Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С пари от новата JESSIKA Варна започва ремонт на зоопарка

Снимка: Радио Варна

Община Варна ще обнови зоопарка в Морската градина по проект на стойност 1,2 млн. лв., осигурени чрез заем от Регионалния фонд за градско развитие" (РФГР) - един от двата фонда по финансовия инструмент JESSICA, и Експресбанк АД. Днес договорът бе подписан от кмета Иван Портних и Мартин Заимов, ръководител на фонда. Реконструкция и модернизация на зоопарка включва проектиране, реконструкция и ремонт на сектор „хищници“ и „маймуни“, обновяване входната зона, изграждане на павилион за продажба на сувенири, изграждане на нова зона за отдих с детска площадка.

„Радвам се, че сме на финалната права за реализацията на тази инициатива, защото зоологическата градина се намира в историческото ядро на Морската градина и условията в нея трябва да бъдат на нужното ниво.  Благодаря на ръководството на фонда, на екипа на зоопарка за положените усилия. С фонда вече имаме една добра съвместна история с успешно реализирани проекти – пример за това е Юнашкият салон, който преди години тънеше в разруха, а днес е център за провеждане на много събития. Разбира се, обсъждаме още проекти  - за обновяването на спортната база в обхвата на целия град, за изграждане на голям подземен паркинг на спортна зала, които вярвам, че ще реализираме успешно“, заяви кметът Иван Портних.

„В България има учудващо много зоокътове, но повечето от тях са в немодерен вид. Модерният вид предполага много по-голяма грижа за животните, затова приветствам реализирането на подобен тип проект във Варна“, заяви Мартин Заимов.  Община Варна е първата в България, която получава одобрение за използване на този финансов инструмент за ремонт на зоопарк.

Варненската зоологическа градина е създадена през 1961, а в момента се управлява от общинско предприятие “Зоопарк – Спасителен център”, който полага грижи за над 60 вида, представени с около 400 броя животни.

Ежегодно зоопаркът се посещава от над 150 000 души, като броят им расте с 10 000 на година.

Общините кандидатстват успешно за финансиране на проекти от нашия фонд, осигуряваме субсидирано финансиране от оперативната програма „Региони в растеж” и банково съфинансиране, имаме достатъчно средства, заяви във Варна Мартин  Заимов.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56
Снимката е илюстративна

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен е, че е изтекъл договорът на фирмата, която се занимава с тази дейност. В момента е обявена нова..

публикувано на 24.04.24 в 09:50

Броят на заразените с коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата А броят на заразените продължава да..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и преводите към пощенските станции – за пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас. Разговорът ще се състои от 17 часа днес в Гранитната зала на Министерския съвет.  На срещата двете страни ще..

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар Освободител“ с улици и булеварди от първостепенната улична мрежа да..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и..

публикувано на 24.04.24 в 08:22