Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужди университети взимат пример от ИУ Варна

| обновено на 24.06.19 в 11:10

Икономическият университет във Варна беше домакин на първата Еразмус плюс седмица. На нея присъстваха тринайсет представители на университети от цяла Европа.

В рамките на интернационална стаф седмица или Еразъм плюс седмицата във варненското висше училище се провеждаха семинари, дейности по опознаване и установяване на потенциални партниорства с университети в Полша, Латвия, Италия, Унгария, Египет, Чехия, Румъния, Йордания и Словакия.  Какво мислят  представителите на учебните заведения от другите държави  за морската столица, попитах Ради Арадим от Йордания, Аня от Латвия и Индже от Египет.

-  Кое е най-интересното нещо, което научихте тук?

-  Ради: Много съм щастлив, че съм тук и много се гордея, че си сътрудничим с Икономически университет Варна. Тази седмица беше от изключително значение за това, да развием начина си на работа. Обсъждахме различни практики и споделяхме опита си, което ни помогна да подобрим услугата си към студентите, които посещават университета ни и към хората, които работят в него.

-  Аня: Научих много нови неща, защото до сега не съм участвала в интернационалния екип на моя университет. Срещнах нови колеги, придобих много нов опит и се надявам да запазя приятелството си с хората, с които се срещнах.

-  Индже: Това е първата Еразмус плюс седмица, в която участвам. Беше изключително полезно за мен. Натрупах много опит и вече съм си отбелязала някои неща, които смятам да приложа в работата си в моя университет. Това са неща като чеклисти и анкети за студентите, които участват в Еразмус обмени.

-  Ако трябва да убедите студентите от вашите университети да участват в Еразмус обмен с варненскя Икономически университет, какво бихте им казали?

-  Ради: Аз съм 100 процента убеден, че нашите студенти харесват Варна, имаме много добри отзиви от тези, които вече са посещавали този град. Ще продължа да съветвам колегите си, академиците и студентите да дойдат тук. Варна е много привлекателно място за живеене. Има много мили хора и също университетът е прекрасно място.

-  Аня: Аз бих им казала да дойдат тук, защото това е много хубав и модерен университет. Хората, които работят тук са винаги готови да помогнат на студентите.  Освен това, когато участваш в Еразмус програма, не само учиш, а и опознаваш културата и ценностите на мястото където си. Тук има много неща, които можеш да правиш и да видиш.

-  Индже: Бих им разказала за морето. Хората тук също са много добри и мили.

Чуйте още в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12