Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фениксите от Варна празнуват 10 години

ТФ "Феникс"
Снимка: Димитрина ДончеваЕдинствената театрална група в България, в която артисти са хора със и без увреждания, е варненската формация „Феникс“. Днес едноименното сдружение навърша 10 години. Първата им среща, обаче, е много преди това.

Събират се през есента на 2002 година. Съставът включва няколко души със сензорни и физически увреждания. И така започват промените – първо променят себе си, сед това обществените нагласи. Второто се оказва по-трудно, но пък Фениксите не се отказват. Решават да покажат на какво са способни, отдавайки живота си на своята първа и единствена любов – театъра, а през 2009 година част от актьорите се отделят от първоначалната формация и създават Сдружение „Феникс 2009”, на което кръщават и новата театрална формация. Постепенно към тях се присъединяват и хора без увреждания, за да им помагат в дългия път на интегиране в обществото чрез театралното изкуство.

Днес младежите са уверени в това, което правят. Познават ги в цялата страна, където всяка година са очаквани гости на фестивалите с участие на любителски състави.Обичат и в родна Варна, където тяхната сцена е в Младежкия дом.

„ „Феникс“ в началото за нас беше хоби, едно приятно преживяване на сцената, докато в един момент „Феникс“ стана кауза.“, сподели за Радио Варна председателят на сдружението Иван Цветанов.

Той е един от първите. На 32 години е с висше иконмическо образование, макар и ограниченията на инвалидната количка, в която е от малък. В „отбора“ са още 13 души. Сред тях преподаватели, пекар, лични асистенти, рекламен агент, монтьор, озвучител и помощници.

10 години по-късно Театрална формация „Феникс“ има 11 спектакъла играни на сцена. Наградите и признанията са много от конкурси и фестивали. С тях през цялото време е и актьорът Свилен Стоянов от варненския Драматичен театър. Режисьор и приятел Свилен Стоянов познава всеки и знае защо е там. Съобразява се с възможностите на младежите, адаптира сценариите и подбира точната роля за всеки. Успява да „извади“ най-доброто от тях. И ако в началото публиката е влизала и с известна доза съжаление на спектаклите на фениксите, днес няма и следа от това.

От 2015 година театрална формация „Феникс“ е носител на „Почетен знак за заслуги към Варна-сребърен”, който получава заради дейността,  с която се занимава.

Сдружение "Феникс" търси хора със и без увреждания за участие в театралните постановки. Вратите са отворени за всички, които искат да бъдат актьори или доброволци, а защо не и двете.

Можете да се свържете с тях чрез социалните мрежи:

https://www.facebook.com/tfFeniks/ВИЖТЕ ОЩЕ

София Лорен става на 86, но продължава да смайва с чар

За София Лорен, или София Костанца Бриджида Вилани Шиколоне, годините сякаш не оставят следи. На 20 септември дивата на италианското и световното кино навършва 86, но продължава да омагьосва с чар. Родената в Поцуоли, до Неапол, София е символът и до днес на неувяхващата средиземноморска красота. Тя вдъхновява и днес хиляди жени по света, които..

публикувано на 20.09.20 в 12:25

10 интересни факта за Фреди Меркюри и Queen

На въпрос „коя е най-добрата група за всички времена“, съвсем не всеки ще назове легендарната ливърпулска четворка. Да, разбира се, „Бийтълс“ написаха безброй класически хитове, които оглавиха водещите класации в света! Но "Бийтълс" нямаше такъв фронтмен като Queen. И днес, десетилетия по-късно, Фреди..

обновено на 20.09.20 в 11:51

Как ни влияят скъпоценните камъни

Когато купуваме бижута със скъпоценни камъни, на първо място се фокусираме върху качеството и визуалните характеристики: искаме камъкът да е чист, голям и да отговаря на нашия стил. Но освен това обеци, пръстени или гривни, които носим, могат не само да ни украсят, но и да повлияят на нашето благосъстояние и..

публикувано на 20.09.20 в 08:08

Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула, блокираща COVID-19

Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин - проф. Димитър Димитро, са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично блокира COVID-19, съобщава БНТ. Резултатите от техния труд излязоха в едно..

публикувано на 20.09.20 в 07:10

Младежи ще борят агресията е различни зависимости в дигитална среда

Живеем в дигитален век, в който над 85 % от днешните младежи са ползватели на дигитални технологии и потребители на медийно съдържание. Това нарежда младите хора сред най-уязвимите от претоварването с информация, влиянието на езика на омразата и кибер агресията.   Всички тези проблеми ще търсят своето решение, чрез реализирането на проект „Аз и..

публикувано на 19.09.20 в 14:43

Без Октоберфест - 2020

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период. Октоберфест е..

публикувано на 19.09.20 в 09:29

Национален събор на ретро автомобили "Москвич" ще се състои в Шумен

Шумен ще бъде домакин на ежегодния събор на автомобилния ретро клуб "Москвич", непосредствено преди старта на рали "Стари столици" , което ще се състои от 19 до 20 септември на територията на общините Шумен, Велики Преслав и Върбица. Това съобщават от пресцентъра на общинската администрация в областния град. Съборът се организира повече от десет..

обновено на 19.09.20 в 06:47