Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени най-после записаха песента на редкия Японски кит

Специалисти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) съобщават, че за първи път са записали песен на един от най-редките китове на планетата от вида Японски кит.

Учените са използвали закотвени акустични записващи устройства, за да уловят повтарящи се повици, изпълнени от мъжки екземпляр от редкия вид. За период от осем години учените са записали четири отличителни песни на пет места в югоизточната част на Берингово море край бреговете на Аляска, съобщава БТА.

Досега учените са записвали песни на други видове китове, сред които Гърбати китове и Гренландски китове. Песен на Японски кит обаче се документира за първи път. Специалистите преди са записвали само отделни звуци, издавани от представители на редкия вид, обяснява биоложката Джесика Крейн от изследователския екип.

Японските китове издават различни звуци, описвани като оръдейни залпове, пищене, чуруликане, пъшкане. Влагайки ги в песен, самотният мъжки екземпляр вероятно е отправил любовен зов към партньорка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда работа на друго място. С отдаденост към прогнозите и към всички тези хора на сушата и в морето, за..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния. Здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и..

публикувано на 17.07.24 в 14:00