Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Симон Боканегра" с премиера на варненска сцена днес

Историята на първия (и четвърти) генуезки дож - Симон Боканегра, оплетена в любов, политически противоречия и продължила повече от четвърт век вражда, представят тази вечер на сцената на Летния театър във Варна. Премиерното изпълнение на едноименната опера на Джузепе Верди е с начало в 21 ч.

Действието на операта се развива в Генуа в средата на XIV век, когато на фона на тежки политически събития, Симон Боканегра е разкъсван от мъчителни спомени за дъщерята на най-големия си враг Якопо Фиеско, в която е бил влюбен. Заговор слага край на живота му, но в последните си мигове Боканегра се помирява с Фиеско и открива щастието в очите на отдавна изгубената си дъщеря Амелия. Понастоящем Симон Боканегра е изобразен на главната фасада на Палацо Сан Джорджо в Генуа.

На операта "Симон Боканегра" - определяна като една от интересните творби в световния оперен репертоар, са ѝ нужни 23 години, за да спечели признанието на публиката. Първата ѝ премиера претърпява пълен крах през 1857 г.,

Любопитно е, че Верди първоначално сам написва сценарий, а 20 години по-късно я преработва. Големият успех на премиерата в Миланската Скала е през март 1881 г.

Със „Симон Боканегра“ Верди създава една от най-забележителните партии за баритон в световното оперно наследство. Във Варна ще имаме възможност да чуем българският оперен певец Кирил Манолов, обиколил в ролята на Симон Боканегра европейските сцени и сочен за един от най-добрите баритонови гласове в днешно време.

Диригент тази вечер е Николета Конти, режисьор е Деян Прошев.Сценографията е на Алесандра Полимено.Художник на костюмите е Александър Ношпал. Диригенти на хора е Цветан Крумов.

Освен Кирил Манолов в ролята на Симон Боканегра, ще видим Дария Масиеро от Италия в ролята на Амелия Грималди и Иван Момиров като Габриеле Адорно, също имена от съвременната световна сцена, както и певци и хорът на варненската опера.

За последно "Симон Боканегра" е поставяна във Варна преди повече от 40 години.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартират два конкурса за миксиране на фолклор, електронна и класическа музика

Конкурс за миксиране на български фолклор и електронна музика е част от събитията, посветени на 20-та годишнина от партньорството между Варна и Дордрехт (Нидерландия).  Организатори и партньори на проявата са Bachfestival Дордрехт, ММФ „Варненско лято“, Фондация „Дордрехт-Варна“, Община Варна, Popcentrale Дордрехт, UBeat, Община Дордрехт и Агенция..

публикувано на 20.04.21 в 14:54

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10