Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Весела Чернева: Манфред Вебер може да не оглави ЕК, но ще получи друг висок пост

Весела Чернева
Снимка: БНР

Новият председател на Европейския парламент (ЕП) ще бъде избран в сряда. Първото заседание ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни във вторник. До избирането на нов председател евродепутатите не могат да приемат решения, затова във вторник ще бъдат назначени само отговорници за насроченото в сряда гласуване. До вторник сутрин се очаква парламентарните групи да внасят предложенията си за нов председател. В сряда гласуването ще бъде тайно и с бюлетини.

Българските евродепутати трябва да бъдат в крак с желанието на европейците за промяна, това коментира в предаването „Позиция” на Радио Варна директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. Според нея новият Европейски парламент е пъстър, но това би могло да е за добро, защото така той ще може по-адекватно да отговори на желанията на различни групи европейци.

Въобще не е сигурно, че фаворитът на ЕНП Манфред Вебер ще стане председател на Европейската комисия. Възможно е за него да бъде определен друг приемлив пост в европейските институции, каза Весела Чернева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изчезнеш за 60 секунди - със скоба!

Паркирането във Варна, особено в широкия център след 9ч. е „causa perduta“ (кауза пердута). Намират се хитри шофьори, които оставят возилата си по тротоари, та дори и в градинки. На помощ в тези моменти идва репатриращата кола - "паяк". Във Варна вече репатриращите коли са с възможност да "вдигат" дори високопроходими автомобили, така че никой не е..

публикувано на 17.02.20 в 08:17

Шофьорите без винетка вече получават електронен фиш

От днес шофьорите, които пътуват по републиканската пътна мрежа без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата.Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция -..

публикувано на 17.02.20 в 06:47

Адреси без ток

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, на 17 февруари с нарушения в електрозахранването ще са няколко места в Област Варна: -от 09:00 ч. до 16:00 ч., с. Гроздьово, с. Нова Шипка. - от 08:30 ч. до 17:00 ч., гр. Варна - м-ст Боровец-юг, района около обръщача. Временни смущения в..

публикувано на 17.02.20 в 06:42

Започва чистенето на шахти и дерета в Община Варна

Започна зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и деретата на територията на община Варна, припомня Moreto.net. Процесът включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на пазара и информационен лист за..

публикувано на 17.02.20 в 06:40

Европейски колежи по мода, изкуство и дизайн гостуват във Варна

От 15 до 17 февруари  един от най-значимите колежи за мода, изкуство и дизайн в Европа –  Istituto Europeo di Design (IED)  ще проведе презентации във Варна и още два български града, а именно: София  – 15 февруари, х-л „Маринела“ /бивш „Кемпински“/, 16:30 часа Пловдив  – 16 февруари, х-л „Тримонциум“ , 16:30 часа Варна  – 17 февруари, х-л „Голдън..

публикувано на 17.02.20 в 06:34

Започва кандидат-студентската кампания в Софийския университет

В понеделник започва приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май 2020 г. за втората кандидатстудентска сесия, съобщиха от пресцентъра на Софийския университет..

публикувано на 17.02.20 в 06:33

Слънчев старт на седмицата

Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на отделни места ще е мъгливо или с ниска облачността. Ще е почти тихо, постепенно вятърът ще се ориентира от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 10 и 14 градуса, по крайбрежието 8-11, за Варна около 11. Вълнение на морето 1-2 бала с тенденция по-късно следобед да се увеличи до 2-3...

публикувано на 17.02.20 в 05:51