Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Георгиев - A.L.E.K.S: Музиката е един необятен свят, който знам, че ще продължавам да търся

| обновено на 29.08.19 в 06:18
3
Снимка: Личен архив

Александър Георгиев - Aleks е на 19 години. Роден е в Пловдив, откъдето започва и музикалният му път. Първоначално пее във вокална група „Пеещите котенца”, а след това и в Нов музикален център. Явявява се на конкурси, печели награди. Въобще целият ми живот оттогава е музика”, споделя Алекс. След като завършва основното си образование заедно със семейството си заминават за Манчестър, където живеят до ден днешен. Именно там Алекс продължава музикалния си път, където изучава композиция. Бил е полуфиналист в музикалния формат Open Mic UK 2014-2015.

- Как се чувстваш в Англия?

- Като всяко едно място си има плюсове и минуси. Харесвам Англия, защото всичко се развива по прекрасен начин. Имаш много възможности, особено ако видят, че си сериозен и обичаш това, което правиш. Само едно нещо никога няма да преглътна и това е тукашният климат, който не ме оставя удовлетворен. (усмихва се)

- Как се справяш с мрачното и потискащо време? Надявам се, че няма да се отрази много на музиката ти!

- Може да се отрази в добрия смисъл. Например да ме вдъхнови да напиша някоя емоционална балада. (...)

Алекс сам създава, записва и продуцира песните си: „Това е един необятен свят, който знам, че ще продължавам да търся като някое ново приключение за мен. Всеки нов инструмент, всяка нота, която мога да науча и приложа, и усетя е уникална за мен”. казва той.

До момента Алекс има издадени и записани два сингъла. Първият е със заглавие You”, създава го, когато е на 15 години. Песента е посветен на първите любовни трепети.

„Shivers” e най-новата му песен. Официално излиза на 10 август, а на тази дата e издаден дебютният албум на Майкъл Джаксън „Of the wall”. Интересен факт, който Алекс разбира от своите последователи в социалните мрежи: ”След като чуха Shivers”, ми писаха, че им напомня на Майкъл Джексън, което за мен е огромен комплимент, тъй като той е другата причина да се занимавам с музика, освен брат ми”

Снимка„Shivers” е посветена на тръпката, която има в една  връзка. Чрез песента младият изпълнител изразява чувствата си  към своята приятелка, която е неговото вдъхновение в момента.

- Двете песни са различни като звучене...

- Да, те показват пътя, по който съм минал като един млад артист, търсещ себе си в музиката. Аз намерих себе си в старите класически песни на велики изпълнители като Prince, група Queen. Въобще влюбен съм в тази идея да съчетавам ретро елементи със съвременно звучене. "Shivers" е този баланс, в който аз се намерих. (...)

- Освен звукозаписната дейност имаш ли концертни изяви и участия?

-  Да, има много места за изява тук. Аз съм в Манчестър един град богат на музикална история. Наблизо е Ливърпул, тук има много места, свързани с революцията в музиката. Много участия имам тук.

Снимка- Кога ще те видим и чуем в България?

- Надявам се скоро. Бих искал да намеря изява и в България. 

- Хубаво би било да се развиваш паралелно, както у нас, така и в Англия. Защо не?!

- Да, аз точно това искам да постигна.

- Коя е предпочитана от теб сцена? По-интимните концерти или по-масовите клубни изяви?

- За мен всеки концерт е един същ. Дали ще са двама или две хиляди човека за мен чувството е едно и също, защото в този момент аз съм наистина себе си и изразявам себе си чрез музиката си. Харесвам и малките и големите концерти.Каквато и да е изявата бих бил изключително благодарен за нея и бих я обгърнaл не с двете ръце, които имам, но с десет, които нямам. С цялото си сърце. (смее се)

Цялото интервю с Александър Георгиев - A.L.E.K.S. може да чуете в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Милко Божков - за "Салона на природата" и простичките неща в живота

Изолация, оставане вкъщи, самота. Думи, които плашат повечето от нас. При хората на изкуството обаче всичко е различно. Поривът за красота се засилва, а желанието да твориш и да обръщаш внимание на "простичките неща" в живота става все по-силно и по-силно. Големият български художник Милко Божков в момента се намира в с. Стефан Стамболово -  близо до..

публикувано на 02.04.20 в 18:40
Йордан Георгиев

Много искам да ми се случи нещо хубаво днес!

Тъй като искрено вярвам, че няма по-успешен антидот срещу кризата, свързана с вирус Covid-19 от обичта, приятелството и емпатията и воден от увереността, че в тези дни хората повече от всякога се нуждаят от добри примери и стоплящи новини, аз, Йордан Георгиев – автор и водещ на театралното предаване „Без маски“ в ефира на радио „Алма..

публикувано на 02.04.20 в 18:35

Картина на деня - „Метаморфози на страха" от Стоимен Стоилов

„Картината на деня“ на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна днес представя едно от най-големите имена в съвременното българско пластично изкуство – създателя на Варненската графична школа и на Международното биенале на графиката във Варна, проф. Стоимен Стоилов. Неговите „Метаморфози на страха“ – знакови работи от края на..

публикувано на 02.04.20 в 10:33

"Княз Игор" в "споделени представления"

През тази седмицата в online платформата на Театрално-музикален продуцентски център Варна „Споделени представления“ на 2 април, 19.00, ще бъде излъчена постановката на Държавна опера Варна „Княз Игoр“ от Александър Бородин. Диригент-постановчик Борислав Иванов. Диригент Кръстин Настев. Режисура и сценография Кузман Попов. Костюмография Лора..

публикувано на 01.04.20 в 17:46
арх.Никола Лазаров

Прекрасните варненски сгради на Архитект Софийски

Един от най-големите български архитекти след Освобождението Никола Лазаров е роден на днешната дата – 1 април – преди 150 години. Френски възпитаник, неговите архитектурни творби са убедително доказателство за невероятната му дарба да съчетава традициите на българското строително изкуство с елементи от европейския барок и сецесион...

публикувано на 01.04.20 в 17:42

Всеки вторник - ден на зрителите!

От днес на виртуалната сцена на Театърът ЧЕТЕ ОТ ВКЪЩИ ще могат да стъпят и зрителите. Новата инициатива е под наслов "ВИЕ ЧЕТЕТЕ в Театърът чете от вкъщи". Всеки почитател на Мелпомена може да изпрати видео клипове, в които чете стихотворение, разказ, приказка, басня, откъс...... каквото му харесва. Адресът е:..

публикувано на 01.04.20 в 15:10

За 11-ти път община Добрич ще връчи Националната литературна награда „Йордан Йовков“

Церемонията ще се състои ноември месец тази година и ще е по повод 140 години от рождението на писателя. Наградата се връчва на пет години, а някои от нейните носители досега са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Антон Дончев и други. . Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от община Добрич и се присъжда..

публикувано на 01.04.20 в 11:07