Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"По шевиците ще ги познаете"

До края на септември в Етнографския музей в Бургас ще бъде подредена изложба

Колоритна  музейна експозиция е озаглавена  „По шевиците ще ги познаете“ и разказва какво е било значението на облеклото и как са разбирали едно време какъв е бил статусът на притежателят ѝ. Гостува Регоналният  историчеси музей - Шумен, с невероятно цветна и разнообразна форма на шевиците, както и още две експозиции - Смолян и Пловдив. За тях и за цялата пъстрота на везаните шевици, обяснява уредникът на Етнографския музей в Бургас Пламена Кирова:

В тази изложба участват музеите от Шумен, Бургас, Пловдив и Смолян. Показани са разнообразни по вид и бод шевици. Голяма част от тях са оригинали. Изключение правят експонатите от Пловдив, които са копия с автор Елена Тодорова. За района на Шумен са характерни по-тъмните цветове. Самото заглавие на изложбата го показва „По шевиците ще ги познаете“. Характерни са повече геометричните форми квадрати, правоъгълници, точки. Докато в експонатите от смолянския музей се забелязва повече червеният цвят, сърмената украса, флоралните елементи, подобни на тези от бургаски регион. В миналото хората са се разпознавали именно по облеклото. В него е била закодирана информация за произхода, социалния и семеен статус. Въпреки стогодишната история на експонатите, цветовете им остават непокътнати от времето.

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден до края на септември от 10 до 19 часа. 


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

80 години от освобождението на Балчик от румънска окупация на 21 септември

 Балчик е първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 07.09.1940 г. Същата година, на 21 септември генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава Балчик. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913..

публикувано на 20.09.20 в 18:18

София Лорен става на 86, но продължава да смайва с чар

За София Лорен, или София Костанца Бриджида Вилани Шиколоне, годините сякаш не оставят следи. На 20 септември дивата на италианското и световното кино навършва 86, но продължава да омагьосва с чар. Родената в Поцуоли, до Неапол, София е символът и до днес на неувяхващата средиземноморска красота. Тя вдъхновява и днес хиляди жени по света, които..

публикувано на 20.09.20 в 12:25

10 интересни факта за Фреди Меркюри и Queen

На въпрос „коя е най-добрата група за всички времена“, съвсем не всеки ще назове легендарната ливърпулска четворка. Да, разбира се, „Бийтълс“ написаха безброй класически хитове, които оглавиха водещите класации в света! Но "Бийтълс" нямаше такъв фронтмен като Queen. И днес, десетилетия по-късно, Фреди..

обновено на 20.09.20 в 11:51

Как ни влияят скъпоценните камъни

Когато купуваме бижута със скъпоценни камъни, на първо място се фокусираме върху качеството и визуалните характеристики: искаме камъкът да е чист, голям и да отговаря на нашия стил. Но освен това обеци, пръстени или гривни, които носим, могат не само да ни украсят, но и да повлияят на нашето благосъстояние и..

публикувано на 20.09.20 в 08:08

Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула, блокираща COVID-19

Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от българин - проф. Димитър Димитро, са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично блокира COVID-19, съобщава БНТ. Резултатите от техния труд излязоха в едно..

публикувано на 20.09.20 в 07:10

Младежи ще борят агресията е различни зависимости в дигитална среда

Живеем в дигитален век, в който над 85 % от днешните младежи са ползватели на дигитални технологии и потребители на медийно съдържание. Това нарежда младите хора сред най-уязвимите от претоварването с информация, влиянието на езика на омразата и кибер агресията.   Всички тези проблеми ще търсят своето решение, чрез реализирането на проект „Аз и..

публикувано на 19.09.20 в 14:43

Без Октоберфест - 2020

В Мюнхен днес трябваше да бъде открит фестивалът на бирата Октоберфест. Но поради пандемията на коронавируса той беше отменен през 2020 г. В своята 210-годишна история Октоберфест е отменен 24 пъти. Настоящата отмяна е първата в следвоенния период. Октоберфест е..

публикувано на 19.09.20 в 09:29