Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие в миналото на Балчик с Асен Петков

Преди да съществуват фотографските дронове, един пилот - изтребител от Военновъздушните сили на България, Асен Петков (1922-1976), създава стотици пейзажи, които разкриват град Балчик от птичи поглед. Това е младият мъж, отложил кариерата на художник, за да стане пилот, и художникът, изоставил страстта си летенето, за да съхрани завинаги любимия град върху живописните си платна.

Една изложба, представяща творчеството на един български творец с изключително интересна житейска биография. Художник, не-познат за широката публика на България, но много обичан и ценен от всички влюбени в красотата на крайбрежното градче, ви очаква в Балчишката градска галерия. Творчеството му е събрано от Queens Winery House Балчик.

Ретроспективната изложба на Асен Петков, едновременно с първото монографично изследване за художника, направено от д-р Пламена Ди-митрова-Рачева – директор на Градската художествена галерия във Варна, е на вниманието на балчишката общественост в ХГ – Балчик до 5 юли. Творчеството му е показано в морската столица през 2016 г. Тя сподели интересни моменти от живота му.

Асен Петков е роден през 1922г. в село Рашково, между Мездра и Ботевград. Завършва Художествената гимназия в София, като изучава живопис при известния български художник проф. Иван Христов.

След гимназията, по време на Втората световна война, той отбива военната си служба в летището в Божурище край София. Изпратен е в подофицерската школа за пилоти в Долна Митрополия и става летец.

По време на първата фаза на войната през 1944 г., на 28 декември при един от разузнавателните полети неговият самолет е свален от немската защита при Велес. Оцелява по чудо. Успява да го приземи и да излезе. Едната му ръка е тежко увредена. Преминава фронтовата линия, като бива хванат от гръцките партизани. Лекувайки го, те го спасяват, а след това го предават на англичаните. Така попада във военнопленнически лагер в Солун, но пак гръцките партизани успяват да го измъкнат и декември 1944 г. той се завръща в България. В Божурище на паметника неговото име е било записано

като геройски загинал. Асен Петков води продължителна кореспонденция, за да махнат името му от там.

През 1945 г., когато България получава на въоръжение самолети от Съветския съюз, една част от тях - изтребителите Як-9, са базира-ни на летището в Балчик. Асен Петков идва тук, за да служи като фелдфебел.

В Балчик среща своята съпруга Пенка от с. Змеево, за която се жени през 1945 г. и имат двама сина. След като се пенсионера, работи към пътно управление, но се отказва и започва да рисува. Балчик е изключително вдъхновяващ, а за него изкуството е било достатъчно близко и желано, за да се върне в една по-късна възраст към това начинание. През 1958 г. е първата му картина с пейзажи от Балчик.

Сюжетите, които избира Асен Петков за изкуството си от града, са пaнорамни пейзажи с поглед от Сухото дере, от морския пристан към брега, към хълма на духовете, хълма Сиври, махалата с румънските вили, вилата на семейство Щорк, вила Ивка, в която са летували сираците от войната.

В изкуството му присъстват пейзажи от махалата Ехото, Тузлата, южните склонове на циганската махала, Двореца, Тихото гнездо, красивите кътчета от парка, градината на Аллаха, морският бряг с несъществуващия вече пристан, заливи с рибарски лодки и хижи. Всички те носят романтичен привкус, защото са огрени от лятното слънце или пълната луна и са изпълнени с емоцията на съзерцанието и спомена.

Петков не рисува по фотографии. Скицира пейзажи от натура с молив и след това ги пренася върху живописни платна. Картините си рисува през зимните месеци, като подготвя около 100 платна за продан през летния сезон, сподели още изкуствоведът Пламена Рачева.

Художникът от Балчик Асен Петков е самобитен творец в българското изкуство. Картините му впечатляват с първичната си сила, с необяснимо въздействие емоционално да ни внушат носталгия. Съзнателно е търсил чувство за преклонение пред красотата на древния морски град, в който пътищата на историята изграждат краси-вия му и неповторим образ и чар.

Много домове в Балчик притежават картини на Асен Петков, негови творби има в Европа и цял свят. Атрактивен човек, който е общувал обикновено на чаша мастика. Показвал е творчеството си пред входа на Двореца или около трона на Мария. Всички са го знаели, отнасяли са неговите картини, защото са изпълнени със светлина и красота.


Още подробности в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна отбелязват 100 години от рождението на Шарл Азнавур

Церемонията по отбелязване на 100-годишнината от рождението на  Шарл Азнавур се проведе на плoщад "Съединение".  Тържеството започна с химните на България, Армения и Франция. Присъстваха посланиците на двете държави, евродепутати, областният управител, кметът, политици и общественици.  Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Маестрото...

публикувано на 22.05.24 в 15:15

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26