Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Ножчев: Хостелът е приключение в града

Дълго време, когато чуех думата „хостел” се сещах за едноименния филм на ужасите. Сега, обаче, свързвам хостелите със забавни, интересни и обогатяващи преживявания. Трбява да си свободомислещ и отворен към приключенията, ако планираш да прекараш нощта в хостел, който и да е той, където и да е той.

В центъра на Варна има няколко хостела, които приютяват стотици туристи от целия свят.  Стефан Ножчев е собственик на един от тях и се занимава с хостелиерство вече 13 години.

Обратно на вярването ,че само млади хора отсядат в хостели, Стефан ми каза, че е настанявал и деца и много възрастни хора.  Там са спали професори от Сорбоната, главният редактор на National Geographic за Англия, както и много от родните музикални звезди, чиито снимки са облепени навсякъде по стените на уютната къща.

Ето какво още ми каза Стефан Ножчев:


-  Нашият туризъм е, така нареченият, индивидуален туризъм. При него няма големи групи от тур оператори, а разчитаме повече на индивидуални туристи или така наречените бакпакъри. Разликата между апартамент и хостел се крие в това, че ние сме градска хижа, в която можете да срещнете много най-различни интересни хора – артисти, музиканти и други пътешественици. Така туристите обменят идеи за следващата си дестинация. В хостелите нямаме телевизор, нито самостоятелни стаи, където да се затворим и да си гледаме на таблета или компютъра. Тук я има атмосферата и желанието да помогнем на всички и да ги накараме да останат възможно най-дълго. Именно това ни прави много по-различни от хотелите.

-  Семейства отсядат ли в хостелите?

-  Да, непрекъснато. Ние имаме различни стаи – единични, двойни, с отделни легла, смесени стаи, но също и стаи само за жени. В момента точно до нас има едно семейство. Те са италианци, всъщност мъжа е от Япония и детето е с тях. Пътешествениците са основно хора, които живеят в по-богати страни. Например страни в западна Европа, северна Америка, Австралия, но има и много от Япония, Китай. Има от цял свят!

-  Хостела е един от най-евтините варианти при пътуване. В такъв смисъл, каква е логиката хората от по-богатите страни, които могат да си позволят да пътуват, да избират по-евтините места?

-  Те търсят повече приключения. Хостелът е приключение в града, защото така създаваш много приятелства. В един обикновен хотел това е трудно постижимо. Тук можеш да намериш сродни души, като теб.

-  Варна благоприятен град за хостели ли е?

-  През годините са се появявали и са изчезвали много подобни места. Благоприятен е дотолкова, доколкото можеш да използваш сезона и крилете на сезона. Зимата е доста дълга и ако не намериш подходящ начин да направиш заетостта целогодишна е невъзможно да се оцелее.

-  Разкажи ми някоя щура история, нещо, което ти се е запаметило в главата за тези тринайсет години.

-  Постоянно имаме щури истории. Дойдоха една група момчета от Бирмингам. Докато дойдат до хостела, вече се бяха привели в състояние за парти. Излязоха и изчезнаха за цяла вечер. На 31-ви март беше, много странна случка, аз бях нощна смяна. Така и не дойдоха до сутринта. Дойде само една патрулка, която ме отведе в първо РПУ, за да мога да превеждам на всичките арестувани 14 футболни фенове. Моите колеги не повярваха, когато се върнах на следващата сутрин. Едва след като даваха репортаж за нас по голяма българска медия, колегите ми се обадиха и бяха много загрижени. Фактически тогава осъзнах, че е първи април и те разбраха, че наистина не съм се шегувал. Ето такива случки се случват. Много трудно има нещо, което да ме изненада.

Предизвиквам ви, прекарайте поне една нощ от следващата си ваканция в хостел. Щурите преживявания и многото смях са гарантирани!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеоролог: Очаква ни сухо и топло лято

България и регионът не правят изключение от глобалната тенденция за затопляне през последните десетилетия. Можем да очакваме относително сухо и топло лято. Много малко вероятно е то да се окаже дъждовно, с обилни валежи. Такива ще има, но те ще бъдат сравнително малко като общо количество за сезона и..

публикувано на 02.06.20 в 07:58

„Птичето и дървото“ - история за истинското приятелство и обичта

Вера Асенова е икономист, политолог, университетски преподавател, преводач и редактор. Образователните и творческите й търсения я отвеждат от Централноевропейския университет в Будапеща до Калифорнийския университет в Бъркли; от Института за хуманитарни и социални науки във Виена до Центъра за европейски интеграционни програми в Ковънтри,..

публикувано на 01.06.20 в 13:52

Вкусната страна на живота

Да умеем да се насладим на всеки миг, да виждаме красивото, да откриваме нови светове.  И да споделяме всичко това, дори с непознати. Защо не?! Животът е за споделяне. Особено когато сетивата ни копнеят да изразят емоцията от пъстротата на пътешествията, а умът ни жадува да разкаже за всичко преживяно по света и у нас. Радостина Ганева..

обновено на 31.05.20 в 14:05

Вилиан Стефанов: Привличат ме дивата природа, трудните маршрути, усамотените райски кътчета

Родопа планина ражда хора! И то само какви хора: с борбен дух и свободолюбив начин на живот; хора, които са сякаш от друго измерение. Като Вилиан Стефанов, роден в Смолян. По професия е IT специалист, но по дух е пътешественик, авантюрист и любител фотограф. С родопска упоритост прекосява България надлъж и шир...

обновено на 30.05.20 в 15:53

Актьорът Стоян Стоянов: В тази професия трябва да си всеотдаен и честен с публиката

Най-важното за един актьор е да успее да ангажира вниманието на публиката, да стигне до нея и да я докосне. Всеки един в залата трябва да бъде съучастник на това, което се случва на сцената, а не просто да бъде пасивен зрител. Затова актьорът трябва да е всеотдаен и честен с публиката. За предизвикателствата в професията, за удовлетворението от добре..

обновено на 27.05.20 в 10:03
Славка Стаменова - 6 курс, ОКС

Отличен 6: Магистърските програми 2020 в ИУ-Варна

От 23 юни започва първият етап от приема на магистри в Икономически университет – Варна . През 2020 година университетът, който отбеляза тържествено 100-годишнината си през май, предлага 26 специалности в ОКС „магистър” в четири професионални направления : „Икономика”, „Администрация и управление”, „Туризъм” и „Информатика и компютърни..

публикувано на 26.05.20 в 16:41
Гергана Герова (с букета) със свои ученици

Гергана Герова: Българският език трябва да бъде подкрепян

Родният ни език трябва да бъде подкрепян, вкл. и чрез английския език, например наскоро имаше годишнина на Валери Петров - един от най-големите преводачи на Шекспир. Защото глобализацията не изключва съхраняването на културната идентичност! Това подчертава Гергана Герова (на снимката с випуск`2016), учител по английски език в престижната Първа езикова..

обновено на 24.05.20 в 09:46