Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елин Колев: За да създаваме музика, трябва да сме искрени

Преди концерта си във Варна на 24 септември от 19 часа във Фестивален и конгресен център с Русенска филхармония младият талантлив концертиращ цигулар споделя пред Диана Димитрова своите очаквания размисли и вълнения.

Идвам във Варна след петгодишна пауза. През 2014 г. заедно с оркестъра на Класик ФМ, диригента Григор Паликаров и пианистката Виктория Василенко участието ни във фестивала „Варненско лято“ съвпадна с голямото наводнение в града на 19 юни. Точно преди да изляза на сцената около мен започна да тече вода. Концертът започна и аз разтревожен се свързах с импресариото си за да му съобщя, че не мога да изпълня ангажимента, защото цигулката ми ще бъде повредена.

Живея постоянно в Германия и виждам доброто тук. Хората са много сърдечни, откровени и естествени – това много ми допада. Обратно – в Германия хората са по-рационални, поставят си и следват ясни и конкретни цели. Детските ми спомени за България са свързани с лятото. Като малък обичах банички, но сега вече съм възприел веганството като жизнена философия. Българите винаги са имали страхотна кухня. Очаквам момента местните готвачи да достигнат в сутрешните си менюта до предложения, съобразени с хора, като мен. Първите ми изяви в България бяха през 2013 година в Русе – с големия флейтист Патрик Галоа. С него много си допаднахме. Той ми отвори вратата и възможностите да се изразя като музикант на сцената.

Относно идентичността си, за мен органичното, природата няма толкова голямо влияние, защото гледам на себе си като човек на света. Не се определям като космополит, защото това е една стара дума, която отразява немилитаризираната зона на планетата. Определям се по-скоро като човек на живота – където, природата, културата (националността) и цивилизацията (света) се смесват.


С музика започнах да се занимавам чрез родителите си. Баща ми ме учеше вкъщи. Бях на пет години, когато излязох за първи път на сцена, а две години по-късно – на по-големи сцени. В живота няма много лесни неща, дори и за децата. На 8 години свирих Вивалди пред 5 хилядна публика и беше хубаво преживяване.

Сега също ще изсвирим „Годишните времена“ на Вивалди. За случая решението за Вивалди дойде много лесно. Тъй като съм студент в Карлсруе, обмисляхме по какъв начин да се представя в България. Вивалди е един от най-ясните композитори в предкласиката. Това е и своеобразен отговор на въпроса за дългото ми отсъствие от България и послание да пазим природата. В програмата са предвидени още два концерта от Вивалди: „Великият Могул“ и RV 2012. Опитвам се да представя традицията на соловите концерти, когато цигуларите са импровизирали пред публика и са създавали нещо уникално, което няма как да се повтори.

Специално себе си възприемам като изпълнител мелодик, независимо, че в университета изучаваме пиано и хармония – интересуват ме преди всичко възможностите на отделния „глас“ въплътен в инструмента цигулка. Инструментът, на който свиря, е един от старите варианти на инструмента, създаден от Лоренцо Каркаси през 1749 г. във Флоренция – инструмент, който държи постоянна цена, без да се повишава изкуствено с рекламни цели…

Музика не може да се учи – не е въпрос на дарба, а на преживяване. Без дух музика не може да се създава. За да създаваме музика, трябва да сме искрени. По природа съм тих човек. Живея с културата на мястото, където сега живея и търся тишината. В концертите се опитвам се да създам това състояние на върховно напрежение, нещо магнетично, което хората да отнесат със себе си след концерта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис на Георги Андонов за първи път във Варна

30 самостоятелни изложби има в творческия си път кюстендилският художник Георги Андонов.  Днес е във Варна, където прави за пръв път представяне на творби-живопис. Ярки цветове, многопластовост и красота видя в галерията на Тереза Зиковска репортерът ни Ваня Славова.  Тя разговаря и с художника Георги Андонов, нека помиришем ефирно и..

публикувано на 10.07.24 в 16:02

Петра Димитрова с изложба живопис във Варна

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова. Откриването е на 10 юли от 18 часа. Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни..

публикувано на 10.07.24 в 14:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 10.07.24 в 12:52

Подаръци на Тодор Живков са изложени в РИМ-Варна

Единствена по рода си колекция може да разгледат варненци и гости на града в Регионалния исторически музей. Тя включва подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът е 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300-годишнината на българската..

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Спечелиха дело срещу Община Варна за отказан достъп до обществена информация

Продуцентът Доно Цветков, носител на 3 награди „Варна”,спечели дело срещу Община Варна. Това пише в окончателно съдебно решение, според което той има право на информацията кой, как и по какви критерии е финансирал културни проекти от 2017 до 2021 година от варненския Фонд „Култура. След като от Община Варна не отговориха по същество на тези въпроси,..

публикувано на 08.07.24 в 11:50

Гостуваща изложба в РИМ-Варна: "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения"

Исторически музей – Правец представя единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят. Периодът обхваща 60-те и 70-те години, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ..

публикувано на 07.07.24 в 11:24

Фестивалът „Киното – моя любов, моя песен“ за 13-ти път във Варна

Варна отново е домакин на фестивала за младежко изкуство „Арлекин“, от 3 до 8 юли. Част от него е 13-то издание на конкурса за пеещи деца и младежи „Киното – моя любов, моя песен“, от 5 до 7 юли. Над 40 деца от различни населени места в страната се представиха с популярни филмови песни Арт салона на Радио Варна. Тази година журито е в състав:..

публикувано на 06.07.24 в 16:36