Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белослав чакат индианците, които ще изплетат кораба за експедиция "Абора"

Снимка: фейсбук страница "Мисия Абора"

През следващата седмица в община Белослав пристигат контейнерите с боливийска тръстика, а след това и индианците от племето аймара, които ще изплетат тръстиковия кораб за експедицията "Абора"-4. Тя ще тръгне от Варна с 12-членен международен екипаж. Това стана ясно по време на опознавателна среща на част от членовете на експедицията с ръководител Доминик Гьорлиц от Германия с жителите на Белослав.

Кметът на общината Диян Иванов каза, че се надява това събитие да привлече туристи от страната и чужбина.

Единственият българин в плаването до остров Крит, което има за цел да потвърди, че е имало контакти  по море между цивилизациите от източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха, е Теодор Роков от Регионалния исторически музей.

Какво обясни той, чуйте от прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

„Абора-4-аргонавти от каменната ера" вече се подготвя в Белослав

Част от екипа на международната морска експедиция , „Абора-4-аргонавти от каменната ера" начело с д-р Доминик Гьорлитц от асоциацията "Абора", ръководител на проекта, пристигна в Музея на стъклото в Белослав. Вече е доставен и първият контейнер с..

публикувано на 07.05.19 в 16:25
Тео Роков

Теодор Роков: Стартът на „Абора IV” от Варна може да компенсира липсата на „Тол шипс”

Стартът на експедицията „Абора IV” от Варна ще е интересно и атрактивно събитие, което може до известна степен да компенсира липсата на регата „Тол шипс”. Това коментира в морското предаване на Радио Варна археологът Теодор Роков, който ще е..

публикувано на 03.04.19 в 14:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекъсват сигнала на Радио Варна заради ремонт на предавател

Днес, 19 юли, от 11 до 12 часа ще бъде извършен ремонт на предавателя на ултракъси вълни ПРОВАДИЯ 6 на честота 105.3 MHz, излъчващ програмата на Радио Варна. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 19.07.24 в 07:30

Адресите без ток на 19 юли

В периода 15.07.2024 - 19.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Приселци - ул. Капитан Петко Войвода,..

публикувано на 19.07.24 в 05:54

Слънчево време в петък, следобед ще вали

Утрото в петък ни посреща с приятна сутрешна прохлада и полъха на вятъра. Преди обед ще преобладава слънчево време. Около и следобед ще се развива купеста облачност и на места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици. Възможни са локални..

публикувано на 19.07.24 в 05:51
Министерство на земеделието

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали..

публикувано на 18.07.24 в 19:39

Пожар пламна в местността Боровец-Юг край Варна, ситуацията е овладяна

Пожар се възпламени в местността Боровец - Юг в район "Аспарухово". Ситуацията вече е овладяна, увери районният кмет Ивайло Маринов.  Засегнати са покривна конструкция на къща, дървена временна постройка и един автомобил, както и тревните площи на..

публикувано на 18.07.24 в 19:01
Снимката е илюстративна

До къде стигнаха и кога приключват ремонтите в Евксиноград и на бул. "Христо Смирненски"?

През месец август и септември ще се извърши голяма част от асфалтирането на улици в Евксиноград , където „ВиК – Варна“ извършва ремонтни дейности по проекта за водния цикъл. Това обещаха днес пътните фирми и ръководителят на ВиК-проекта по време на среща..

публикувано на 18.07.24 в 18:23

Румен Радев: Утре сутринта ще обявя кога ще връча втория мандат

В петък сутрин президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория мандат.  Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви пред придружаващите го във Великобритания медии Радев...

публикувано на 18.07.24 в 16:55