Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Виа Понтика”: Пре­лет­ни­те пти­ци в из­кус­тво­то пак ще спрат своя по­лет в Бал­чик.

От 10 до 18 септември за два­на­де­се­ти по­ре­ден път пре­лет­ни­те пти­ци в из­кус­тво­то ще спрат своя по­лет в Бал­чик. Ху­дож­ни­ци, му­зи­кан­ти, теат­ра­ли, фо­тог­ра­фи и ки­нот­вор­ци потапят града в творческа атмосфера, представяйки свои­те про­фе­сио­нал­ни тър­се­ния и ще осеят це­лия град с из­лож­би, пред­став­ле­ния, кон­цер­ти и про­жек­ции.

По тра­ди­ция фес­ти­ва­лът ще се от­крие с кон­церт-спек­та­къл на Фол­кло­рен ан­сам­бъл "Тра­кия" от Плов­див – 10 септември от 18,00 ч. в читалище „Паисий Хилендарски“, съобщи изпълнителният директор Николай Младенов (цялото интервю с него чуйте в прикачения звуков файл).

За по­ре­ден път спе­циал­но вни­ма­ние се об­ръ­ща на ки­ноиз­кус­тво­то. Ще бъ­дат по­ка­за­ни фил­ми, но­ми­ни­ра­ни и от­ли­че­ни с меж­ду­на­род­на­та наг­ра­да за сту­ден­тско къ­со­мет­раж­но ки­но CILECT PRIZE 2019. Ще бъ­де из­лъ­чен и фил­мът "По­не за миг да по­ле­тя: На Иван Ан­до­нов с обич" на ре­жис­ьо­ра Га­ли­на Кра­ле­ва.

Фес­ти­ва­лът ос­та­ва ве­рен и на най-мла­да­та си пуб­ли­ка. В прог­ра­ма­та са вклю­че­ни три спек­та­къ­ла за мал­ки и го­ле­ми на сту­ден­ти­те от "Ак­тьор­ство за кук­лен теа­тър" в НАТ­ФИЗ и на про­фе­сио­на­лен теа­тър "Трио" от Бур­гас.

И та­зи го­ди­на във фо­ру­ма се включ­ват сту­ден­ти по жи­во­пис от Бъл­га­рия, Ру­мъ­ния и Сър­бия, кои­то ще учас­тват в твор­чес­ки пле­нер, ръ­ко­во­ден от проф. Лю­бо­мир Ка­ра­леев. Ще бъ­де пред­ста­ве­на и ин­те­рак­тив­на мул­ти­ме­дий­на ин­ста­ла­ция на сту­ден­ти от спе­циал­ност "Сце­ног­ра­фия" в На­цио­нал­на ху­до­жес­тве­на ака­де­мия - Со­фия.

Сту­ден­ти­те от На­цио­нал­на му­зи­кал­на ака­де­мия в Со­фия ще се вклю­чат с ка­ме­рен кон­церт, пос­ве­тен на 120-го­диш­ни­на­та от рож­де­ние­то на Пан­чо Вла­ди­ге­ров и 200 го­ди­ни от рож­де­ние­то на Ста­нис­лав Мо­нюш­ко. В меж­ду­на­род­на­та му­зи­кал­на прог­ра­ма ще се нас­ла­дим на ин­стру­мен­та­лен ка­ме­рен кон­церт на Квар­те­та кла­си­чес­ки ки­та­ри "4G's", със­та­вен от сту­ден­ти от Фа­кул­те­та по из­кус­тва от Ниш.

Фес­ти­ва­лът ще бъ­де зак­рит с два по­ред­ни теат­рал­ни спек­та­къ­ла по кла­си­чес­ки­те произ­ве­де­ния на Уи­лиям Шек­спир - "Ро­мео и Жу­лие­та" на сту­ден­ти­те от кла­са на доц. д-р Пен­ко Гос­по­ди­нов, НАТ­ФИЗ и "Сън в лят­на нощ" - спе­циал­но по­ка­нен про­фе­сио­на­лен спек­та­къл на Дра­ма­ти­чен теа­тър - Тър­го­ви­ще.

Фес­ти­ва­лът се ор­га­ни­зи­ра от сдру­же­ние "Виа Пон­ти­ка", с под­кре­па­та на Об­щи­на Бал­чик, ДКИ "Дво­ре­ца", НЧ "П. Хи­лен­дар­ски", Ис­то­ри­чес­ки му­зей, УБГ и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюзикълът "Дух" с премиера на открита сцена днес във Варна

С две премиерни дати - на 17 юли и 28 август, Държавна опера Варна включва най-новия мюзикъл „Дух“ в програмата на XV Опера в Летния театър. "Дух" е създаден по едноименния холивудски филм с Деми Мур, Патрик Суейзи и Упи Голдбърг. Автор на либретото е Брус Джоел Рубин, а музиката е на Глен Балард и Дейв Стюарт.  Сюжетът разказва за влюбените Сам и Моли,..

публикувано на 17.07.24 в 13:52

“Моят Балчик” на Надежда Александрова до 1 август в ХГ

Надежда Александрова експонира свои творби за втори път в Художествена галерия – Балчик. Изложбата е озаглавена ,,Моят Балчик" и представя 36 живописни платна. Вдъхновението е черпено от суровите варовикови скали, прекрасната архитектура, тихите и стръмни улици, които спират дъха и носят една особена енергия, присъща само за Балчик. Копнежът и към..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Концерт в "Аладжа манастир" на 29 юли

На 29 юли (понеделник) от 14 часа, в музеен комплекс "Аладжа манастир", ще се проведе концерт на Дамския камерен хор при храм "Св. Атанасий" под надслов "Духовен полет на крилете на църковните песнопения и българските народни песни". В програмата ще прозвучат произведения от български и чужди композитори. Диригент: Евгения Григорова; с олисти: Светлана..

публикувано на 15.07.24 в 15:19

Съвместна изложба между няколко галерии в Балчик

Художествената галерия Ротенберг-Узунов и галериите A. Ръдулеску в Букурещ, в партньорство с Културен център "Двореца" в Балчик представят изложба , която е свързана с румънското междувоенно изкуство. Изложбата включва 52 творби, снимки и документи, които улавят забележителни моменти от „черноморската художествена школа“, термин, въведен през 1923 г...

публикувано на 15.07.24 в 13:51

"Exit Festival" с издание във Варна тази година

Музикалният фестивал "Екзит" тази година ще има издание и във Варна. Това обяви  директорът и основател на форума  Душан Ковачевич. От другата година музикалното събитие ще бъде в по-големи размери, каза още той, цитиран от БТА.  Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че през следващата седмица ще излезе допълнителна информация за..

публикувано на 15.07.24 в 11:50

Музеят в Бяла представя уникална скулптурна изложба, вдъхновена от Черно море

Общинският културен институт /музей/ - гр. Бяла организира авторска изложба „ОГЪН МОРЕ“, представяща творчеството на скулпторката Гергана Фауст. Родена в София, в семейство на творци, Гергана Фауст израства закърмена с голяма любов към природата и като дете мечтае да стане алпинист. Но следването ѝ в УНСС в София, я отвежда в Швейцария, където след..

публикувано на 13.07.24 в 13:49

Младежи от кино школа „Братя Люмиер“ с награди от Международния фестивал „Арлекин“

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ на Общински детски комплекс - Варна, защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“.  Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик и режисьор връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и..

публикувано на 12.07.24 в 17:16