Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

50 години Хор на варненските момчета и младежи

На 30 Юни от 18.00 часа в Държавна Опера-Варна Хорът на Варненските момчета и младежи ще отбележи своя 50 годишен юбилей с тържествен концерт в рамките на ММФ ‘‘Варненско лято‘‘ - съпътстваща програма.

Под диригентството на Дарина Кроснева хорът ще представи разнообразен репертоар с произведения от различни стилове и жанрове.Ще прозвучат творби от Добри Христов, Алекдандър Кръстев, Филип Павлов, Борис Карадимчев, Милко Коларов,Жул Леви, Виктор Чучков, Емануил Манолов ,Вили Казасян, Балтасаре Донато, Джон Рутър, Джон Левит, Мери Лин Лайтфут, Бени Андерсон, Фреди Меркюри.

Хорът на варненските момчета и младежи е създаден през 1969 г. от проф. Марин Чонев - (1932-2012) - дългогодишен главен диригент на хора, с изключителни заслуги за развитието на момчешкото пеене у нас и авторитетното място, което Съставът достойно заема на пресижните музикални форуми в България и по света.

Снимка

Диригент на хора в продължение на 40 години е Дарина Кроснева, която работи в творческо сътрудничество със Светлана Панайотова-пианист на хора от 2012 година.

Хорът включва около 100 момчета и младежи на възраст от 5 до 25 години с 5 отделни състава: подготвителен, стажанти и трите самостоятелни концертни формации – момчета, младежи и смесен хор.

През своята 50 годишна история Хорът е носител на призови награди от международни конкурси, почетни дипломи и отличия от престижни фестивали в България, Европа и САЩ. Осъществил е концертни турнета в Полша Германия, Гърция, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Люксембург, Италия, САЩ.

През 2015 година Хорът на варненските момчета и младежи бе удостоен с ‘‘НАГРАДА Варна‘‘ за ярки постижения в областта на хоровото изкуство.

През 2019 година Хорът е удостоен с‘‘ Голямата Награда Варна ‘‘ за значими творчески постижения и по случай 50 годишния му юбилей.

Многобройни са концертните изяви на Състава в престижни национални форуми: ММФ ‘‘Варненско лято - 90-години и 70 години на проф. Милко Коларов - авторски концерт, Откриване на ММХ конкурс Варна /2015, 2019/ ; ‘‘Софийски музикални седмици‘‘, ‘‘ Панорама на българското хорово изкуство, Международен Великденски фестивал, София/2016/, Първа национална среща на момчешките хорове в България- София /2017/, Национален фестивал на детските и младежки хорове - Варна /2018/ Трети национален фестивал на новогодишната и коледна песен - Хасково /2018/, Детско-юношестки хорови празници - Шумен, Тракийски хоров фестивал.

Съставът има реализирани записи в Белгийското радио, Швейцарското радио Шабле, Радио Варна, Българско Национално радио.

За 50 години през Хора преминават повече от 3000 момчета, получили уникално естетическо възпитание и съхранили за цял живот в сърцата си обичта към песента и висшето докосване до трудното, но прекрасно хорово изкуство.

Дейността му се осъществява с подкрепата на Община - Варна ’’Дирекция култура и духовно развитие.’’

Снимка

Дарина Кроснева завършва хорово дирижиране в Държавна Музикална академия ’’Проф. Панчо.Владигеров’’- София. От 1979 г, в продължение на 40 години е диригент на Хора на Варненските момчета и младежи и работи с трите му основни формации - момчета, младежи и смесен хор. Под нейно ръководство Младежкият хор печели Специалната награда за най-добро изпълнение на задължителна песен за мъжки хор и Първа награда в Монтрьо, Швейцария, осъществява редица значими концертни изяви, отличен е с призови награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси. Осъществила е концертни турнета със Състава в Европа и Америка. Носител на ‘‘Сребърна Лира‘‘ и ‘‘ Златна Лира‘‘ от Съюза на музикалните и танцови дейци за високи художествени постижения и дългогодишна творческа дейност; Носител на награда ‘‘ Златен Век‘‘ на Министерството на Културата и Почетна Грамота за цялостен принос в развитието на хоровото изкуство и българската култура. Член на жури на международни и национални конкурси. Дългогодишен член на Организационния комитет на Международен Майски хоров конкурс ‘‘Проф. Георги Димитров‘‘ - Варна. Председател на дружеството на хоровите диригенти - Варна при Български Хоров съюз.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Габровският театър гостува с въстановка на комедията МИХАЛ МИШКОЕД /Зех тъ, Радке, зех тъ!

25 февруари 2020 г. - зала 1 - 19:00 ч. МИХАЛ МИШКОЕД /Зех тъ, Радке, зех тъ! Постановка: Невена Митева Сценография:Радуил Серафимов Хореография: Лъчезар Захариев Музика: Румелия Алексиева Консултант: Велизар Велчев С участието на: Димо Димов, Мартин Властанов, Светослав..

публикувано на 25.02.20 в 06:25

Оригинални знамена на българското Опълчение гостуват във Варна

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния..

публикувано на 24.02.20 в 15:10
Веса Тонова и Емил Йорданов в балета „Дон Кихот” от Минкус

Балетът "Дон Кихот" представят във Варна

„Дон Кихот” - балет по музика на Лудвиг Минкус, ще бъде на сцена тази вечер от 19.00 часа във Варненската държавна опера. От своето първо представяне през 1869 г. в Московския „Болшой театър“ досега “Дон Кихот” е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата..

публикувано на 24.02.20 в 07:05

Мери Бойс Бенд гостуват с акустичен концерт в Радио Варна

Мери и Миро ще изнесат акустичен концерт за китара и глас в Концертното студио на Радио Варна на 27.02.2020 г. (четвъртък), от 19:00 ч. „Винаги отиваме с удоволствие и огромно вълнение за концерт край морето! Преди две години Мери Бойс Бенд имаше голям концерт в Летния театър на Варна. Този път ще е различно - аз и Миро ще изнесем..

публикувано на 21.02.20 в 13:34

„Добрич в старите картички” представят в Дом-паметника “Йордан Йовков"

Експозицията е посветена на 30-годишнината от възстановяването на името на нашия град - Добрич. Ще бъдат показани пощенски картички от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Посетителите ще могат да проследят как се е променял архитектурния облик на града в различни периоди от началото на 20 век до 80-те години. Показани ще бъдат..

публикувано на 21.02.20 в 09:41

"Театърът чете" в Драматичния театър във Варна

„Театърът чете“ - инициатива, посветена на 100-годишния юбилей на Варненския театър ще се състои тази вечер на сцена "Ротонда". Всеки месец актьори от трупата четат пред публика текстове на връстници на театъра - тази година на автори, родени през 1920 г., догодина на автори, родени през 1921 г. Във февруарското издание актьорите Полина..

публикувано на 21.02.20 в 09:35

Дали бижуто е нашето нарцистично отражение?

10-тото  издание на годишната бижутерска сборна изложба се открива във варненската галерия Le Papillon под мотото "Огледални образи". Всяко издание продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и..

публикувано на 20.02.20 в 15:24