Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът - за политическия флирт в изборната година

"По-доброто поведение е дистанцията, ръкуването е ритуален жест, но да потупваш по рамото, да хващаш деца,  да ги вдигаш и да ги целуваш - това е флирт, защото всичко това го правим към най-близките си хора. Трябва да има някаква дистанция, понеже дистанцията прави уважението. Не може за първи път да отидеш някъде и да се държиш толкова приятелски, след като не сте приятели - това е вид лицемерие и в много по-развити култури се избягва. Българите сме по-емоционални, но и политиците ни пък трябва да се научат, че трябва да спазват някаква дистанция, и в психологическия, и във физическия смисъл, защото това не им прави добра услуга." - това коментира в предаването "POST FACTUM"  Толя Стоицова, доктор на психологическите науки и професор по социална и медийна психология в Нов български университет. 

За лъжливите политици и техните трикове и хватки, за невербалната комуникация в изборната 2019 година -  в интервюто с Толя Стоицова:


- Скритите помисли на политиците, особено важно е да бъдат разчитани от аудиторията по време на предизборни кампании, издайнически ли са обаче тези техни жестове или вече се обиграха, така да се каже еволюираха и трудно бихме могли да ги разпознаем, какво е Вашето мнение?

- Аз като специалист точно в тази област ще кажа, че с думите може да излъжем, просто защото то е на равнището на съзнанието. С жестовете обаче, те са несъзнателни и не можем да излъжем. Така че и политиците, и актьорите, не могат толкова да се обиграят. Въпросът е в това, че езикът на тялото е един съвсем друг език и хората не могат да го разчитат, ако не са обучени на това. Освен вече много по-така едри да ги нарека жестове, които показват нещо. Но най-важното е, че хората усещат по някакъв начин и без да са специалисти, имам предвид избирателите, защото говорим за политици, когато има разминаване между двата канала - словесният и безсловесният. Тогава се разбира и е ясно, че се доверяваме много повече на жестовете.

- Как обаче да познаем наистина, че ни мамят?

- Когато един политик говори и послъгва нещо, то тялото му го издава, защото жестовете му са такива, че се въртят около устата.

- Какви са жестовете, как да ги разпознаем?

- Мъжете си подръпват мустаците, макар и без мустаци. Жените си оправят червилото, макар и без червило. Зависи и много от темперамента. Важно е да се разбере, че кръстосването на ръце, на крака, отсъствието на контакта с очи, това са социално нежелани жестове. Когато послъгва човек, не гледа другия в очите. Когато на среща с избиратели, който им говори отмести погледа си, значи е неискрен човек.

- Колкото и да е обигран значи един лицемерен политик, настъпва момент, в който ситуацията му се изплъзва от контрол, т.е. той си е такъв какъвто си е и не може да излъже аудиторията. Казвате, че по постановката на тялото можем наистина много да отгатнем, но пък чрез лицето може би най-лесно се лъже, усмивката ли е царицата на това лицемерно поведение?

- Усмивката по абсолютна стойност е нещо много хубаво, но когато с устата казваш нещо, което не е усмихнато, в кавички, а се усмихваш, това е точно лицемерие и Вие много добре го определихте. Позата на тялото наистина също показва. Когато един политик е напрегнат и се приведе напред или когато е на катедра, се хване за катедрата и се приведе напред, това е типичното агресивно поведение. То е много очебийно и бих казала, че по същия начин аудиторията, дори да не е много образована, разбира, че нещо не е наред и започва да внимава.

Чуйте повече в прикачения файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование и с висше.

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10