Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг дава 500 млн. долара за чиста енергия

Американският милиардер Майкъл Блумбърг  ще похарчи половин милиард долара в "борбата на нашето време", за да промени САЩ по отношение използването на въглеродната енергия и да се бори с изменението на климата.
Филантропът, който е бивш кмет на Ню Йорк каза, че инвестицията от 500 млн. долара ще бъде насочена към стартирането на инициативата Beyond Carbon (отвъд въглерода), която цели да затвори близо 250 въглищни централи в цялата страна до 2030 г. и да предотврати изграждането на нови, съобщава БГНЕС.

"Ние сме в надпревара с времето срещу изменението на климата, и въпреки това няма почти никаква надежда за смели федерални действия по този въпрос поне в следващите две години," каза Блумбърг в изявление.

"Майката природа не чака на нашия политически календар и ние също не можем."

Блумбърг добави, че новата кампания означава, че е обещал общо 1 млрд. долара за борба с изменението на климата, включително усилията от 2011 Beyond Coal (отвъд въглищата) за 2011 г., които досега са затворили 289 въглищни централи в САЩ.

На своя уебсайт от Beyond Carbon заявиха, че планират да работят за "стопроцентова икономика на чиста енергия" и също ще организират кампания срещу изграждането на нови газови заводи в САЩ.

Инициативата ще "задейства работа, която е в ход ... упълномощава избрани длъжностни лица и граждани, които я ръководят, мобилизира гражданите, които я подкрепят" и подкрепя ангажиментите на САЩ към Парижкото споразумение за климата.

Блумбърг, който е пратеник на генералния секретар на ООН по въпросите на изменението на климата, написа в Туитър, че това е „най-голямата досега координирана кампания за справяне с климатичната криза, която някога е виждала страната ни. Това е борбата на нашето време“.

Той планира публично да обяви програмата по време на обръщението си в Масачузетския технологичен институт в петък.

Блумбърг, който е на 77 г., беше кмета на Ню Йорк от 2002 до 2013 г. Неговото огромно състояние беше оценено от „Форбс“ на около 55,5 млрд. долара миналата година.

Политически наблюдатели отдавна спекулират дали той ще се кандидатира за президент, но през март той се изключи като кандидат от Демократическата партия, пишейки в своята медийна платформа „ Блумбърг“, че иска да повлияе на промени извън Вашингтон.

Блумбърг обеща да посвети значителните си финансови средства за справяне с някои от основните предизвикателства на страната, включително изменението на климата, насилието с оръжие, кризата с опиатите, липсата на държавни училища и достъпността на колежите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кученца от приюта в с. Каменар очакват бъдещи осиновители тази събота в Морската градина

Кученца от приюта за безстопанствени животни в село Каменар ще бъдат специалните гости на летния фестивал „Сръчко“ и ще очакват своите бъдещи осиновители, съобщават от общинския пресцентър. На 17 август от 11:00 до 15:00 ч. на алеята между Морското казино и сцена „Раковина“ в Морската градина любителите на животни ще имат възможност да се запознаят с..

публикувано на 16.08.24 в 13:25

Как да разпознаем качествените детски играчки: Полезни съвети за родители

Изборът на подходящи играчки за вашето дете е отговорна задача. Щандовете по магазините са отрупани с артикули, но е добре да знаете, че не всички са еднакво безопасни и полезни, обръщат внимание специалистите от Рая Тойс . За да направите правилния избор, е важно да сте наясно как да разпознавате качествените детски играчки. 1...

публикувано на 16.08.24 в 10:00

Над 4,4 милиарда души на Земята нямат постоянен достъп до вода

Изследователи от Швейцария и експерти от ООН и СЗО стигнаха до заключението, че повече от 4,4 милиарда души в 136 държави с ниски и средни доходи нямат устойчив достъп до чиста и безопасна вода, както е предвидено в Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР). Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Science. Това е почти два..

публикувано на 16.08.24 в 09:45
автор: Светла Косева

Духът на Варна в картините на Светла Косева

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се открива самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с..

публикувано на 15.08.24 в 15:30

Младежи от цялата страна са категорични: Варна е морската столица!

Рано-рано си стоя аз пред радиото, за да получа задължителната си доза сутрешно кафе и изведнъж се оказвам заобиколен от група младежи, които веднага започват буквално да ме бомбардират с въпроси: „Вие кой град избирате – Варна или Бургас?“ Казвам: „Варна разбира се“. „Ама защо избирате Варна, какво ви харесва?“. Обяснявам аз, че според мен въобще..

публикувано на 15.08.24 в 10:27

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна

Оградиха със защитна мрежа Пантеона във Варна, за да бъде предпазен от вандалски прояви по време на празничния концерт в Деня на Варна. Две сцени ще бъдат изградени в района. Основните изпълнители са вече, съобщи късно в сряда кметът на Варна във Facebook.  Служители на сектор „Общинска полиция“ към ОД на МВР – Варна и частна охранителна фирма ще се..

публикувано на 15.08.24 в 09:39

Честваме Успение на пресв. Богородица

Светата Църква от древни времена е установила празника Успение на пресв. Богородица. Исторически сведения за живота на Божията Майка след възнесението на Господ Иисус Христос не са запазени. Въпреки това първите християни са съхранили предание за смъртта на пресв. Богородица. Днес ние, православните християни, отдаваме прослава на блажената кончина на..

публикувано на 15.08.24 в 06:05