Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закуска, кафе и обяд вместо пазар - за какво българите използват новите електронни ваучери

От 1 юли хартиените ваучери за храна бяха заменени от електронните. Те са на изцяло електронен носител - пластика или виртуална карта.

Плащанията с карта се извършват на ПОС терминалите в търговските обекти, които имат сключен договор с оператор на ваучери за храна. Не е необходимо обектите да инсталират нов софтуер или нещо подобно, подчерта в интервю за Радио Варна Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

В първите дни след влизането в сила на електронните ваучери, в някои търговски обекти изпитват затруднения при разплащането с тях, сигнализираха наши слушатели.

Наша проверка в една от големите вериги установи, че подобни проблеми няма. В повечето обекти, на ПОС терминалите може да се плаща директно от телефона със съответното приложение.

Таня Обущарова напомни, че освен пластика, електронните ваучери могат да бъдат и под формата на виртуална карта.

"Това е мобилен портфейл, на който можете да качите своя ваучер за храна. Мобилното приложение дава и много предимства на потребителите, защото там те могат да следят наличността по своите ваучери и да виждат всяка една транзакция", подчерта Обущарова.

Електронните ваучери се използват предимно за пазаруване на хранителни продукти, но се наблюдава тенденция много българи да си плащат с тях и в заведения за бързо хранене или други подобни обекти. Това е възможно само ако заведението е сключило договор с оператор на ваучери. Такава информация може да се намери в мобилното приложение.

"Много потребители започнаха да ползват ваучерите повече за закуска, кафе или за обяд, отколкото за пазаруване", коментира още Обущарова.

Ако все още разполагаме с хартиени ваучери, ще можем да плащаме с тях до изтичане на срока им за ползване.  За разлика от хартиените, при електронните ваучери няма да е необходимо да се закръгля сумата, поясни още експерта. 

Тя беше категорична, че при плащане с електронни ваучери не се начисляват такси

При изгубване на пластиката или на ПИН кода, тя може да бъде блокирана от потребителя подобно на банковите карти. 

"Потребителите трябва да се свържат с оператора, издател на техния електронен ваучер. А тези, които са с мобилно приложение, могат само да блокират ваучера", каза Таня Обущарова.

Чуйте интервюто с нея в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Остров "Св. Анастасия" край Бургас празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия отбелязва 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни има концерти, изложба, поетично четене и още изненади.Празненствата започнаха вчера 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Достъпът до Фара на Острова ще е днес и утре...

публикувано на 16.08.24 в 07:25

Адресите без ток на 16 август

В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Зорница – клиентите, електрозахранени от ТП 2. В периода 12.08.2024 - 16.08.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на..

публикувано на 16.08.24 в 05:50

Слънчев и горещ петък

Утрото в петък ни посреща с лека прохлада. Днес отново ще е слънчево и горещо. Следобед в крайните северозападни части на района ще се образува купеста облачност и ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, южно от Стара планина от изток, по крайбрежието подсилен от бриз. Максимални температури от 33° до 38°, по..

публикувано на 16.08.24 в 05:47

Gipsy Kings, Dire Straits и Stereo MC’s - кулминацията за Деня на Варна

Хиляди варненци и гости се събраха за празника на града край Пантеона в Морската градина, за да бъдат публика на първото издание на фестивала "VARNA BREEZE By EXIT".  Закъсняла с близо час от предвиденото по програма започна празничната заря след изпълненията на Gipsy Kings и Dire Straits - част от звездите в пилотното за Варна музикално събитие...

публикувано на 16.08.24 в 00:25

Автобусите - с удължено работно време за празника

Автобусите по шест линии се движат с удължено работно време за Деня на Варна – 15 август, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ ЕАД. Пътуващите ще могат да ползват обществения превоз до 2:00 часа на 16 август. Всички автобусни и тролейбусни линии ще се обслужват с делнично разписание в празничния ден, допълват още от дружеството...

публикувано на 15.08.24 в 22:25

Връчиха отличията "Почетен гражданин на Варна"

На официална церемония в Летния театър бяха връчени званията "Почетен гражданин на Варна".  Борислав Дряновски, кап. II ранг Николай Данаилов, Димитър Стойков, Илиан Илиев, Владислав Николов и Сия Папазова са новите почетни граждани на морската столица - отличия, които по традиция се връчват на празника на града - 15 август.  Любка Тодорова беше..

публикувано на 15.08.24 в 20:05

Два протеста в София "за" и "против" промените в ЛГБТ закона

Два протеста се провеждат пред Президентството в този час.  Протестиращи срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование се събраха под прозорците на президентството. С промените се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения. По-рано през деня от администрацията на президента..

публикувано на 15.08.24 в 19:47