Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Храните на бъдещето - все по-зависими от науката

Ивайла Сопотенска
Снимка: личен архив

Месо, отгледано в епруветка - звучи като фантазия, но вече е реалност. Каква още ще бъде храната на бъдещето? – учените търсят отговорите.

Климатичните промени и бързите темпове на нарастване на населението поставят поредното предизвикателство пред учените – да разрешат проблема с изхранването на човечеството.

Не смятам, че можем да говорим за революционна промяна, тъй като всичко, което в еволюционен план се е случвало с храненето, е отнемало дълги периоди от време – казва инж. Ивайла Сопотенска, докторант в Университета по хранителни технологии и журналист в сайта “НаукаOFFNews”. – Но промяна неминуемо ще има, тъй като климатът, обработваемите площи и вкусовете на хората се изменят, а и населението нараства с все по-високи темпове. Вероятно ще бъде въпрос на адаптация – до каква степен ще сме подготвени да оцелеем в едно бъдеще, в което храната ще бъде по-различна, отколкото е днес.

Растителните протеини, съдържащи се в граха, соята и други храни, са една от надеждите за бъдещето. Затова и учените се опитват да извлекат белтъците от бобовите растения и да ги използват за направата на различни храни. Например сладолед от грахов протеин, който Ивайла Сопотенска приготви на Софийския фестивал на науката. Но някои ГМО растения също могат да бъдат източник на протеин – какво е тяхното бъдеще?

Иска ми се да направим разграничение между генномодифицираните и генноредактираните храни, тъй като ГМО храните вече от много законодателства са забранени и не могат да бъдат намерени на пазара – казва тя. – Генна модификация означава да се вземе ген от един животински или растителен вид и да се прикачи към друг, за който той е несвойствен. В бъдеще обаче ще навлязат именно генноредактираните храни – т.е. ще се активират или дезактивират само собствени за растенията гени. Например може да се активира или мултиплицира ген, свързан с добива, и растението да дава повече продукция или пък да бъде активиран ген, свързан с устойчивостта срещу вредители и пестициди. Но тази промяна засяга конкретния организъм и нещата, които той вече носи в генома си. Регулацията на тези храни е толкова сериозна, колкото на генномодифицираните, и в Съединените щати вече се продават някои от тях.

Храната на бъдещето няма да бъде по-малко вкусна от сегашната, нито пък ще представлява хапче с полезни вещества.

Разбира се, в бъдеще ще ни е необходима някаква промяна в нагласата към храната, защото тя вероятно няма да бъде същата, каквато я познаваме днес. Смятам обаче, че когато човек е достатъчно подготвен за научната страна на въпроса, няма да бъде податлив на манипулации, категорична еинж. Ивайла Сопотенска.

И за да не се изпълваме с недоверие и необосновани страхове, учените на бъдещето все по-често ще открехват вратите на своите лаборатории и като добри комуникатори ще обясняват ползите от своите открития.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петдесетница

Петдесетница е днес

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден - винаги в неделя. Смята се, че на този ден Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. Празникът е считан за рожден ден на Христовата църква, тъй като се смята, че на..

публикувано на 07.06.20 в 08:52

Разкрита е тайната за идеалната кожа на Елизабет II

Британската кралица се пази слънчевите лъчи да не падат върху лицето и това е тайната за идеалната кожа на лицето й. Секретът бе разкрит от експерта Стюарт Майлс, основател на сайта за начина на живота MilesYounger.com, на когото се позовава вестник The Sun. По думите му кралицата никога не ходи на почивка в горещи страни, вместо това..

публикувано на 06.06.20 в 17:05

Мотоклуб "Вокил" организира кръводарителска акция

Представители на мотообществото от Североизточна България участваха в организирана от мотоклуб „Вокил” кампания за кръводаряване в Кръвния център във Варна. Десетки мотористи, шофьори от таксиметрова компания и граждани се включиха в кампанията,седем от клубовете са варненски. Галин Димов-председател на конфедерацията по кик бокс и муай тай и..

публикувано на 06.06.20 в 13:54
Дворец Версай

Дворецът "Версай" отново е отворен за посетители

Прочутият френски дворец "Версай", построен през 17 век от Краля слънце Луи Четиринадесети, от днес отново приема посетители, след като бе затворен заради кризата с коронавируса, съобщи БТА. Вчера служители на двореца почистиха още веднъж великолепната Огледална зала и лъснаха позлатените й статуи, подготвяйки за днешното отваряне, предаде..

публикувано на 06.06.20 в 09:44

В Балчик ще плетат на открито

Балчик се включва в световния ден на плетенето на открито. Денят тази година се пада на 13 юни. Това е денят, в който всички, обичащи плетивото, излизат и плетат на публични места. Общинската структура към Съюза на инвалидите в България организира събитието следващата събота от 16,00 до 18,00 часа на площадката зад Аквилон в..

обновено на 05.06.20 в 14:50

По брега край морето

Чадърите по плажа на Варна още не пазят сянка. Крилете им са прибрани и затворени стоят като белите стълбове на брези, но без корони. Усещането за безметежност също чака жегите. 19 градуса е температурата на въздуха, 16 са градусите на морската вода. Когато истинското топло дойде, сянката под чадъра ще струва 5 лв. и полягването на шезлонг..

обновено на 05.06.20 в 13:02
Лунното затъмнение

Частично лунно затъмнение тази вечер

  Началото му е в 20 часа и 43 минути и ще продължи до полунощ . Затъмнението ще може да бъде наблюдавано от Европа и Африка, на изток до Азия и Австралия. Ще се вижда и от Варна. Максималното затъмнение ще стане в 22 часа и 25 минути. Подробности от Антоанета Аврамова от варненската обсерватория: И четирите..

публикувано на 05.06.20 в 07:35