Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фениксите от Варна празнуват 10 години

ТФ "Феникс"
Снимка: Димитрина Дончева



Единствената театрална група в България, в която артисти са хора със и без увреждания, е варненската формация „Феникс“. Днес едноименното сдружение навърша 10 години. Първата им среща, обаче, е много преди това.

Събират се през есента на 2002 година. Съставът включва няколко души със сензорни и физически увреждания. И така започват промените – първо променят себе си, сед това обществените нагласи. Второто се оказва по-трудно, но пък Фениксите не се отказват. Решават да покажат на какво са способни, отдавайки живота си на своята първа и единствена любов – театъра, а през 2009 година част от актьорите се отделят от първоначалната формация и създават Сдружение „Феникс 2009”, на което кръщават и новата театрална формация. Постепенно към тях се присъединяват и хора без увреждания, за да им помагат в дългия път на интегиране в обществото чрез театралното изкуство.

Днес младежите са уверени в това, което правят. Познават ги в цялата страна, където всяка година са очаквани гости на фестивалите с участие на любителски състави.Обичат и в родна Варна, където тяхната сцена е в Младежкия дом.

„ „Феникс“ в началото за нас беше хоби, едно приятно преживяване на сцената, докато в един момент „Феникс“ стана кауза.“, сподели за Радио Варна председателят на сдружението Иван Цветанов.

Той е един от първите. На 32 години е с висше иконмическо образование, макар и ограниченията на инвалидната количка, в която е от малък. В „отбора“ са още 13 души. Сред тях преподаватели, пекар, лични асистенти, рекламен агент, монтьор, озвучител и помощници.

10 години по-късно Театрална формация „Феникс“ има 11 спектакъла играни на сцена. Наградите и признанията са много от конкурси и фестивали. С тях през цялото време е и актьорът Свилен Стоянов от варненския Драматичен театър. Режисьор и приятел Свилен Стоянов познава всеки и знае защо е там. Съобразява се с възможностите на младежите, адаптира сценариите и подбира точната роля за всеки. Успява да „извади“ най-доброто от тях. И ако в началото публиката е влизала и с известна доза съжаление на спектаклите на фениксите, днес няма и следа от това.

От 2015 година театрална формация „Феникс“ е носител на „Почетен знак за заслуги към Варна-сребърен”, който получава заради дейността,  с която се занимава.

Сдружение "Феникс" търси хора със и без увреждания за участие в театралните постановки. Вратите са отворени за всички, които искат да бъдат актьори или доброволци, а защо не и двете.

Можете да се свържете с тях чрез социалните мрежи:

https://www.facebook.com/tfFeniks/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В детска градина във Варна отглеждат билки и зеленчуци

В детска градина "Слънчева дъга" във Варна си направиха зеленчукова градина. Първоначално засяват само 8 билки, но вече в двора на заведението се отглеждат зеленчуци, някои от тях дори в оранжерия. Това разказа Янка Иванова, директор на детската градината. Децата с голяма отговорност и радост се включват в грижите за растенията още от поставянето на..

публикувано на 16.04.24 в 16:59

Жълт код за силен вятър във Варна в сряда, в Добрич се очакват гръмотевични бури

Жълт код е обявен за утре в областите Варна, Бургас и Добрич, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.  Във Варненско и Бургаско се очаква умерен до силен вятър с пориви до 24 метра в секунда.  Синоптиците предупреждават, че в област Добрич вечерта се очакват гръмотевични бури, като ще има и условия за градушки.

публикувано на 16.04.24 в 14:24

Създават ли изпитите по НВО в 10. клас напрежение и кой има полза от тях?

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в 10. клас. Датите са 10 юни по български език и литература /БЕЛ/ и 12 юни по математика. Това, което следва от тях е, че ученикът получава документ за завършен първи етап на средно образование, но той не се равнява на документ за завършено средно образование и с него не може..

публикувано на 16.04.24 в 09:01

Ден на Българската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Лесна работа: Празник на училището

Моето училище празнува половинвековен юбилей. Днес е тържественият концерт. А празникът? Той е нещо лично и много специално. Половин век, през който се случиха толкова много неща - цветни, интересни, невероятни, увлекателни, забавни и не толкова. С много съученици изгубихме връзка през годините и това е нещо естествено, наречено живот. Но,..

публикувано на 15.04.24 в 17:05
Посетител разглежда копие на Мона Лиза на Леонардо да Винчи на изложба в Лувъра, Париж.

15 април - Световен ден на културата и изкуството

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т. нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт – на 15 април 1935 г., съобщава БТА. По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Диетата с периодично гладуване води до позитивни промени в мозъка

Учените, които се опитват да се справят с продължаващата криза със затлъстяването, са направили важно откритие: Периодичното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло, съобщи Science alert. Изследователи от Китай са изследвали 25..

публикувано на 14.04.24 в 10:12