Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Софийската филхармония свири във Варна днес

Снимка: Архив

  На 13 юли, събота, на „Варненско лято” гостува Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Юлиан Рахлин (цигулка). В програмата ще чуем премиера на „Токата” от Милко Коларов, последвани от Концерт за цигулка и оркестър No.1от Дмитрий Шостакович и „Еврейска поема” от Панчо Владигеров.

  Найден Тодоров е носител е на „Кристална лира” като диригент за изпълнението на Втора симфония от Густав Малер със Софийската филхармония. Получава същата награда и за дейността си с Държавна опера – Русе. Избран е за „Музикант на годината” за 2013 и 2018 от слушателите на Българското Национално Радио, а през 2014 получава наградата „Емил Чакъров”. От 2017 година Найден Тодоров е директор на Софийска филхармония.

  Юлиан Рахлин учи цигулка при Борис Кушнир и Пинкас Цукерман. След като печели наградата "Млад музикант на годината" на конкурса "Евровизия" през 1988 г., той е най-младият солист, който някога е свирил с Виенската филхармония, дебютирайки под палката на Рикардо Мути. От 1999 г. е преподавател по цигулка във Виенския университет за музика и сценични изкуства. Неговите записи за Sony Classical, Warner Classics и Deutsche Grammophon получават високо признание. Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивари от 1704 и виола Лоренцо Сториони от 1785.

  Концертът на Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Юлиан Рахлин е на 13 юли, събота, от 19 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оригинални знамена на българското Опълчение гостуват във Варна

На 28 февруари (петък) от 11.00 часа в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния..

публикувано на 24.02.20 в 15:10
Веса Тонова и Емил Йорданов в балета „Дон Кихот” от Минкус

Балетът "Дон Кихот" представят във Варна

„Дон Кихот” - балет по музика на Лудвиг Минкус, ще бъде на сцена тази вечер от 19.00 часа във Варненската държавна опера. От своето първо представяне през 1869 г. в Московския „Болшой театър“ досега “Дон Кихот” е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата..

публикувано на 24.02.20 в 07:05

Мери Бойс Бенд гостуват с акустичен концерт в Радио Варна

Мери и Миро ще изнесат акустичен концерт за китара и глас в Концертното студио на Радио Варна на 27.02.2020 г. (четвъртък), от 19:00 ч. „Винаги отиваме с удоволствие и огромно вълнение за концерт край морето! Преди две години Мери Бойс Бенд имаше голям концерт в Летния театър на Варна. Този път ще е различно - аз и Миро ще изнесем..

публикувано на 21.02.20 в 13:34

„Добрич в старите картички” представят в Дом-паметника “Йордан Йовков"

Експозицията е посветена на 30-годишнината от възстановяването на името на нашия град - Добрич. Ще бъдат показани пощенски картички от фонда на Регионалния исторически музей в Добрич. Посетителите ще могат да проследят как се е променял архитектурния облик на града в различни периоди от началото на 20 век до 80-те години. Показани ще бъдат..

публикувано на 21.02.20 в 09:41

"Театърът чете" в Драматичния театър във Варна

„Театърът чете“ - инициатива, посветена на 100-годишния юбилей на Варненския театър ще се състои тази вечер на сцена "Ротонда". Всеки месец актьори от трупата четат пред публика текстове на връстници на театъра - тази година на автори, родени през 1920 г., догодина на автори, родени през 1921 г. Във февруарското издание актьорите Полина..

публикувано на 21.02.20 в 09:35

Дали бижуто е нашето нарцистично отражение?

10-тото  издание на годишната бижутерска сборна изложба се открива във варненската галерия Le Papillon под мотото "Огледални образи". Всяко издание продължава първоначалната концепция на проекта за ежегоден обзорен преглед на това така обичано изящно и приложно изкуство. То я надгражда с развитието на дизайна и ювелирния изказ в мащаб и..

публикувано на 20.02.20 в 15:24

Два дни с цигуларя Веселин Ешкенази

20 & 21.02 / 19.00 ч., Основна сцена "СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ" Диригент Мартин Пантелеев Солист Веселин Пантелеев – Ешкенази В програмата: Бах – Концерт за две цигулки и оркестър; Менделсон – Концерт за цигулка и оркестър; Сараюсате – „Цигански напеви“; Бизе – „Фарандола“ из „Арлезианката“; Масне – „Размишлеие“; Пипков –..

обновено на 20.02.20 в 08:16