Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продължават археологическите проучвания в някогашната римска колония ДеултумАрхеологическото лято е в разгара си  в някогашната римска колония Деултум. Античният град се намира на около 10 километра западно от Бургас, в землището на днешното село Дебелт.  Богатата на археологически останки местност се простира до брега на едно от най-големите езера на юг от Стара планина – Мандренското.
Разкопките са започнали преди два месеца. Екипът под ръководството на директора на археологическия резерват Красимира Костова намери уникална находка.     
Фрагмент от римска военна диплома е открит при разкопки в централната част на Деултум. Находката представлява  част от бронзова плочка, от две такива, свързани по между си  са правени военните дипломи. Ценна е, защото за първи път от близо 40 години проучвания намираме подобен документ, каза тя:

"Това са документи, които са издавани на войници от помощните части, изслужили военната си служба. Тя е била доста дълга. Римските войници са служили поне 25 години. В помощните части са набирани към армията хора, които са били от различните провинции в империята. Тези дипломи са издавани на войниците, които не са римски граждани. С този документ те са можели да получат документ за гражданство. В нашия случай е намерен само един фрагмент, който е 4 квадратни сантиметра но носи достатъчно информация за да бъде датиран от времето на император Адриан през 122 г. пр. н.е. От римските терми, които проучваме се ориентираме в архитектурата, които са от началото на 4 до 6 век..."
 В момента на Деултум работи и екипът на доц. Христо Прешленов, който проучва северните части на термите. Предстои след седмица да бъдат направени сондажни проучвания в публичните пространства на римския град, за да установим къде се е намирал форума на римската колония. Предположенията са, че той е бил  южно от термите. 
Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Независима не би могла да бъде нито България, нито друга държава

На 22 септември 1908 г. за българите приключва един дългогодишен период на извоюване на Освобождението и Независимостта на страната ни, казва в интервю за Радио Варна Петко Петков , професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". -   Има ли политически спекулации, свързани с 22..

публикувано на 22.09.20 в 07:16

"Аз не съм балон..." - размислите за живота в страната на Цветан Стоянов

Преподавателят в Художествената академия представя за пръв път своя най-нов проект в Зала Ателие "Георги Велчев" на Градската художествена галерия - Варна. Откриването бе на 17 септември и може да бъде видяна до 17 октомври 2020 г. Доц. д-р Цветан Стоянов, преподавател в Националната художествена академия в София, избира Варна, за да представи..

обновено на 21.09.20 в 10:44
Анри Кулев

Анри Кулев: Достатъчно е всеки сам да бъде откровен към изкуството си

Проф. Aнри Кулев e художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Роден е в Шумен. Завършва висшето си образование в Държавния институт по кинематография в Москва като художник-постановчик на анимационни филми. Преподава анимационна режисура в Нов български университет от 1993 година. Директор е на Световния..

публикувано на 18.09.20 в 13:13

Любов Вълкова: Когато няма любов, боледува душата

Любов Вълкова е ръководител и душата на Университетската библиотека в Технически университет - Варна. Оживява я с много събития и срещи с хора на изкуството, вярна на идеята, че истинската библиотека не е само хранилище на книги и знание, но и културно средище. Обича технологиите, използва ги в работата си и оценява ползите от тях, но предпочита да държи..

публикувано на 17.09.20 в 15:30
Круизният кораб

Адриян Евтимов: Договорите на българските моряци са удължени с не повече от два месеца

Проблемът със смяната на корабните екипажи постепенно започва да намира решение. В много държави смените на моряци са вече възможни, като от началото на седмицата ограниченията бяха вдигнати и в Панама. Случаите на натиск от страна на корабособственици и на моряци не може да бъдат отречени, но в голямата си част, смените вървят с взаимно..

публикувано на 17.09.20 в 09:02
Виктор, 1 б клас

Първокласникът Виктор: Ще стана отличник!

Виктор Тодоров е от Варна. Вече е на 7 години и половина и с нетърпение очаква първия учебен ден. Вълнува се, че е първокласник и е много любопитен да види как изглежда класната стая. Подготвен е за училище, има дори и маска за лице и казва, че щом трябва да се слага, ще спазва правилата. Виктор обича да смята и знае задачи, които..

публикувано на 15.09.20 в 07:00

Художникът, жител на света, който мечтае за изложба във Варна

Аарън Луиджи Роси е германски художник, роден в Италия през 1964 година. От 2012-а живее и работи в Малта, където отваря и най-голямата частна галерия на острова. Известен е с творческия псевдоним Аарън Лу. Следвал е във Фрайбургският университет и този в Боулдър, Колорадо. Първата му самостоятелна изложба в Малта е през февруари 2016-а и оттогава има..

публикувано на 13.09.20 в 11:49