Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови музикални събития в Балчик след рехабилитацията на дамбата

Рехабилитацията на дамбата в Балчик ще приключи тази година,  но проектът ще продължи догодина с две музикални събития. Партньор по трансграничната програма е румънската община Мангалия, която също модернизира пешеходната си зона край морето по съвместния проект "Си­нер­гия на при­ро­да­та и кул­ту­ра­та".

Побратимените общини Балчик и Мангалия си партнират по общо три проекта – за излъчване на триизмерни рекламни филми, ремонт на пътища в трансграничния регион и в крайбрежните туристически зони.

Изпълняващият се в момента струва 1,5 милиона евро, разпределени поравно между партньорите.

На финала Балчик трябва да има 1700 метра обновена алея и велоалея от Двореца до Мелницата, а Мангалия – модерна пешеходна крайбрежна зона с цветни петна на обща площ 3669 кв.м.

В рам­ки­те на проек­та ще бъ­де съз­да­ден ту­рис­ти­чес­ки про­дукт „Мо­ре, слън­це и кул­ту­ра“. Той ще включ­ва про­мо­цио­нал­ни мул­ти­ме­дий­ни ма­те­риа­ли, със­тоя­щи се от филм, пос­ве­тен на чер­но­мор­ско­то ме­ню; ту­рис­ти­чес­ки на­ръч­ник; ор­га­ни­зи­ра­не на тран­сгра­ни­чен кул­тур­но-ху­до­жес­твен фес­ти­вал в Ман­га­лия; ор­га­ни­зи­ра­не на две му­зи­кал­ни съ­би­тия в Бал­чик – „Дни на пиа­но­то“ и „Джаз но­щи“, съобщи ръководителят на проекта Димитър Димитров.

Първият фестивал в Белия град ще продължи четири дни, като различ­ни учас­тни­ци сво­бод­но ще мо­гат да де­мон­стри­рат своя музика­лен та­лант. На спе­циал­на сце­на до хо­тел "Мис­трал" ве­чер­та от 21:00 ча­са ще се про­веж­дат кон­цер­ти на май­стор­ски кла­со­ве за уче­ни­ци и сту­ден­ти от бъл­гар­ски­те ху­до­жес­тве­ни учи­ли­ща. В заключи­тел­на­та ве­чер ще се про­ве­де пиа­но ма­ра­тон, на кой­то ще бъ­дат по­ка­не­ни три­ма от най-доб­ри­те мла­ди пиа­нис­ти на Бъл­га­рия и Ру­мъ­ния.

Ор­га­ни­за­ция­та на вто­ро­то му­зи­кал­но съ­би­тие „Джаз но­щи в Бал­чик“  ще се гра­ди на тра­ди­цион­ния фес­ти­вал „Дни на кла­си­ка­та“. Българ­ски и ру­мън­ски джаз из­пъл­ни­те­ли ще бъ­дат по­ка­не­ни да се при­съе­ди­нят към му­зи­кал­ни­те ве­че­ри, ка­то ор­га­ни­за­то­ри­те ще се фоку­си­рат вър­ху мла­ди та­лан­ти.

Като завършек ще бъде създаден съв­мес­тен стра­те­ги­чес­ки план, насо­че­н към по­пу­ля­ри­зи­ра­не на при­род­ни­те и кул­тур­ни ре­сур­си на ра­йо­на с цел уве­ли­ча­ва­не на ту­рис­ти­чес­кия ин­те­рес. За тази цел ще се организира семинар в Бал­чик с клю­чо­ви учас­тни­ци в ту­риз­ма – агенции, хо­те­ли, рес­то­ран­ти.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделци призовават за оставката на заместник-министъра Таня Георгиева

Земеделци призовават за оставката на заместник-министър Таня Георгиева. От  Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. Земеделски производители от месеци наред недоволстват заради редица неуспехи в работата на ресорния..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Пожарът в ямболското село Воден унищожи къщи

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар, съобщава БНР. Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в..

публикувано на 17.07.24 в 17:02
Синята зона в Балчик

Какви са цените за паркинг и синя зона в Балчик, Албена и Кранево

През летния сезон цените за паркиране в курорта Албена са актуализирани – паркинг Автогара до края на септември струва 8 лева, след което ще се върне на 6 лева през октомври. Зелената и синя зона за 24 часа е съответно 20 и 10 лева (юни-септември), като през октомври ще се изравнят на 10 лева, пише на сайта на курортния комплекс до Балчик. Капацитетът..

публикувано на 17.07.24 в 16:29

Варна с температурен рекорд днес, живакът мина 36 градуса

Във Варна днес е отчетен температурен рекорд. Живакът на термометрите стигна до 36,2°. Подобрено е постижението от преди 86 години, когато на този ден през 1938 година са измерени 34,8°. Точно преди 20 години обаче времето е било необичайно хладно за сезона - 13,5°, сочат данни на Националния институт по хидрология и метеорология - Варна. В Добрич..

публикувано на 17.07.24 в 16:08

Горещини във Варна и областта и в четвъртък

През нощта ще е ясно и почти тихо, по Черноморието със слаб северен вятър. Минимални температури от 19° до 24°, по Черноморието с 2-3 градуса по-високи, за Варна около 25°. Утре ще е предимно слънчево и много горещо. Следобед, главно във вътрешността, ще се развива купеста облачност и на отделни места е възможно да превали краткотраен дъжд. Ще..

публикувано на 17.07.24 в 15:53

50 варненци ще получат еднократни социални помощи

50 варненци ще получат еднократни социални помощи, решиха общинските съветници от Постоянната комисия "Социални дейности и жилищна политика". Те  дадоха съгласието си от местната хазна да бъдат отпуснати общо 26 200 лева. Помощите, вариращи между 250 и 1 000 лева, се дават за задоволяване на жизнени и комунално-битови потребности. За да могат хората..

публикувано на 17.07.24 в 15:32
СБАГАЛ-Варна

Увеличават капитала на две лечебни заведения във Варна

Промяна в капитала на две лечебни заведения във Варна гласува на днешното си заседание Постоянната комисия „Собственост и стопанство“. Съветниците дадоха съгласието си да се увеличи капиталът на Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ чрез непарична вноска, представляваща медицинска..

публикувано на 17.07.24 в 15:21