Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възобновяват разкопките на Варненския халколитен некропол

За Варненския халколитен некропол е казано много. Изписани са статии, написани са книги. Златото от него, което е над пет килограма, е най-старото обработено злато в света. Всеки може да го види, ако посети Регионалния исторически музей във Варна. Но, мястото, където то е намерено, тъне в забрава и бурени. До него не може да се стигне и малцина знаят, че в Промишлената зона има едни малко над 4 декара, където всъщност действително е открит Варненския халколитен некропол. Сдружение „Варненски некропол I” с председател Яни Янев са си поставили задача до няколко години обектът да бъде достъпен за посещение. За това през юни теренът беше почистен, предстои възстановяване на геодезичната мрежа, продължаване на проучването и провеждането на конкурс за визуализация на обекта, финансиран от фонд „Култура” на Община Варна.

"Варненският халколитен некропол е уникален. България има много ценности. Те са съпоставими с ценности, които имат и другите народи. А тук е най-старото злато в света и никъде другаде няма по-старо. Теренът е публична държавна собственост. Споровете по собствеността на имота приключиха. Държавата го прехвърли за управление на Община Варна. А Община Варна е сключила договор за стопанисване с Регионалния исторически музей. А ние от сдружение „Варненски некропол I” подписахме споразумение за обществена подкрепа, за да може да се възстанови и завърши процеса по проучването на некропола."


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Предпразнично" на изложба в село Орешак

„Предпразнично“ - така е озаглавена изложбата-живопис на художниците от Варна Даниела Драгнева, Пепа Димова и Явор Витанов. Експозицията е подредена в кметството на близкото до Варна село Орешак. Поканата  за изложбата е от кметицата на населеното място Нели Анастасова и е част от празничните прояви там през декември.  Експозицията ще остане седмица..

обновено на 05.12.21 в 09:55

Наградени прокурори: Прокуратурата не разкрива престъпленията, тя ги документира

Заместник-окръжният прокурор на Окръжна прокуратура- Варна Дияна Иванова и Димитър Кайряков - прокурор в същата прокуратура бяха наградени в рамките на конкурса   „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж” в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, за проявен висок професионализъм и за отлично изпълнение на служебните..

публикувано на 04.12.21 в 14:37
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: БСП няма да допусне компромис с „джендър идеологията” и темата Северна Македония

Червените линии които БСП няма да пресече, като условие за подкрепа на следващ кабинет са „джендър идеологията” и темата Северна Македония. Това са темите, от които няма да отстъпим и сме заявили ясната си позиция по това какво трябва да се случи- каза в обзорното предаване на Радио Варна "Позиция", варненският депутат от 47-мото Народно събрание..

публикувано на 04.12.21 в 14:10

ФСБ се завръщат с 3D песен

След 10 години легендарните ФСБ се завръщат с две нови парчета. Звученето на групата през 2021 година е триизмерно. И двете песни са записани бинаурално и най-добре могат да се слушат само със слушалки. Използвана е триизмерна звукова формула при която, със слагането на слушалките буквално потъваш в звука, който идва не само отдясно и отляво,..

публикувано на 03.12.21 в 13:08

Пианистката Жанета Бенун: Музиката лекува

С камерен концерт Варненската опера отбеляза 70-годишнината на Жанета Бенун - дългогодишен пианист, корепетитор и хормайстор. От 1988 Жанета Бенун е част от екипа на операта. Вече 33 години тя е част от представленията, които се поставят на варненска сцена.  Как и кога започна всичко за вас и Варненската опера? Бях учителка по пиано в..

публикувано на 02.12.21 в 10:48

Ирена Методиева и Петя Митева - заедно за децата със специални нужди

През последните 10 години Ирена Методиева , клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда , яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с..

публикувано на 01.12.21 в 12:18

Млад журналист и писател с награда за разказ, посветен на живота в Добруджа

Млад варненски журналист и писател спечели награда за разказ, обрисуващ живота и проблемите на хората в Добруджа. Андрей Андреев е журналист в информационна агенция във Варна, родом е от село Гроздьово, община Долни чифлик. Той пише разкази  и стихове. Андреев е отличен с поощрителна награда за разказа си „Последният”, с който участва в третото..

обновено на 01.12.21 в 10:55
Подкасти от БНР