Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чували ли сте за Варненския халколитен некропол? А да сте го виждали?

Няма варненец и дори българин, който да не е чувал за Варненския халколитен некропол. Знаят го и мнозина по света. Но на пръсти се броят хората, които наистина са го виждали. Мястото, на което преди 47 години беше намерено най-старото обработено злато в историята на човешката цивилизация в момента тъне в забрава.

Затова студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще предложат концепции за социализация на Варненския халколитен некропол. В средата на тази година по инициатива на сдружение „Варненски некропол I” теренът беше почистен, но достъпът до него остава труден. Иначе златото, открито там, е изложено в Регионалния исторически музей във Варна. Но все повече варненци и туристи проявяват интерес към мястото, където всъщност се намира Варненския халколитен некропол.

Снимка

Той е открит през 1972 година. След като е проучен, мястото е изоставено, а след промените и почти забравено. За него си спомнят малцината, които имат градини до обекта.

30 години по-късно започва неговото възкресяване. Студенти ще се опитат да предложат идеи как да стане това. Днес двама магистри от програма „Опазване на културното наследство“ - Искра Веселинова и Борислава Сярова се запознаха с терена. 

Снимка

Ментор на студентите е професорът по опазване на културното наследство Нора Ломбардини от Италия. "Един археологически обект е едно много сложно място. Много е трудно да се работи и да се управлява. Също така е много сложно след това да се пресъздаде какво точно е ставало на този терен. За това е важно в процеса на т.нар. социализация на дадено място, да са предвидени събития, начини, чрез които хора, които нямат представа от археология и история, да бъдат привлечени и да видят наживо самото място", казва тя.

Снимка

Според най-оптимистичните планове до четири пет години мястото, където е открит варненският халколитен Некропол и най-старото технологично обработена злато в света, ще бъде достъпно за посещения. 

Повече от разказите на очевидците и участниците в проекта - чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради Олимпиадата забраниха дъвките на френските полицаи

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен забрани на полицаите да дъвчат дъвка по време на дежурство по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщава изданието „Соар“. „Не дъвчете дъвка, не гледайте мобилния си телефон, обръщайте се към хората официално и запазете спокойствие при..

публикувано на 21.07.24 в 09:40

Четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край Воден

Общо четири хеликоптера и два самолета ще се включат в гасенето на пожара край..

публикувано на 21.07.24 в 09:26
Ираклион

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 07:01 ч. местно време на 76 км югозападно от Палайохора, Гърция. Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC) съобщи за сеизмичното явление малко след настъпването му...

публикувано на 21.07.24 в 09:18
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

обновено на 21.07.24 в 09:14

Сривът на Microsoft/CrowdStrike разкри опасността от монополите

Глобален срив в информационните технологии предизвика хаос в петък, като преустанови полетите и наруши работата на всички институции - от болници до правителствени агенции. Над целия хаос висеше един въпрос: как една дефектна актуализация на софтуера на Microsoft Windows е довела до спиране на работата на големи части от обществото?..

публикувано на 21.07.24 в 09:11

И днес е обявен жълт код за високи температури, следобед ще превали, но във вътрешността на страната

Жълт код за високи температури издаде Националният институт по метеорология за области предимно в южната и югоизточната част на страната. За Северна и Северозападна България кодът е за гръмотевична дейност, очакват се превалявания (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес от запад на изток през страната ще преминава студен..

публикувано на 21.07.24 в 09:05

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15