Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Попов преплува успешно Ламанша с благотворителна кауза

Събраните средства ще се дарят на организация, подпомагаща бездомници

Александър Попов
Снимка: Юлиан Попов

За 13 часа и 58 минути 20-годишният българинът Александър Попов преплува Ламанша. Той си бе поставил за цел да събере средства за благотворителност в полза на британска организация, подпомагаща бездомни хора.
      

По регламент Попов плува от британския до френския бряг без право на почивка и без плувен костюм.

В лодката, придружавала Александър по време на преплуването на водния участък, бе и неговият баща – Юлиан Попов, експерт и анализатор, бивш министър на екологията в служебното правителство на Марин Райков.

„Едно такова преплуване има нужда от морална подкрепа – то е колкото физическо, толкова и психологическо изпитание“, подчерта Юлиан Попов в интервю за предаването „Преди всички“.

Александър, който живее в Лондон, се готви за предизвикателството от година. След преплуването тежи с 5 кг по-малко. Той не е професионален плувец. Една от най-големите трудности при подобна акция е да можеш да издържиш на ниската температура на водата – 17-18 градуса, поясни неговият баща.

„Подобни предизвикателства трябва да се поемат. Не смятам, че е нещо уникално подобно нещо. Всеки човек трябва да си има някаква налудничава идея, която в даден момент в живота да си я изпълни и да си я реализира – дали да преплува Ламанша или да изчита Стара планина от единия край до другия.“

Юлиан Попов припомни преплуването на Ламанша от Петър Стойчев, който прекоси протока за 7 часа. „И аз бях много трогнат, че по средата на преплуването той се обади да пита как вървят нещата. Той също подкрепяше цялата история.“

Благородната кауза на Александър Попов приключва успешно. До момента желаната сума от 5 хиляди паунда е почти достигната, съобщи баща му.

"Бездомните хора не са чист проблем на бедността - това е комплексен проблем, който много трудно се разбира", коментира Юлиан Попов. 

"Бедността се увеличава, но това означава една сложна социална промяна, която води до тежко изпадане на хора от социалния ред. Това не е въпрос просто на "Нямам пари или къде да живея". Но подобни организации се занимават с хората индивидуално."

Когато личното постижение от подобно преплуване е съчетано с отношение към подобен социален проблем, тогава и удовлетворението е по-голямо, смята Юлиан Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за горещо време в цялата страна за понеделник

През нощта ще е ясно и почти тихо, посочват от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна. Минимални температури от 19° до 24°, за Варна около 24°. В понеделник през деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от изток и югоизток. Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна...

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Служебният министър на отбраната все още не е водил разговори да остане на поста

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с предложената за премиер на служебното правителство Горица Кожарева, тъй като е бил четири дни в командировка и срещата предстои. Това заяви той във Варна.  Министърът потвърди, че през 2025-та година ще бъде готов първия нов кораб за ВМС, а втроият - през 2027-ма година...

публикувано на 11.08.24 в 15:18

Първи офицерски пагони за 31 курсанти на Военноморското училище във Варна

31 курсанти от випуск "Цар Симеон Велики" на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" получиха лейтенантските си пагони на тържествен ритуал на Морска гарата във Варна в присъствието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо..

публикувано на 11.08.24 в 15:09
д-р Ангел Кунчев

10 случая на салмонелоза за седмица във Варна, инфекцията засяга в ранна детска възраст

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че до момента през това лято няма сериозни епидемични взривове, нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.  В ефира на БТВ Кунчев, коментира че липсата на епидемични взривове показва сравнително добро ниво на хигиена по заведенията за обществено хранене, както и по-високо..

публикувано на 11.08.24 в 14:43

За какво да внимаваме при офертите от типа "в последния момент"

"Last minute офертите трябва да бъдат внимателно проучвани, за да се предпазим от риска дори да променим плановете си за периода и мястото на своята почивка, а да получим по-неизгодни условия". Това препоръча от ефира на национална телевизия основателката на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова.   Тя насочи вниманието към..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Демонстрации с кораби и вертолети във Варна

Военни демонстрации в чест на 145-годишнината от създаването на Военноморските сили на България ще има днес във Варна. Включват се военнослужещи от специалните сили на ВМС заедно с екипажи на кораби и вертолети. Демонстрациите започват в 11:30 часа на Централния плаж в града и ще бъдат наблюдавани от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и..

публикувано на 11.08.24 в 10:40

Няма признаци на чума по дребните преживни животни у нас

Проверки на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в 551 животновъдни обекта установиха, че животните са клинично здрави , съобщиха от агенцията. Засилените прегледи продължават през следващата седмица,  заради огнищата на чума по дребните преживни животни в съседни страни.  През измината седмица са прегледани над 11 000 дребни..

публикувано на 11.08.24 в 09:31