Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Цветният" ни замириса

За забавяне в обслужването на съдовете за битови отпадъци, разположени в „Цветен квартал“ и квартал „Васил Левски“, съобщават слушатели на Радио Варна. Служители към сектор „Екологичен контрол“ в община Варна също са констатирали нарушения. Наложената глоба само за един ден е в размер на 11 хиляди лева, съгласно условията по сключения с фирма "ЗМБГ-АД"  договор. Глобата обаче не учудва Магдалена Иванова от „ЗМБГ”-АД, която за Радио Варна каза – „Ние регулярно и ежедневно си имаме санкции от страна на районните кметства и община Варна.”  

На територията на район „Приморски“ работят 10 преси и 3 бордови автомобила. Към момента сметоизвозването в района е нормализирано. 

Чуйте повече от Магдалена Иванова в прикачения файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов симптом: COVID-19 променя гласа

Група учени са установили начин за диагностициране на коронавирус чрез гласа. Те са публикували изследването в „Journal of Engineering in Medicine and Biology“. Както е отбелязано в статията, речта и гласът на човека до голяма степен зависят от дихателния апарат и..

обновено на 10.07.20 в 20:03

Плаж в местността Фичоза заприлича на бунище /фоторепортаж/

Плаж в местността Фичоза заприлича на бунище. Боклуци са разпилени на много места по плажната ивица, но могат да бъдат забелязани и край паркиралите коли, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Битови и строителни отпадъци - опаковки от храни, найлонови торбички, PVC тръби, са част от следите, които са оставили недобросъвестни..

публикувано на 10.07.20 в 16:23

Кой умира и кой оцелява при COVID-19

Според университета „Джонс Хопкинс” повече от 550 000 души по света вече са умрели в резултат на заболяване COVID-19. Това увеличава натиска върху науката да разбере повече за факторите, които благоприятстват за сериозно заболяване или дори смърт.    И така, кой е..

публикувано на 10.07.20 в 15:17

Акад. Петрунов: COVID-19 се разпространява дифузно

Разпространението на коронавируса в България е дифузно, каза по бТВ акад. Богдан Петрунов, който е председател на отделението за медицински науки на БАН. В подкрепа на тезата си той посочи, че страната ни по площ е малка, а следователно и границите между..

публикувано на 10.07.20 в 11:22

За какво могат да ви намразят колегите

Проучване показа кои недостатъци у колегите дразнят най-много. Проучване, което изследва най-неприятните и дразнещи качества у колеги беше проведено през юли сред 4 200 потребители на услуга за намиране на работа в Русия. Респондентите са избирали не повече от три..

публикувано на 10.07.20 в 11:00
Пробитият камък

Туристически поход до височините над Венчан и Равна

Туристически поход до красивите височини над селата Венчан и Равна, организира на 12 юли, неделя, Приключенски клуб „Феникс“. Ще бъдат посетени скалната средновековна крепост наречена Калето и Пробития камък, който се намира над жп-линията на спирка Равна, каза за радио Варна основателят на клуба Здравко Владимиров. Походът е подходящ..

публикувано на 10.07.20 в 08:22
Храмът

История за вярата, за храма на село, за ентусиазма и доброволния труд

Възстановяват  храма „Св. Троица” в провадийското село Чайка. В него участват буквално всички жители на  селото, но също така и мюсюлманите от околните села.     Църквата е архитектурен шедьовър. Построена през 1932/33 г. и е трикорабна, нещо изключително рядко срещано по селата. Освен нея в България има запазени само още две такива..

обновено на 09.07.20 в 18:20