Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде снимат подводните фотографи

Варненецът Тодор Димитров е подводен фотограф, спечелил ред престижни награди. Той гостува в предаването на РАДИО ВАРНА за туризъм, пътешествия и приключения "ХОРИЗОНТИ" с водещ Иван Симеонов. Най-често варненецът снима в Черно море, но е бил и в Егейско море. Какви са емоциите там?

Средиземно море, специално Егейско, сравнено с нашето, е доста по-подходящо за този вид дейности, както за снимане, така и за гмуркане. Видимостта е прекрасна, на места стига до 40 метра, пълно е с подводни обитатели, доста е красиво и подходящо за снимане на така наречените “over-under” или под/над композиции - т.е. под и над повърхността на водата. Бих препоръчал за снимане в комбинация с плажуване о.Тасос. Източната част на острова, която е по-скалиста, има доста заливи и плажове, съчетано с рифове и скали. Особено препоръчвам така наречения Мраморен плаж - той се намира на североизточната част на острова. Това е един плаж от съвсем ситни мраморни камъчета, където водата е тюркоазено-зелена, усещането е все едно си на курорт на Малдивите, а всъщност си съвсем близо до нашето черноморие.

Снимка Снимка

А къде би искал да отидеш да снимаш?

Едното място е Червено море в Египет. То е класическото място, където всеки подводен фотограф трябва да отиде да снима, морето с най-много подводни обитатели и всеобщо признато за най-красивото море за дайвинг, снимане, шнорхелинг и т.н. Другото място, което ми е мечта, е Нова Каледония. Това е френска територия, която се намира вдясно от Австралия и е място, където могат да се срещнат абсолютно всички видове подводни обитатели - акули, манти, китове и т.н - невероятно екзотично и красиво местенце.



Как смяташ, възможно ли е от хоби за ограничен кръг хора подводната фотография да се превърне в нещо като туристическа атракция, дори и при нас?

На екзотичните места - Индонезия, Филипините, Тайланд, Соломоновите острови и т.н., има цели курорти, които са свързани именно с подводната фотография. Тя е много разпространена в световен мащаб, особено в Европа – например италианската школа, и в Северна Америка - американската. Хората са предимно водолази и обикалят целия свят, за да снимат. Влизат във водата с лодки или корабчета, цял ден снимат - правят по 3-4 влизания, включително и нощно, прибират се в курорта, хапват, спят и на другия ден пак снимане. Това им е почивката и курортите са насочени точно към тази цел. В България би могло да се направи такова нещо, но на някои определени места по нашето черноморие, където да не се допускат други туристи, а да е насочено точно към този вид дейност.

Снимка

Смяташ ли, че подводната фотография е още една причина някой да дойде на българското черноморие?

Да, разбира се. Много от чужденците, които снимат на екзотични места, отиват с цел да снимат една определена рибка по определен начин. Цялата екскурзия е насочена към това, фотографът отива с няколко фотоапарата, има помощник водолаз, който държи единия фотоапарат, наема се така нареченият шерп или някой местен, който с една пръчица рови по рифовете и търси конкретния вид рибка. За съжаление това хоби, подводната фотография, е много силно развито в другите държави, дори има хора, които си купуват лодки или малки корабчета, и обикалят света само с тази цел - да снимат под водата. Почти всички видове обитатели, които ги има в Черно море, се срещат и в другите морета, но специално ландшафтът и този вид мъхести водорасли, които цъфтят лятото на юг, почти не се срещат в нито едно море, мисля че само някъде в Австралия и по езерата се срещат. За снимане на тези водорасли съчетано с подводни обитатели - пасаж рибки, нашето черноморие е много подходяща дестинация и мисля, че това би било доста добра реклама.

Чуйте цялото интервю на Иван Симеонов с  Тодор Димитров в звуковия файл:

Публикуваните фотоси са от страницата на Тодор Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Марина Великова представя "Ледовете на Антарктика" във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на колегата Марина Великова от Българското национално радио ще бъде представена в 19 часа днес, 2 август, на входа на Морската градина във Варна.  Снимките са направени по време на участието и в 32-рата антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев. Представянето е по повод отбелязването на три..

публикувано на 04.08.24 в 07:40

Етническият българин Алексей Куцарев: Украйна се бори с недостиг на ток и на работници

Липсата на ток, заради руските удари по енергийната система на Украйна и дефицитът на работници са основните проблеми, с които се сблъсква бизнеса там. Имаме над 1000-км фронтова линия, много работници са на фронта и това води до недостиг на кадри, разказва Алексей Куцарев, чието семейство – етнически българи, се занимава със земеделие в..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Rick Casais Miranda (BLANKET HILL): Постепенното израстване е по-добро за една група

Интервю с David Masion и Rick Casais Miranda (BLANKET HILL) BLANKET HILL е хардкор банда от Люксембург. Предстои й първи концерт във Варна. Заедно с BLANKET HILL на сцената ще се качат родните BEHIND BARS и MILLION SUSPECTS. Датата е 9 август. Мястото – „Хале 3”. През 2023 BLANKET HILL стигат и до Япония. Иначе са били на една сцена с TERROR,..

публикувано на 02.08.24 в 07:35
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20