Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На Илинден морето взема жертви

| обновено на 02.08.19 в 07:19
Снимка: архив

На втори август православната църква почита по стар стил паметта на Свети пророк Илия. Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, в противен случай гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото на този ден морето взима жертва.

От днес времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. И спасителите са особено бдителни на този ден.

Ваня Славова разговаря с  Жоро Есов- началник на спасителната служба към централен плаж и буните във Варна, за да разбере какво е морето сега:Жоро Есов- началник на спасителната служба към централен плаж и буните във Варна.

На Илинден празнуват занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч".
Това обяснява и името на пророк Илия, което означава "Сила Господня".
Днес имен ден празнуват всички, които носят имената - Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Празникът носи и друг знак, не по-малко огнен - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година - едно от най-пламенните и трагични събития в историята на страната ни, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение на готвачи и сервитьори, с практика в Италия, започва гимназия в Долни чифлик

Професионалната гимназия по селско стопанство в Долни чифлик развиват вече и туристически специалности „Готвач” и "Сервитьор-барман" наред с традиционната за гимназията "Техник на селскостопанска техника".  Община Долни Чифлик също е черноморска община, наред със съседните Бяла и Обзор, а също и курортен комплекс "Камчия" е много близо. Има..

обновено на 12.08.20 в 21:20

ОЦВЕТИ ГРАДА - заедно един по-цветен град

До 13 август пред четири сгради - културно наследство на Варна, са разположени четири статива за рисуване. Всеки от тях е оборудван с черно-бяла скица на сградата и комплект материали за рисуване и оцветяване. Самите сгради са част от специфичния архитектурен облик на Варна. Организаторите от творческа работилница "Оцвети града" приканват..

публикувано на 12.08.20 в 16:22

Италия е идеалното място за самотни пътешественици

Авторитетното издание за пътешествия Lonely Planet определи 10 държави, идеални за пътуване сам, сред които Италия е на първо място , съобщава 24 СМИ. Създателите на рейтинга посочиха местата, където според тях е най-лесно да се срещнат и запознаят с местното население и други пътешественици. Амалфитанското крайбрежие в Италия излезе..

публикувано на 12.08.20 в 14:55

Хит в търсенето на имоти: Къща под наем без наем

Пандемията от коронавирус и наложената социална изолация, която принуди стотици хиляди българи да останат по домовете си, буквално взриви пазара на недвижими имоти у нас . Най-голямо търсене се забелязва при сделките с недвижими имоти по селата и селските къщи. Преди кризата такъв тип имоти можеха да..

обновено на 12.08.20 в 13:55

Жителите на СО "Добрева чешма" с разбит път и празни очаквания

Жителите на Селищно образувание „Добрева чешма“ са крайно разочаровани от бездействието на Община Варна и районното кметство „Приморски“, тъй като в рамките на няколко месеца, от май досега, нямат писмен отговор на съществени въпроси, свързани с достъпа на хората до домовете им. Живеещите постоянно в крайградския район сигнализираха редакцията на Радио..

публикувано на 12.08.20 в 10:04

Протести по молдовски образец

Протестите у нас са част от руската хибридна война . Доказателство за това е, че във Варна протестира партия „Възраждане”. Мнението е на евродепутата Александър Йорданов , бивш посланик в Полша и Македония,  председател на  36-то Народно събрание : "Москва има генерална стратегия  да провокира метежи и да възпрепятства по..

публикувано на 12.08.20 в 08:41

Рисуването на шедьоври-мисия възможна

Напоследък стана модерно да рисуваме шедьоври на чаша вино.  Това е възможност човек да релаксира и да направи нещо различно в своето ежедневие.  Рисуването се осъществява под наблюдението на художник, който дава напътствия.  В компания на приятели или самостоятелно, важното е да намалим стреса и да се потопим в цветния свят на бои и линии...

публикувано на 12.08.20 в 08:11