Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът - за политическия флирт в изборната година

"По-доброто поведение е дистанцията, ръкуването е ритуален жест, но да потупваш по рамото, да хващаш деца,  да ги вдигаш и да ги целуваш - това е флирт, защото всичко това го правим към най-близките си хора. Трябва да има някаква дистанция, понеже дистанцията прави уважението. Не може за първи път да отидеш някъде и да се държиш толкова приятелски, след като не сте приятели - това е вид лицемерие и в много по-развити култури се избягва. Българите сме по-емоционални, но и политиците ни пък трябва да се научат, че трябва да спазват някаква дистанция, и в психологическия, и във физическия смисъл, защото това не им прави добра услуга." - това коментира в предаването "POST FACTUM"  Толя Стоицова, доктор на психологическите науки и професор по социална и медийна психология в Нов български университет. 

За лъжливите политици и техните трикове и хватки, за невербалната комуникация в изборната 2019 година -  в интервюто с Толя Стоицова:


- Скритите помисли на политиците, особено важно е да бъдат разчитани от аудиторията по време на предизборни кампании, издайнически ли са обаче тези техни жестове или вече се обиграха, така да се каже еволюираха и трудно бихме могли да ги разпознаем, какво е Вашето мнение?

- Аз като специалист точно в тази област ще кажа, че с думите може да излъжем, просто защото то е на равнището на съзнанието. С жестовете обаче, те са несъзнателни и не можем да излъжем. Така че и политиците, и актьорите, не могат толкова да се обиграят. Въпросът е в това, че езикът на тялото е един съвсем друг език и хората не могат да го разчитат, ако не са обучени на това. Освен вече много по-така едри да ги нарека жестове, които показват нещо. Но най-важното е, че хората усещат по някакъв начин и без да са специалисти, имам предвид избирателите, защото говорим за политици, когато има разминаване между двата канала - словесният и безсловесният. Тогава се разбира и е ясно, че се доверяваме много повече на жестовете.

- Как обаче да познаем наистина, че ни мамят?

- Когато един политик говори и послъгва нещо, то тялото му го издава, защото жестовете му са такива, че се въртят около устата.

- Какви са жестовете, как да ги разпознаем?

- Мъжете си подръпват мустаците, макар и без мустаци. Жените си оправят червилото, макар и без червило. Зависи и много от темперамента. Важно е да се разбере, че кръстосването на ръце, на крака, отсъствието на контакта с очи, това са социално нежелани жестове. Когато послъгва човек, не гледа другия в очите. Когато на среща с избиратели, който им говори отмести погледа си, значи е неискрен човек.

- Колкото и да е обигран значи един лицемерен политик, настъпва момент, в който ситуацията му се изплъзва от контрол, т.е. той си е такъв какъвто си е и не може да излъже аудиторията. Казвате, че по постановката на тялото можем наистина много да отгатнем, но пък чрез лицето може би най-лесно се лъже, усмивката ли е царицата на това лицемерно поведение?

- Усмивката по абсолютна стойност е нещо много хубаво, но когато с устата казваш нещо, което не е усмихнато, в кавички, а се усмихваш, това е точно лицемерие и Вие много добре го определихте. Позата на тялото наистина също показва. Когато един политик е напрегнат и се приведе напред или когато е на катедра, се хване за катедрата и се приведе напред, това е типичното агресивно поведение. То е много очебийно и бих казала, че по същия начин аудиторията, дори да не е много образована, разбира, че нещо не е наред и започва да внимава.

Чуйте повече в прикачения файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00