Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Гюзелев: "Живея с автора и историята, която илюстрирам"

„Очевидно истината за света, за смисъла се носи от всеки от нас. И взирането навътре в себе си, най-вероятно, е по-поучително от наблюдението на цялата Вселена. Ние сме толкова малки, но в нас се събира логиката и смисъла на всичко, на всички закони на природата, които действат в самите нас. Когато успеем да разберем самите себе си, значи сме разбрали и света.“

Ясен Гюзелев

В артистичните среди Ясен Гюзелев е силно разпознаваем с брилянтна и прецизна техника, нежен колорит, фина и точна рисунка, създадена от върхът на четката, перото или молива. Уменията му са оценени и търсени от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски.

От 5-ти до 30-ти септември 2019 г. галерия Le Papillon във Варна ще е уютният дом на повече от 40 оригинални репродукции на най-новият прочит на автори от световната класика, които Ясен Гюзелев ни превежда в картини, а те не само илюстрират, а разказват, подсказват, а и доразказват големите произведения.

В настоящата изложба за първи път пред публика ще бъде показан резултатът от процеса на цялостното илюстриране на книгата „Пътешествие до центъра на Земята“ от Жул Верн, която е поръчка за испанско издателство. За първи път се представят като оригинални репродукции, в техниката „жикле“ /най-високия дигитален печат, комбинация от дигитален печат и ръчно поставени щрихи от художника/ на илюстрациите от „Дама Пика“ от А.С.Пушкин, чието издание бе представено тази година.


Светлана Вълкова разговаря с художника.

- Виждам едни от най-новите Ви творби, този път много висока топка като литературни произведения - „Пътешествие до центъра на Земята“, как премина Вашето лично пътешествие обаче до това пътешествие на Жул Верн?

- Това пътешествие още не е приключило, моите планове бяха до този момент аз да съм свършил с всички илюстрации, но не успях. Така че тук виждате не само съвсем пресни и нови неща, а също така и незавършен проект. Последното ми пътешествие не е завършило. Представям и книгата "Дама Пика", тя за пръв път излезе в България преди три месеца, затова е актуално да ги представя тези илюстрации.

- Те са прекрасни.  Разкажете за техниката на "Дама Пика"?

-Техниката е темпера върху хартия. Но аз използвам тези материали доста по-различно от другите художници и се получава един различен ефект: полагам основен тон и измивам от него с четка и вода, така се получават светлините. След това добавям боя за тъмните места и за цвета, а новата книга е с друг  вид бои, които са като течен акварел. Всеки път ми е интересно да променям техниката си и начина на композиране.

- Книгата за Жул Верн за кого я правите?

- За едно испанско  издателство в Барселона. С тях вече работя от 6-7 години и правя пета книга. Надявам се от тях да излезе нещо и на български.

- Успяхте ли да стигнете до центъра на земята?

-То и героите, персонажите от книгата,  не го достигат. Но намират един фантастичен подземен свят и имат интересни приключения, това ме накара да се забавлявам с тази тема.

- Успели ли сте да стигнете до собствения си център?

- О, това е интересен въпрос. Да, предполагам, макар че човек понякога използва израза разцентрован съм. То не е един процес, който да постигнеш веднъж завинаги. Отвреме-навреме е необходимо да пренастройваш всички гайки.


Целият разговор - в прикачения звуков файл:


Ясен Гюзелев е ерудиран художник и великолепен съавтор на всички произведения, които илюстрира, не само защото вниква в дълбочина на произведението, но и придава усещания и представи, неописани в книгите, но създаващи реално възприятие за епохата, ситуацията и емоционалното състояние на персонажите. Той не просто рисува собствената си идея за героите и случките в книгите, но и внимателно изследва всеки детайл - времето, през която се развива действието; градът, с характерната му архитектура за този период; навиците, обичаите, нравите, с което успява да пресъздаде завършеност, усещане за достоверност и истинност, така че зрителите да попаднат в един съвсем „истински“ свят. Едновременно с това насищане с детайли и информация, умело оставя нещо недоизказано, провокиращо въображението на всеки да вложи личното си отношение според собствения светоглед.

Илюстрациите на Ясен Гюзелев се наблюдават с широко отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях. Творби, създадени от една изключително професионална ръка, изградени от невероятни графични щрихи с креативна дълбочина и дълбока чувствителност. Прочут с прецизната си точкова техника, благодарение на която творбите му изглеждат като смалени копия на значително по-големи оригинали, а в действителност, любопитни и под увеличително стъкло, виртуозно положени тънки слоеве цвят с финият му инструментариум.
Ясен подхожда към всяка история по различен начин, от различен ракурс и поглед. Творбите му са модерни в своята идея за дизайн, гледни точки, контраста между светлина и тъмнина, но и класически - вдъхновени от италианския и нидерландския Ренесанс, от добрите реалистични и модернистични школи от XIX век до Сецесиона. И ако в „Пътешествие до центъра на Земята“ художникът ни въвлича с документална и научна прецизност във фантастичната теория на Жул Верн, то от рисунките по „Дама пика“ чувстваме тревожността на героите и физически усещаме тайната, която мистично прозира в детайлите и лицата на персонажите.

„Пътешествие до центъра на Земята“ излиза през 1864-та, филмирана е 7 пъти и както се оказва – пророческа. И ако до вчера спокойно можехме да сложим книгата в графата „увлекателна фантастика“, днес науката потвърждава с доказателства, че гениалният фантаст май наистина е бил прав. Три независими научни проучвания потвърждават това – под земната кора има по-високи планини от Хималаите и огромен океан.

Легендата за Дама Пика вдъхновява А.С.Пушкин за творба, която на свой ред инспирира композитори и художници. А визуалният превод на Ясен Гюзелев на повестта я развива и допълва повече от колкото читателят/зрителят очаква. Ясен разкрива житейската, хазартна драма и измамно усещане, заложена във всеки от нас, че може да победи и надхитри съдбата, подчертавайки го в зеленикавите оттенъци на рисунките, в тревожността, пропита в линиите на лицата и дрехите. С находчивият елемент от картите във всички илюстрации създава усещането, че хем сме вътре в някакъв измислен свят, хем сме в реалния и не знаем кой всъщност влиза в другия - дали реалният във фантастичния или обратно. Това е общото впечатление от всички творби на майстора на илюстрацията - Ясен Гюзелев.


Сюрреалистични типажи и ситуации директно навлизат в „потока на съзнанието” на читателя през текста. Илюстраторът често търси различни пластове, които допълнително да допълват образа на героите. Доброто и злото, моралът и границата рядко са еднозначни, защото персонажите сами се лутат в избора си. Епохата, миналото е основен елемент в разработката на всяка една илюстрация, а сътворената илюзия, превръща вълшебния свят на приказката в реален.
Колекцията от 45 оригиналните лимитирани дигитални репродукции на включените в двете книги илюстрации на Ясен Гюзелев ще бъда изложена и свободни за продажба от 05 до 30 септември 2019 г. в залата на ул. Драгоман 12, гр. Варна.
Заповядайте на вернисаж - 05.09.2019 /четвъртък/ от 17:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за едно вълнуващо пътешествие до Центъра на света и обратно, за една игра със съдбата, водени от талантливата ръка на Ясен Гюзелев, по време на което можете да се запознаете лично с маестрото!

БИОГРАФИЯ

Роден е на 24 юли 1964 гoдина в град София. Негов баща е известният български оперен певец Никола Гюзелев, а брат на Ясен е художникът Чавдар Гюзелев. Ясен Гюзелев завършва Националната художествена академия и след това заминава да работи в Италия. Илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело и много други. Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. С илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност сред илюстраторите. Печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор през 2011 година. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на „Баскервилското куче“ и още много книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10