори като Стивън Хокинг. От ГДБОП съветват гражданите при наличие на..

публикувано на 03.06.20 в 12:56

Премахнаха знака за заплащане на винетка от Варна до с.Тополи

Поставеният пътен знак в участъка от пътя Варна – Тополи, който указваше, че трябва да се заплаща винетна такса, вече е премахнат, след подаден сигнал от Радио Варна до Агенция „Пътна инфраструктура”. Знакът указваше, че след изхода на града трябва да се заплаща електронна винетка, а въпросният участък е освободен от заплащането на такава...

публикувано на 03.06.20 в 12:27

Варненска туристическа камара с декларация против негативната кампания за скъсания тръбопровод

Членовете на Управителния съвет на Варненската туристическа камара изразяват в декларация категоричното си неодобрение на развихрилата се в медиите и социалните мрежи негативна кампания, по повод авариралия тръбопровод във Варненското езеро. Според тях е ясно, че вече се работи по ремонтирането на тръбопровода, а официалните данни на РЗИ във Варна..

публикувано на 03.06.20 в 12:22

Коронавирусът вдигна безработицата в Германия през май

Броят на хората в Германия, които са останали без работа, се е увеличил с 238 000 до 2,875 милиона души през май, тъй като пандемията от коронавируса е продължила да подкопава трудовия пазар на най-голямата икономика в Европа, сочат днешни данни, цитирани от Ройтерс. Равнището на безработица в Германия е скочило до 6,3 на сто спрямо 5,8..

публикувано на 03.06.20 в 11:55
Бойко Борисов

Борисов: Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено

Премерът  направи  това изказване  в началото на заседанието, което се провежда присъствено за пръв път след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителство заседание, предаде..

публикувано на 03.06.20 в 11:46

Варна пета по строителство на нови сгради

По започнато строителство на нови сгради област Варна е на пето място в страната . Първа е област Пловдив - 146 жилищни и 70 други сгради, следвана от областите София (столица) – 136 жилищни, 4 административни и 22 други сгради, Стара Загора - 52 жилищни и 76 други сгради и Бургас - 94 жилищни и 32 други сгради. През първото тримесечие на 2020..

публикувано на 03.06.20 в 11:34