Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коланите в автомобилите спасяват живот

Снимка: архив

300 човешки живота могат да бъдат спасени в България на година, ако се ползват предпазни колани. 3 хиляди могат да избегнат травми само с поставянето им, когато седнат в автомобила. Предпазният колан може да спаси живот при катастрофа със скорост 120 километра в час. При движение с по-висока – над 140 километра в час, коланът причинява травми, но при навременна помощ, човек може да остане жив. Трябва да е ясно, че коланът се поставя, за да запази собствения Ви живот, а не да Ви пази от полицаите, каза за Радио Варна Христо Димитров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

"Коланите могат да спасят живот. Първо да говорим за пътниците на предните седалки. Само да вметна, че самият аз съм инвалид от катастрофа и този колан ме спаси. При по-голяма скорост от 40 километра в час, ако се пътува без колан, сблъсъкът се равнява на падане от петия етаж. Пътниците на задните седалки, които за съжаление доста рядко използват колани у нас, при един силен удар теглото им става няколко тона и реално те нанасят много големи травми на пътниците на предните седалки. Много често се случва деца да пътуват без обезопасителни столчета. И при удар, възрастните ги премазват."

По инициатива на директора на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски Българското национално радио и Радио Варна започнаха информационна кампания, която е насочена към безопасността на движението. Според статистиката август е месецът с най-много пътно транспортни произшествия. За 2018 година само за 31 дни в средата на лятото са станали 702 катастрофи, при които са загинали 78 души, а ранените са 908.

В звуковия файл можете да чуете повече за коланите в автомобилите и защо са задължителни.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли режим на водата във Варна?

Има опасност по българското Черноморие да се стигне до воден режим, подобен на този в Перник. Причината е, че водата в язовир "Камчия", откъдето се захранват Бургаска област и част от Варна, драстично намалява. Затова се търсят алтернативни източници. За проблема алармира в сутрешния блок на БНТ екоминистърът Емил Димитров преди дни. Към..

обновено на 12.08.20 в 22:17

Повече от месец гражданско недоволство - 34 ден протести във Варна /обновява се/

Остава блокирано кръстовището пред общината. Протестиращите вече се събират за поредната вечерна проява на несъгласие с  управлението на държавата. Радио Варна ще проследи на живо какво ще предприемат протестиращите - подробна фотогалерия вижте  в края на публикацията, а видео - във фейсбук страницата ни 19.00 Все още са малко протестиращите край..

обновено на 12.08.20 в 21:04

Подкрепят с една минимална заплата семействата с деца до 14 г.

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и..

публикувано на 12.08.20 в 18:14

Модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, сгради, фигури ще покажат във Варна

Модел клуб - Варна ще представи десетата си годишна изложба. Това ще стане от 15-ти до 30-ти август 2020 г, в Археологическия музей . Ще бъдат показани модели-макети на самолети, танкове, автомобили, кораби, къщи, сгради, фигури и др, .изработени от различни материали – пластмаса, дърво, картон, други. Поканени са моделисти от града и..

обновено на 12.08.20 в 17:31

Подписаха меморандум за развитието на Варна като „Град на знанието“

Съвместна инициатива, ръководена от Община Варна, има за цел да подпомогне развитието на Варна като „Град на знанието“ и да осигури устойчиви връзки между всички заинтересовани страни в общността, които чрез съвместни действия са поели ангажимента да ребрандират града, като го трансформират в модерен, зелен и високотехнологичен в областта на..

обновено на 12.08.20 в 16:26

Наближава крайният срок за записване в школите на Общински детски комплекс

Малко повече от две седмици остават, за да подаване на заявление за някоя от школите на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Приемът за учебната 2020/2021 година се извършва чрез електронната система   odk.is-vn.bg . Крайният срок за подаване на заявления изтича на 31 август. Всяко дете има право да посещава до две школи...

публикувано на 12.08.20 в 16:09
Снимката е илюстративна

В Добрич още три медицински сестри са заразени с КОВИД 19

Капацитетът на отделенията, лекуващи пациенти с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич е запълнен. За това алармираха лекари от здравното заведение. Сред новозаразените от днес са и още три медицински лица. Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова Гастроентерологът Ивелина Вълчева, която е един от двамат лекари,..

публикувано на 12.08.20 в 15:58