Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три изящни барокови концерта закриват музикалното „Варненско лято“

Финалната част от програмата на първия български фестивал – основания през 1926 г. Международен музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция ще бъде посветена на старинната музика. От 8 до 13 септември в Аулата на Икономическия университет познавачите ще имат привилегията да се срещнат с инструменталисти от най-висок клас в поредица от три изящни концерта.

Първи пред варненската публика ще излезе на 8 септември фестивалният оркестър Камерата Орфика заедно със съзвездие от изключителни барокови солисти от Испания, Италия, Австрия, всеки един от тях – международно признат виртуоз, водени от диригента Лоурънс Голан от САЩ. На 11 септември е гастролът на блестящото клавесинно дуо "А и А" - Анастасия Антонова и Ана Кискачи от Русия, а на 13 септември гостува изтънченият тромпетист Ромен Лельо от Франция.

Артистичният директор на „Варненско лято“ проф. Марио Хосен, който е създател на Камерата Орфика, представя с вълнение заключителните концерти на фестивала:

„Бароковият модул на ММФ „Варненско лято“ е безспорно една много важна част от неговия облик. Тази година REMA - Европейската федерация за старинна и барокова музика, отправи и покана за членство към фестивала, който ще стане първият представител на България и региона в нея. Три много интересни концерта ще зарадват ценителите на старинната музика в морската ни столица.

Първият концерт ще е посветен на емблематичния цикъл Барнденбургски концерти на Й. С. Бах. Ще имаме възможност да се насладим на изкуството на изключителни солисти, водещи световни имена на бароковата сцена, сред които са испанските виртуози Лина Тур Бонет (цигулка), Тони Милан (чембало), лауреатът на първа награда на конкурса ARD Мюнхен - тромпетистът Мануел Бланко, италианският флейтист Марио Карбота, както и австрийският челист, основател на Виенския струнен секстет, Рудолф Леополд. Във фестивалния оркестър Камерата Орфика са поканени музиканти със стилов опит в барока от България, Австрия и Словакия. Диригент на този концерт ще е маестро Лоурънс Голан, цигулар свирил като солист с Чикагския симфоничен оркестър, композитор и понастоящем главен диригент на три оркестъра и професор по дирижиране в САЩ.

Снимка

Вторият концерт ще ни донесе наслада от многопластовата хармония и емоционалния сблъсък на две изключително харизматични млади руски чембалистки. Програмата е изпълнена с контрасти и диалогични музикални срещи във времето, всичко това е разказано с езика на барока. В последните две години концертната кариера на дуото  "А и А" се развива много динамично, те са канени за гастроли в едни от големите центрове на бароковото изкуство. Анастасия Антонова е лауреат на последното издание на престижния Бахов конкурс в Лайпциг. Ана Кискачи от тази година ще е и преподавател в Университета по музика в Грац.

Снимка

Третият концерт ще е изцяло под доминиращия звук на магичния тромпетист Ромен Лельо - безспорно водещият тромпетист на Франция, който ще представи програма от барок до съвремие, съпровождан от своя състав – ансамбъл Convergences“.

Снимка

Началният час на всички концерти е 19:00.

Място: Аула на ИУ - Варна 


 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40

Десета нощ на литературата днес във Варна

Десетата нощ на литературата тази година ще бъде организирана на две открити читателски пространства, за да предостави оптимален комфорт на всички участници и посетители. Само тази година текстовете ще бъдат четени еднократно. Входът е свободен. Всеки, който обича книгите, може да се включи във всеки един момент между 18 и 22.30 ч., дори и да..

обновено на 12.05.21 в 14:19

Нощта на музеите в Балчик се отлага, но изложбите по този повод остават

По традиция всяка година в средата на месец май, с откриване на изложби и с провеждане на култур-на програма, Исторически музей - Балчик отбелязва Европейската нощ на музеите. Събитието е отложено в цялата страна за неопределен период от време, но организираните изложби по този повод могат да бъдат разгледани, без официално представяне, съобщиха от..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Писателката Неда Антонова се срещна с клуба на жените-социалистки във Варна

Писателката  Неда  Антонова, автор на над 20 романа, повечето свързани с българската история, се срещна във Варна с представители на клуба на жените- социалистки.  Даниела Стойнова разговаря с нея за творчеството и и за новия  и роман „Безмълвие”, посветен на младостта на Паисий Хилендарски. Неда Антонова обясни защо е избрала именно Паисий:..

обновено на 11.05.21 в 17:45

Фотоизложба "Старото школо разказва" в Областна управа в Добрич

Фотоизложба „Старото школо разказва“ на Регионален исторически музей - Добрич е подредена от днес във фоайето на Областна управа. Тя проследява моменти от училищния живот в Добрич от 60-те години на ХIХдо началото на ХХ в. В изложбата са включени фотоси на учителски колективи и ученически класове от периода до войните за национално обединение, от..

публикувано на 11.05.21 в 17:09

Отиде си Георги Велчовски

След тежко боледуване на 10.05.2021 г. ни напусна Георги Велчовски, актьор, режисьор и писател, един от емблематичните творци на Варненския драматичен театър. Тъжната вест съобщиха от екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна Завършил ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1974 г. в класа на..

публикувано на 11.05.21 в 16:57

"Нощ на литературата" ще се проведе във Варна

Десето издание на "Нощ на литературата" ще се проведе във Варна на 12-ти май.  "Нощ на литературата" е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Представят се откъси от съвременни европейски писатели, а подборът се осъществява от културните институти и посолствата на европейските държави в България. Текстовете се четат..

публикувано на 11.05.21 в 13:52