Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

The Hielans. Мария Зафиркова. Високи планини

3
The Hielans. Мария Зафиркова

Мария Зафиркова представя нова изложба във варненската Галерия 8. Мотото е The Hielans. Десетте нови картини са вдъхновени от едно пътуване през шотландските планини. Цветовете и духът на местата дишат в платната - разпилени мисли, разпилени впечатления, петна... Пейзажи от фотографии, артефакти и много зелено, но не само.

По думите на авторката техниката е най - ОЖ (обикновена живопис) с акрилни бои, има съвсем малко колаж и няколко парчета шотландски кариран плат.

Откриването е на 19 юли от 18,30. Изложбата ще остане в Галерия 8 до 18 август.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският „Фигаро“ за отлагането на Балетния конкурс във Варна

Едно от най-четените френски издания – вестник „Фигаро“ сподели загрижеността на световната балетна общност за съдбата на Международния балетен конкурс – Варна. В статия за отлагането на конкурса тази година журналистката Ариан Бавелие, която от години следи изданията на Балетната Олимпиада, първо подчертава огромното значение на конкурса за..

публикувано на 17.02.20 в 11:44

Играят „Сън в лятна нощ“ навръх юбилея на проф. Христо Йоцов

Героите от „Сън в лятна нощ“ отново ще превземат сцената на Държавна опера Варна на 17 февруари т.г. Любопитен факт е, че представлението ще се играе на датата, когато композиторът на мюзикъла, по шедьовъра на Уилям Шекспир, навършва 60 години. Проф. Христо Йоцов написа този мюзикъл специално за 25-годишнината на Варненска..

публикувано на 17.02.20 в 10:11
Розоберачки, 1980 г., Ал.Петров-Лавандулата

Изложба на Александър Петров - Лавандулата

На 18 февруари в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна се открива самостоятелна изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983) – именит български художник, който твори от 40-те до 80-те години на ХХ век. Интензивен колорит и подчертана декоративност в национален дух бележат неговия творчески почерк, който го налага..

публикувано на 17.02.20 в 10:02

Роман на Здравка Евтимова беше публикуван в САЩ

Романът "You Can Smile on Wednesdays" ("Може да се усмихваш в сряда") от Здравка Евтимова беше публикуван в началото на февруари в САЩ. В България книгата е публикувана от издателство "Жанет-45" през 2015 г. със заглавие "Една и съща река". През същата година става и роман на годината в конкурса на фонд "13 века България". Заглавието на..

публикувано на 16.02.20 в 14:48

Варненските археолози представиха най-значимите си открития

Най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през сезон 2019 г., представиха навръх професионалния си празник археолози от Регионалния исторически музей във Варна. "Изминалата година бе изключително успешна за специалистите от музея. В рамките на съвременна Варна се проведоха спасителни разкопки на обекти, които..

публикувано на 14.02.20 в 14:59

Еротични етюди на Ванко Урумов във Варна

Изложба с еротични етюди на Ванко Урумов ще бъде открита от 18 часа днес в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". С посвещение на 14 февруари, изложбата рисунки на големия художник, който ни напусна наскоро, представя една от водещите теми в неговото творчество. Изложбата се открива на 40-ия ден от кончината на твореца. В..

публикувано на 14.02.20 в 13:56
Доц.Валери Йотов

Археологът Валери Йотов: Надяваме се градинката до ДЗИ да не стане втората Дупка във Варна

Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града през 2019 г. – античност, римско време, византийско и края на Османската империя могат да се видят в пространството известно като "градинката до ДЗИ" . Това е уникален късмет както за археолозите, така и за Варна и за България, смята археологът доц.д-р на историческите..

обновено на 14.02.20 в 08:45