Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години от наводнението в квартал "Аспарухово"

15
ул. "Горна студена"
Снимка: Румен Сарандев

Днес се навършват пeт години от наводнението в „Аспарухово“. На 19 юни 2014 година за броени минути варненският квартал потъна под вода. Невиждани дотогава вълни тръгнаха по двете дерета-убийци в „Аспарухово“ и предизвикаха бедствието, при което загинаха 13 души.

"Има подобрение - мръсна канализация направиха, водопроводите смениха. Тук беше черен път преди това. Опитват се да правят модернизации - каналът, който влиза в парка, е променен, но се говори, че деретата горе са затлачени. Дано не се повтаря тази трагедия", коментираха жители на една от най-засегнатите улици - "Моряшка".


Снимка: Румен Сарандев

"Спомените са ужасни - тук водата беше, колкото мен. Тук надолу имаше потоци не от вода, а от леки коли", спомнят си още хората от улица "Горна Студена". Днес всичко е притихнало, а по някои от къщите все още има следи от трагедията.

Снимка: Румен Сарандев

Днес в храма „Св. Цар Борис“ в Аспарухово беше отслужена заупокойна молитва, а по-рано жители поднесоха цветя на Паметника на доброволеца в центъра на квартала.

Снимка


Целия репортаж чуйте в прикачения звуков  файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

170 детски градини се отказаха от пластмасовите чаши за еднократна употреба

Над 54 милиона пластмасови чаши за еднократна употреба са спестили децата и екипите на  170 детски градини в страната като са се включили в инициативата "Аз избирам чашата за многократна употреба", от 2016 г. до днес. Това съобщи за Радио Варна нейният идеолог  Сабина Максимова.  Т ака на природата са спестени 400 тона въглеродни емисии и над 140..

публикувано на 24.07.24 в 14:00

Възпитаници на две варненски училища спечелиха награди от международни младежки фестивали

Студио „Рошавата гарга“ към ОУ „Черноризец Храбър“ в морската столица получи две отличия на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който се проведе във Варна. Учениците и техните ръководители спечелиха специалната награда на името на основателя на фестивала – академик Хачо Бояджиев, за филма „Съдът на децата“. На Международния..

публикувано на 24.07.24 в 12:35

Честваме Св. великомъченица Христина

На 24 юли почитаме Света великомъченица Христина. Тя била родом от град Тир. Нейният баща, като управител на този град, бил известен жесток езичник. Родителите ѝ и дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка,..

публикувано на 24.07.24 в 09:35

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-а се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа на 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 23.07.24 в 16:49

Осмо издание на фестивала "Сръчко" през август във Варна

Над 50 изложители от цялата страна ще се включат в Осмото издание на фестивала "Сръчко". Той ще се проведе от 2 до 18 август, а шатрите ще бъдат разположени на алеята между комплекс "Морско казино" и сцена "Раковина".  Участие ще вземат занаятчии, грънчари, кожари, текстилни производители, художници, които ще предложат рисувано стъкло, шити играчки,..

публикувано на 23.07.24 в 10:28

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30