Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Сърф Мармалад" събира десетки доброволци за почистване на морето от пластмаси

| обновено на 13.06.19 в 07:02
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Сърф Мармалад" за чисто Черно море, свободно от пластмаса и други вредни отпадъци, ще се състои за втора година на Международния ден на сърфа, това съобщиха организаторите в морското предаване на Радио Варна. Събитието ще се проведе на един от най-красивите заливи на Южното Черноморие - устието на р. Ропотамо на 15 и 16 юни. Сборен пункт за всички желаещи да се включат в почистването ще бъде плаж "Перла", от където до устието на река Ропотамо може да бъде достигнато с автомобил или пеша.

За дошлите да почистят морето от "Сърф Мармалад" са подготвили безплатни сърф уроци, сърф и лонгборд демонстрации, йога на плажа, филми, разходки и други интересни занимания, а партньорите на инициативата от Nаtional Geographic ще раздадат подаръци на всички записали се във формата за участие, линк към която може да бъде открит на събитието във Фейсбук. Тази година кампанията "Планета или пластмаса?" обединява усилията си с първото морско предизвикателство с уиндсърф у нас - WIND2WIN, чиято цел е да се прекоси разстоянието между Дуранкулак и Резово по вода.

Подробностите чуйте в интерюто с Илияна Стоилова - от сърф школа "Акаша", която сред организаторите на събитието:

Миналата година, в рамките на доброволческата инициатива, от плаж "Перла" са били събрани близо 1000 кг отпадъци. Участвали са повече от 60 доброволци.